Sorin Cornilă a avut un schimb dur de replici cu președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) de la finele săptămânii trecută.
I-a reproșat că a neglijat problemele importante ale județului și s-a concentrat mai mult pe infrastructura rutieră sau achiziție de aparatură medicală.
Sorin Cornilă, prefect județul Botoșani.
„Dna președintă ați făcut proiecte, apreciez lucrul acesta. Dar pe partea de administrare suntem în haos. Utilități, apă, gunoi, spitale suntem în haos”
Cea mai stringentă nevoie este aceea a furnizării apei în județul Botoșani, nevoie care se acutizează pe perioada verii când suferă oamenii din comune.
Dacă în trecut se știa că sunt afectați botoșănenii din sudul județului, din 2024 problemele s-au extins și spre Dorohoi.
Sorin Cornilă, prefect județul Botoșani.
„Noi vom ajunge în cel mai scurt timp în situația în care trebuie să găsim o soluție urgentă de a interveni pe vreo două tronsoane, cum este acesta pe Dorohoiul, cum este acesta cu Flămânziul. Nu știu… să găsim bani din alte surse, chiar dacă sunt prinse în proiect, să rezolvăm situația aceasta. Conductele acestea nu vor duce până în 2026”
Iar măsurile ar trebui luate cât mai urgent ținându-se cont de schimbările meteorologice, vara aceasta fiind una care a atins temperaturi istorice.
Sorin Cornilă, prefect județul Botoșani.
„Asta este clima s-a schimbat, vedeți cum este perioada estivală, temperaturi foarte mari, coduri de caniculă, coduri roșii de temperaturi ridicate. Trebuie să gândim în perspectivă.”
În replică, șefa județului a transmis că Nova Apaserv dispune de bani pentru a interveni acolo unde există o nevoie.
Iar asta grație aportului financiar oferit de Consiliul Județean.
Doina Federovici, președinte Consiliul Județean Botoșani.
„Regia de apă are în momentul de față de la Consiliul Județean acea sumă de bani pe care trebuie să o cheltuiască prin capitalizare”
„Despre ce sumă este vorba?”, a vrut să știe prefectul Sorin Cornilă.
„Peste 2 milioane de euro. După finalizarea acestei capitalizări se poate interveni prin Consiliul Județean cu o nouă capitalizare… sau credit la o bancă. Soluții sunt, trebuie să ieșim din aceste termene. În interiorul acestor termene noi nu putem face absolut nimic”
Doina Federovici, președinte Consiliul Județean Botoșani.
O altă speranță pentru societatea de apă și canalizare ar fi o finanțare de 150 de milioane de euro prin Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD), însă proiectul pentru accesarea acestor fonduri nu a fost încă depus.
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024