Prefectura şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) declanşează o amplă acţiune de popularizare a simbolurilor naţionale în unităţile de învăţământ. Iniţiatiua aparţine primului reprezentant al Guvernului în judeţ, care a mărturisit că înaintea vacanţei a participat la două acţiuni educaţionale, la fiecare dintre acestea s-a intonat Imnul de Stat al României, dar aproape nimeni din asistenţă, nici profesori şi nici elevi, nu au cântat “Deşteaptă-te române”.
Ca atare, a aprofundat legislaţia în domeniu, a discutat cu inspectorul şcolar general şi a decis aplicarea cu stricteţe a acesteia.
„Imnul României se intonează cu ocazia mai multor evenimente şi festivităţi şi ceremoniale, dar foarte important, vreau să subliniez, la începutul programului zilnic în şcolile primare şi gimnaziale”, a declarat
Cristian Roman. Astfel, se lucrează în prezent la un protocol de colaborare între Prefectură şi IŞJ care să includă studierea în gimnaziu, probabil la clasele a VII – a şi a VIII – a, a unei discipline, „Cetăţenie activă”, unde lectorii să provină din administraţie şi să predea benevol.
„Dorim să învăţăm pe copiii noştri despre Constituţia României, despre modul în care este organizat statul român şi puterile în statul român, despre instituţiile fundamentale ale statului şi relaţiile dintre acestea şi evident simbolurile naţionale. Să încercăm să le dăm acest curaj să-şi cânte cu mândrie imnul ori de câte ori au ocazia să o facă, nu mai vorbim de obligaţia legală ca în fiecare dimineaţă la începerea programului şcolar Imnul să fie cântat”, a mai spus
primul reprezentant al Guvernului în judeţ. Acesta a insistat asupra faptului că elevii au obligaţia de a intona „Deşteaptă-te române” înaintea orelor de curs şi a anunţat că va discuta cu toţi primarii să doteze şcolile cu instalaţii audio astfel încât să se faciliteze intonarea Imnului de Stat al României.