Campania de vaccinare antigripală a populaţiei va începe la Botoşani în luna octombrie a acestui an, după ce Ministerul Sănătăţii va emite o adresă prin care va solicita Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) necesarul de doze.
Anul trecut s-au primit 37.000 de vaccinuri
În presezon epidemic reprezentanţii
DSP Botoşani aşteaptă cererile din partea medicilor de familie, iar în funcţie de cantitatea solicitată vor trimite şi solicitarea la Ministerul Sănătăţii.
„Grupele de populaţie care urmează a fi vaccinate sunt persoanele care pot transmite gripa între grupuri populaţionale. Aici intră personalul medico-sanitar, asistenţii maternali, persoanele care îngrijesc bolnavi cronici şi bineînţeles copiii, bătrânii. De obicei se merge până la maxim 25% acoperire vaccinală. Anul trecut s-au primit aproximativ 37.000 de doze de vaccin antigripal”, a declarat
Ecaterina Chihaia, medic şef epidemiolog al DSP Botoşani.
"Este mult mai uşor să previi decât să tratezi"
Vaccinarea antigripală nu este obligatorie. De aceea medicii epidemiologi susţin că există mulţi botoşăneni care refuză această modalitate de prevenire a gripei.
„Refuzul vaccinării antigripale, ca refuzul vaccinării în general atunci când sunt recomandate, se datorează lipsei de educaţie sanitară. Este mult mai uşor să previi decât să tratezi. Este şi mai ieftin, este şi mai puţin deranjant pentru persoana respectivă”, a mai spus
medicul Ecaterina Chihaia.
Epidemiologul susţine totodată că este recomandat ca vaccinarea să fie făcută înainte de sezonul îmbolnăvirii.
[[banner]]
CITEŞTE:
Vaccinarea copiilor: o afacere care-i înnebuneşte pe părinţi