Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani a achiziționat recent un câine de urmăriri în mediul natural, o premieră pentru poliția botoșăneană. Este dresat special pentru a acționa mai ales în cazuri de dispariție, cea mai mare atenție fiindu-le acordată categoriilor vulnerabile, în special copii sau vârstnici. Este primul câine de căutare - salvare, pe țară, și se află la Botoșani.
În ultimii doi ani de zile, la Botoșani au fost dați dispăruți 311 copii, dintre care 97 sub pragul de 15 ani. Toți au fost găsiți și nu s-au înregistrat situații ieșite din comun precum răpiri, sechestrări sau omoruri.
„Toate aceste cazuri înregistrate în perioada analizată au fost clarificate. S-au dat și urmărire națională și internațională, este clarificată situația lor. În acest moment la IPJ Botoșani avem 40 de persoane dispărute, dar nicio persoană minoră”,
Eduard Ilașcu, inspector șef adjunct IPJ Botoșani
Asta nu înseamnă însă că nu au existat abuzuri asupra copiilor, de la act sexual la violențe. Cifrele au fost făcute publice într-o ședință a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
„Efectiv mă face să cred că noi involuăm ca și nație, când vezi act sexual cu un minor, 39 la număr, stai așa un pic și te cam strânge în spate. Loviri și alte violențe asupra minorului sunt 203, iar mi se pare o cifră extrem de îngrijorătoare. Este o situație care trebuie abordată serios de fiecare instituție care are competențe pe această zonă. Trebuie să facem lucruri, nu să rămână totul la nivel declarativ. Noi pregătim materiale și facem rapoarte frumoase dar lucrurile se întâmplă în continuare”,
Daniela Lozneanu, subprefectul județului Botoșani
Prezent la ședință a fost șeful serviciului criminalistic, Marius Crihan care a vorbit despre activitățile din teren din ultimii ani de zile, mai ales când este semnalată dispariția unui copil.
Mai ales că din spectrul traficului de persoane, cele mai alarmante sunt cazurile de dispariție a minorilor.
„Sunt acele dispariții care au acel caracter alarmant, respectiv minori sub 14 ani, persoane bolnave psihic, persoane foarte în vârstă care se dezorientează foarte ușor în teren. Dacă activitățile nu sunt organizate cu celeritate, din păcate, deznodământul de cele mai multe ori este tragic”,
cms șef Marius Crihan șeful serviciului criminalistic
Cel mai important aspect în demararea unei anchete este activitatea de cercetare la fața locului, prin protejarea locului faptei de către primul polițist sau primele persoane care ajung la eveniment. Locul faptei trebuie să fie delimitat pentru folosirea câinelui de prelucrare a urmelor.
„Vă informez că la nivelul IPJ Botoșani a fost preluat de la Centrul Chinologic Sibiu un câine care acum are 7 luni. Este vorba despre un ciobănesc belgian Mailinois, este un câine de căutare în mediu natural, primul câine pe care îl are IPJ Botoșani. Diferența între acest gen de căutare în mediu natural și câinele de prelucrare a urmelor odorologice pe care noi criminaliștii îi folosim la fața locului, este că primul se deplasează singur, fără a fi însoțit îndeaproape de către conductorul său”,
cms șef Marius Crihan șeful serviciului criminalistic
IPJ Botoșani a avut și în trecut câini de prelucrare urme însă în cazul de față, ”agentul canin” pe nume Zeus este la un nivel superior. La acest moment se află în predresaj, anul viitor fiind programat pentru cursurile de dresaj.
„Avantajul cel mai mare este că acest câine poate pătrunde în niște spații și zone absolut inaccesibile la prima vedere persoanelor, respectiv tot felul de stufărișuri. Modul în care se manifestă la identificarea persoanelor este un lătrat foarte puternic iar mai apoi urmează intervenția colegilor din zona de căutare”,
cms șef Marius Crihan șeful serviciului criminalisti
La IPJ Botoșani se află și femela Mara, rasa ciobănesc german, în vârstă de 2 ani care este calificată pe urme miros uman și dispariție persoane. A terminat cursurile în luna iulie a acestui an cu nota 9,42. Mara este ținută în lesă când se află în misiune și semnalizează prin poziția culcat, spre deosebire de Zeus care latră puternic.
Mara poate fi folosită spre exemplu la un furt din locuință în sensul în care la locul producerii unui furt câinele preia particulele rămase la nivelul solului și ia urma infractorului sau infractorilor, după caz, pe baza acestor particule.
De ambii câini de la Inspectoratul de Poliție Botoșani se ocupă agent șef adjunct Bogdan Fedor, polițist în cadrul Serviciului Criminalistic și care are o relație frumoasă cu patrupedele.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
CUM se înțelege Otilia Bilionera cu soțul turc: Fac două nunți la anul
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
INCENDIU la Botoșani: Proprietarul casei a intrat în flăcări disperat să-și salveze bunurile
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
SEARA ACEASTA: Un botoșănean a ars de viu, medicii nu au mai putut să-i salveze viața
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024