Probabil că pentru prima dată în istoria dramaturgiei românești o piesă de teatru produsă în Botoșani va fi pusă în scenă tocmai în Mongolia. Se va întâmpla pe 22 septembrie, chiar la Ulaanbaatar, capitala acestei țări.
Teatrul pentru Copii și Tineret Vasilache a primit invitația de a juca ”Să nu ne răzbunați” la Festivalul Internațional de Teatru cu Monospectacole Competitive ”UB – The Parade of Winners”.
Manifestarea are loc în statul asiatic în perioada 18 – 24 septembrie și reunește trupe din țări precum Rusia, Coreea, China, Muntenegru.
Invitația survine participării instituției botoșănene la Festivalului Internațional al Recitalurilor Dramatice ”Bacău Fest Monodrame”.
Acolo, spectacolul jucat după o adaptare a textului realizată de jurnalistul Ionuț Poclid a fost recompensat cu premiul actorilor și o diplomă de recunoștință din partea Asociației Foștilor Deportați din Basarabia, Ținutul Herța și Bucovina. Distincția a fost acordată pentru păstrarea memoriei calvarului victimelor unor timpuri cumplite din istoria României, acesta fiind de altfel și subiectul spectacolului ”Să nu ne răzbunați”.
La festivalul din orașul lui Bacovia a luat parte și o actriță de la Centrul de Monodramă Mongolia, care impresionată de prestația actriței Silvia Răileanu a recomandat conducerii instituției la care activează să aducă la Ulaanbaatar și trupa botoșăneană.
”Trupă” este poate prea mult spus pentru că, după cum reiese și din denumirea manifestării culturale, este vorba de o piesă în care joacă un singur actor.
Silvia Răileanu este actriță la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani, care însă a intrat într-un proiect prin care ”Vasilache”, prin al său Studio de Teatru pentru Tineret, și-a dat mâna cu SC Televiziunea Tele M Botoșani SRL, firmă condusă de Ionuț Poclid.
”Iată că lucrurile se trag unele după altele atunci când există valoare, când există bunăvoință și bună credință și când pui teatrul înaintea altor interese. Din câte îmi aduc aminte, România înregistrează anul acesta o premieră, având două spectacole monodrame invitate în Mongolia (mai este invitat încă un teatru din România – n.r.). Nu-mi aduc aminte ca vreun teatru din România să fi fost invitat în Mongolia la un festival sau să fi participat la vreun turneu. Îmi permit să spun lucrul acesta cu o mică notă de rezervă, dar sunt la curent cu ce se întâmplă în arealul festivalier românesc și cu teatrele din România. Și mă bucur foarte mult alături de colegii din teatru, de cei care au realizat piesa, că această premieră ne include și pe noi. Nu e de ici, de colo, de aici din Botoșani să ajungi să joci pe scena Teatrului Național din Ulaanbaatar”,
Marius Rogojinschi, director Teatrul pentru Copii și Tineret Vasilache.
Acesta a mulțumit primarului Cătălin Flutur și Consiliului Local pentru sprijinul acordat în vederea deplasării în Mongolia, ținând cont că invitația a venit în urmă cu trei săptămâni și nu era trecută în bugetul Teatrului Vasilache pe 2019.
”Să nu ne răzbunați” are la bază o carte-mărturie a monahului Moise Iorgovan despre suferințele românilor deportați în Siberia. Regia și scenografia poartă semnătura Silviei Răileanu și Mirelei Nistor, vocea textului aparține lui Cezar Amitroaie, montajul și procesarea video lui Florin Petrosceac, iar adaptarea textului lui Ionuț Poclid.
Basarabeancă la origini, Silvia Răileanu trăiește, percepe și simte piesa într-un mod aparte.
”Am niște emoții mult mai mari decât la Bacău pentru că ieri am văzut lista concurenților, iar piesa este cumva anticomunistă. Rusia, Mongolia, fiind niște țări cu reminiscențe comuniste, mi-i frică, nu știu cum vor reacționa. Sper să joc la fel de bine ca la Bacău. Probabil că am niște emoții pe care le-aș avea dacă aș juca în Republica Moldova, unde sunt mulți rămași pe stilul vechi și, dacă spui ceva împotriva comuniștilor, ești privit ca cel rău”,
Silvia Răileanu, actriță.
Premiera piesei ”Să nu ne răzbunați” a avut loc pe 3 martie 2019 în prezența Margaretei Spânu - Cemârtan, eroina interpretată în piesă.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Ce modificări poate suferi valoarea tichetelor de masă în 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
A apărut Basilica Travel care oferă tot felul de pelerinaje, inclusiv la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Boții l-au transferat pe Ianis Hagi la FC Botoșani: „E pe bune? Știe cineva ceva?”
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Vecinii sparg gheața cu băncile inteligente, la Botoșani există și în comune
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile