Subiectul botezului fatal de la Suceava i-a stârnit iarăși pe potrivnicii Bisericii, este de părere preotul botoșănean.
Cu o experiență de peste 20 de ani în practica ortodoxă, posesorul unui titlu de doctorat, preotul Marius Pîjîn, paroh la Parohia Flămânzi-Cordun, a postat în spațiul public câteva cuvinte despre subiectul extrem de disputat în ultimele zile: cel al unui copil de șase săptămâni, născut prematur, care a murit la scurt timp după ce a fost botezat.
”Subiectul botezului fatal de la Suceava i-a stârnit iarăși pe potrivnicii Bisericii”, scrie pr. Marius Pîjîn, aducând apoi în atenție două probleme, oferind în dreptul acestora și opiniile personale:
”1.Majoritatea acuză modul de săvârșire a botezului.
R: Dacă într-adevăr cufundarea ar fi atât de periculoasă, ar fi trebuit ca în ultimii 10 de ani, să spunem, să fi avut câteva mii de prunci uciși la botez.
2.Neortodocșii susțin că botezul nu ar trebui săvârșit în pruncie, ci la maturitate când omul poate alege conștient.
R: De ce ducem copiii la grădiniță, apoi la școală de la vârste fragede? De ce nu îi lăsăm în pace și la 18 ani să îi întrebăm dacă vor să meargă la grădiniță?”.
La final, pr. Marius Pîjîn opinează, ”în loc de concluzie”:
”Cineva a greșit. Diavolul se bucură. Slujitorii lui seamănă neghina. Dumnezeu rabdă și la sfârșit va arde neghina în foc.
Cine are minte de priceput, să priceapă!”.
Pr. Marius Pîjîn a absolvit Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, promoția 1999. De asemenea, a absolvit studiile de licență și master în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Tot în cadrul aceleași facultăți, în anul 2013, părintele protopop și-a susținut teza de doctorat cu titlul: „Slujba sfințirii locașului de cult în riturile liturgice actuale. Studiu istorico-liturgic și exegetic”, lucrare elaborată sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Viorel Sava.A fost hirotonit preot în anul 2000. Tot din anul 2000 a fost numit preot paroh la Parohia Flămânzi-Cordun, Protopopiatul Hârlău. Între anii 2008-2011 a restaurat biserica şi a construit casa socială a parohiei. În anul 2013, ca urmare a meritelor deosebite, cu ocazia resfințirii bisericii parohiale, a fost hirotesit iconom stavrofor. Părintele Pîjîn a organizat și derulează în continuare tabere și diferite activități, proiecte cu tinerii din zona Botoșani, fiind coordonatorul Asociației Tinerilor Ortodocși Români (ATOR), filiala Flămânzi.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024