Preoţii ortodocşi consideră anticreştină costumarea copiilor de Halloween. Aceştia spun că românii ar trebuie să se întoarcă şi să păstreze mai degrabă moştenirea lor culturală şi spirituală.
Această sărbătoare de sorginte celtică, păstrunsă în spaţiul anglo-american şi asimilată „Sărbătorii tuturor Sfinţilor” este celebrată pe tot globul din Statele Unite până în Asia. Costumele, petrecerile şi machiajul înfricoşător fac parte din această tradiţie, nelipsite fiind vrăjitoarele, mumiile, vârcolacii sau fantomele.
Această tradiţie de Halloween a pătruns şi în România după anii 90. Preoţii ortodocşi însă nu o recunosc ca sărbătoare şi sunt ferm convinşi că mai ales tineretul nu ar trebui să se costumeze şi să petreacă asemeni occidentalilor, scrie timpulcredintei.ro.
Preotul profesor Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic din Botoşani spune că de fapt costumarea în vrăjitoare şi alte creaturi înfricoşătoare de Halloween este anticreştină. Acesta se arată contrariat de aceast obicei:
„Această zi sau această practică a îmbrăcării, a exchivării corpului uman de la frumuseţea cu care Dumnezeu l-a înzestrat şi până la a se schimonosi din păcate chipul pruncilor cu tot felul de idei din ce mai de care mai năstruşnice, de la spiriduşi, vrăjitoare şi până la scheletice figuri ale morţilor este ceva anticreştin”.
Preoţii nu pot să vorbească elevilor de chinurile iadului, fiind acuzaţi că-i traumatizează dar în acelaşi timp părinţii îşi îmbracă copiii în demoni:
„Pe de altă parte noi nu le vorbim de chinurile iadului şi de înfricoşătoarele situaţii ale vieţii acesteia pentru a nu-i speria, dar îi îmbrăcăm în aceste chipuri demonice. Pentru că este mai dureros cu atât mai mult cu cât atunci când le vorbim copiiilor, încercăm prin orice mijloace să nu-i traumatizăm, în schimb îi îmbrăcăm şi îi investim cu astfel de chipuri care sunt mai mult demonice decât fireşti şi copilăreşti”.
Biserica nu recomandă aceste practici de Halloween şi cere tinerilor să se întoarcă către tradiţiile spirituale ale poporului roman:
„Biserica recomandă ca fiecare fiinţă umană să îşi păstreze chipul luminos şi frumos şi să-şi cunoască rădăcinile şi tradiţiile noastre. Şi culturale româneşti dar şi spiritual religioase. Deci ortodoxia nu recomandă sub nicio formă îmbrăcarea altor chipuri înfricoşătoare ci promovarea şi păstrarea propriului chip uman”.
Halloweenul este marcat în fiecare an pe 31 octombrie.
(Foto: Getty Images)
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Se caută medic pentru cea mai sensibilă secție de la Spitalul Județean
Oana Sava
Nov 23, 2024