A fost o zi tristă pentru întreaga românitate. La Cernăuți a fost condus pe ultimul drum unul dintre cei mai mari apărători ai limbii române. Vasile Tărâțeanu a fost nu doar un patriot adevărat, ci și un luptător pentru drepturile românilor de pretutindeni.
Miercuri, 10 august, la căpătâiul celui care a fost Vasile Tărâțeanu s-au adunat prieteni, rude, cunoscuți, dar și mulți preoți din România și Ucraina.
Printre ei și părintele Teodor Ciurariu, preot la Spitalul Municipal Dorohoi.
”Astăzi am participat cu tristețe la înmormântarea Academicianului Vasile Tărâțeanu de la Cernăuți. Am avut bucuria să-l cunosc la întâlnirile organizate de Societatea pentru Cultură Românească ”Mihai Eminescu" din Cernăuți cu prilejul unor sărbători. Am trecut și astăzi pentru câteva minute pe aici gazde bune fiindu-ne poetul Vasile Bâcu, redactor-șef al Gazeta de Herța și distinsa lui doamnă”,
Pr. Teodor Ciurariu, Dorohoi
La Catedrala ”Pogorârea Duhului Sfânt" din acest frumos oraș bucovinean a fost prohodit de un sobor de preoți sub protia Părintelui Protopop de la Storojineț, Vasile Covalciuc.
Cuvântul de învățătură si mesajul de condoleanțe al părintelui Arhimandrit Melchisedec de la Putna a fost rostit de Părintele protosinghel Dosoftei, exarhul cultural al arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
A fost prezentă și Maica Stareță Gabriela Platon, de la Voroneț. De asemenea, un mesaj de condoleanțe din partea Academiei Române a fost transmis de Academicianul Mihai Cimpoi de la Chișinău.
”Domnul Cimpoi, împovărat vizibil de vârsta înaintată, a vorbit despre prietenia care îi lega și a folosit o formulă dragă tuturor participanților la acest trist eveniment. L-a numit mic la stat (referință la statura poetului), dar cu sufletul cât Romania Mare",
Pr. Teodor Ciurariu, Dorohoi
Au mai vorbit si alți participanți printre care îi amintim pe Ștefan Hostiuc, redactor-șef al revistei ”Mesager Bucovinean", profesorul doctor Vasile Adăscăliței, președintele Asociației ”Prietenii Bucovinei, Basarabiei și Ținutului Herța", membrii Corpului Diplomatic și alții.
”Ne-am îndreptat apoi spre cimitirul central din Cernăuți, unde l-am depus în glia strămoșească în așteptarea Învierii pe acest om minunat, în apropierea mormântului lui Aron Pumnul. Bunul Dumnezeu să odihnească in pace pe acest mare patriot român iubitor de neam , limbă si pământ românesc. Veșnică să-i fie amintirea. Veșnică să-i fie pomenirea din neam în neam”,
Pr. Teodor Ciurariu, Dorohoi
Academicianul Vasile Tărâțeanu, poet și jurnalist, a încetat din viață la vârsta de 76 ani (27 septembrie 1945 – 8 august 2022).
El era lider al comunității românești din Ucraina, dar avea și calitatea de scriitor și membru de onoare al Academiei Române.
Vasile Tărâțeanu era membru corespondent al Academiei Române de Ştiinţe şi Arte, membru fondator al Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iaşi, dar şi membru de onoare al Academiei Române şi director al Centrului Cultural Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuţi.
Născut pe 27 septembrie 1945 în satul Sinăuţii de Jos, raionul Hliboca, Regiunea Cernăuţi (Ucraina), Vasile Tărâţeanu avea la activ multe distincţii primite cu diferite ocazii festive, după o operă poetică şi activitate culturală impresionantă. În 2019, poetul primise titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Iași.
În anul 1972 a absolvit cursurile Facultății de Litere de la Universitatea din Cernăuți.
În 1989, alături de alți scriitori români din Cernăuți, a fondat Societatea pentru Cultură Română „Mihai Eminescu“. A fost coordonator al Fundației Culturale „Casa Limbii Române” din Cernăuți, redactor-șef al ziarelor „Plai românesc”, „Arcașul”, „Neamul românesc”. A realizat o serie de proiecte menite să păstreze și să dezvolte identitatea culturală și lingvistică a românilor din nordul Bucovinei.
A debutat editorial în 1981 cu „Harpele ploii”. Autor a zeci de volume de poezie, publicistică, monografii culturale și albume. Membru al Uniunii Naționale a Scriitorilor din Ucraina, al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România.
Vasile Tărâțeanu a organizat trei congrese ale intelectualității românești din regiunea Cernăuţi şi alte manifestări culturale cu semnificații patriotice și a luptat pentru identitatea lingvistică și culturală a românilor din Ucraina.
Spovedanie
Doamne, nu pot să împart
Trupu-acesta în trei ţări,
că e mult prea mic şi slab
pentru-asemenea-ncercări
cum să-mpart, Doamne, strămoşii
şi copiii ce îi am,
cum să-mpart o ţară-n trei
şi în două – acelaşi neam?
Cum să-mpart, Doamne, Moldova
Şi prea dulcea Bucovină
lăsând crengile de-oparte
de străbuna lor tulpină?
Cum să-mpart pe Ştefan vodă
ca pe-un lan tivit cu maci
când e unic ca şi munţii
în străbunii noştri daci?
Cum să-mpart pe Eminescu
ca pe-un râu ce curge lin
când e unic ca izvorul
ce se dăruie din plin?
Iartă-mă, deci, Doamne sfinte
că nu pot să mă-mpărţesc
cum ai împărţi o pâine
cu acei ce-o jinduiesc
şi-apoi nici nu vreau, Stăpâne,
să mă-mpart în două părţi...
răstignit pot fi chiar mâine
numai nu pe două hărţi
numai nu pe două hărţi!
(Vasile Tărâțeanu)
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024