La 21 de ani, slujea deja într-o parohie dintr-un sătuc botoșănean, la câțiva kilometri de Prut.
După 7 ani, timp în care a pus umărul la construirea unei biserici și a unui centru social, Liviu Nechita era numit protopop peste 90 de parohii din județ. 4 ani mai târziu, venea la București, unde se apuca – cu inconștiență, după cum spune acum – de unul din cele mai importante proiecte de reabilitare realizate cu fonduri europene în Capitală. Îl ducea și pe acesta la bun sfârșit și se ocupa apoi de reabilitarea unui alte clădiri-simbol a Bucureștiului.
Primește pentru strădania sa de la Patriarhul Daniel cea mai râvnită decorație a Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală. El este ”părintele-manager” Liviu Nechita.
”În 2010, când a început practic proiectul reabilitării Palatului Patriarhiei din București, discutam timid și puțin înfricoșați despre posibilitatea accesării fondurilor europene. Șansa a fost contractarea unei firme de consultanță cu experiență, care ne-a explicat clar care sunt pașii de urmat, procedurile, și, în același timp, beneficiile și obligațiile care vin odată cu accesarea fondurilor europene”.
Părintele Liviu Nechita își amintește în amănunt peripețiile prin care a trecut în cei doi ani de proiect. Nu are nevoie de hârtii pentru a înșira cifrele. Le are pe toate în cap.
”A fost, într-adevăr, ca într-un film de aventuri”.
67.000.000 lei de la UE și 10.000 de pagini de semnat pe zi de la statul român
”Costul total de reabilitare a Palatului Patriarhiei a fost 84 de milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă de la UE a fost de 67 de milioane de lei. Restul a venit de la Guvernul României și de la Patriarhia Română”.
Reporter: S-a scris mult despre proiecte realizate cu fonduri europene, iar cei mai mulți beneficiari se plâng de birocrație, de controalele ulterioare și de cât de greu e să faci dosarul. Cum a fost pentru dumneavoastră, părinte, toată această experiență.
Liviu Nechita: Nu a fost foarte simplu, dar nici imposibil. De birocrație ne lovim cu toții. Unele aspecte ni se par firești pentru că lucrurile trebuie puse în rânduială pentru a exista o mărturie în timp a tot ceea ce s-a întâmplat. Altele ni s-au părut chiar inumane. Vă dau un singur exemplu. La un moment dat am fost nevoiți să depunem într-o zi o documentație foarte stufoasă, care conținea mai mult de 10.000 de pagini.
Rep: De ce într-o zi, părinte?
L.N: Pentru că termenele erau foarte scurte și atunci trebuia să ne mobilizăm și permanent să fim în grafic cu toate. Iar pe cele peste 10.000 de pagini despre care vă spuneam, am fost nevoiți să le semnăm și să scriem pe ele „conform cu originalul”.
Rep: Pe toate?
L.N: Pe toate.
Rep: Dumneavoastră ați făcut asta?
L.N: Da, și cei care ne-au ajutat.
Rep: La semnat pagini?
L.N: Eu semnam, unul scria ”Conform cu originalul”, altul ștampila.
Rep: 10.000 de pagini? Cât v-a luat, părinte, să faceți operațiunea asta?
L.N: Destul de mult, astfel încât am ajuns în ultimele minute înainte de închiderea programului, pentru a depune documentele.
Rep: Sună aproape a scenariu de film de aventuri...
L.N: Sună a scenariu de film de aventuri. Întreaga lucrare a fost ca o aventură. Trebuie să recunosc faptul că uitându-mă în urmă la ce s-a petrecut atunci, bănuiesc că a fost și o mică doză de inconștiență, dar peste care s-a trecut foarte repede. Aveam o responsabilitate asumată pe care trebuia să o ducem la bun sfârșit.
Liviu Nechita s-a născut în 1977. Înainte de Revoluție, tatăl său a fost primar, iar ”calea Domnului” nu a fost, după cum mărturisește, cel mai ușor drum de urmat pentru un fiu de edil în regimul comunist. În perioada 2000-2004, a urmat cursurile Facultății de Teologie din Iași.
A început să slujească încă din 1998, la numai 21 ani, în parohia de câteva sute de credincioși a satului botoșănean Nichiteni. În următorii șapte ani, muncește la primele sale proiecte: construirea unei biserici și a unui centru social. În 2005, la doar 28 de ani, e numit protopop și i se dau în grijă 90 de parohii din județ.
Peste alți 4 ani, vine la București, unde e numit consilier patriarhal și director al Palatului Patriarhiei. În mai puțin de un an duce la bun sfârșit un proiect despre care spune că este ”unic în viață”: reabilitarea cu fonduri europene a unei clădiri emblematice a Capitalei: Palatul Patriarhiei. Lucrează în prezent la un alt proiect finanțat cu bani europeni: reabilitarea Bisericii Icoanei, acolo unde slujește în prezent și unde se vede și peste mulți ani ”oferind liniște oamenilor”.
Click AICI pentru a citi restul articolului
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Programul casieriilor Nova ApaServ în perioada Sărbătorilor de iarnă
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile