Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Aprobat prin HG 1.305/2002, acesta prevede că președintele, dar și vicepreședinții, secretarul, trezorierul și cei patru membri ai fiecărui consiliu teritorial se aleg de adunarea generală ”prin votul direct și secret al unei majorități de două treimi din numărul membrilor prezenți”.
Ori, așa cum Botoșăneanul a semnalat încă de la începutul anului trecut, la adunarea generală a CNP Botoșani au fost prezenți 144 de membri, iar comisarul șef Paul Tapalagă a fost desemnat câștigător cu numai 52 de voturi, adică nici măcar jumătate din total. Contracandidații săi, subcomisarii de la acea dată, Otilia Ștefănică și Adrian Doloi, au avut câte 44, respectiv 42 de voturi.
Cu toate că ocupantul primului loc a nu a întrunit procentajul de voturi prevăzut în amintita Hotărâre de Guvern, în prezența unor delegați de la București s-a decis ad-hoc să nu se mai organizeze un al doilea tur de scrutin.
Subcomisar în cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției Municipiului Botoșani, Otilia Ștefănică s-a adresat președintelui CNP, sesizând încălcarea procedurii de desfășurare a alegerilor prin neorganizarea celui de-al doilea tur de scrutin și prin desemnarea noului președinte de la Botoșani cu un procent de voturi foarte departe de cel prevăzut de Regulamentului de Organizare și Funcționare al CNP.
Plângerea i-a fost practic ignorată astfel încât lucrătoarea MAI a deschis o acțiune în instanță. După un an, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat și a dat dreptate polițistei, hotărând anularea alegerilor organizate în data de 22 ianuarie 2018 pentru funcția de președinte al CNP Botoșani.
Hotărârea a fost comunicată la sfârșitul lunii iulie și surpriza a venit abia ulterior: CNP nu a formulat recurs astfel încât hotărârea Tribunalului Botoșani a rămas definitivă.
În aceste condiții, Paul Tapalagă și-a pierdut funcția de președinte al CNP și, pe cale de consecință, trebuie să se organizeze din nou alegeri. El figurează însă în continuare pe site-ul CNP cu aceeași funcție.
Dincolo de hotărâre, interesante sunt câteva aspecte pe care magistratul care s-a ocupat de dosar le-a cuprins în sentință. Printre altele, se scrie negru pe alb că polițiștii nu și-au respectat propriul regulament.
”Noul președinte al consiliului teritorial al Organizației Botoșani a fost declarat câștigător cu o majoritate simplă a voturilor exprimate (52), iar nu în baza a două treimi din voturi (96), situație evident contrară regulii instituite prin dispozițiile sus-invocate”,
Din sentința Tribunalului Botoșani.
Reprezentanții CNP au motivat neorganizarea unui al doilea tur de scrutin ”pe fondul aglomerației determinate de prezența unui număr mare de membri și al stării generale de nerăbdare”. Polițiștii care se ocupau de alegeri ar fi observat cu alte cuvinte că atmosfera nu ar permite desfășurarea celui de-al doilea tur și ar fi hotărât pe loc ca acesta să nu mai aibă loc.
În aceste condiții, în sentință se vorbește chiar de lipsă de seriozitate din partea organizatorilor.
”Concluzia instanței este aceea că, în ipoteza în care a existat o voință unanimă în sensul organizării unui singur tur de scrutin, aceasta este contrară dispozițiilor în materie și nu a putut produce efecte legale, mai ales că motivelor oficiale ale ignorării art. 10 din Regulament le lipsește seriozitatea (nu apare credibilă susținerea că pentru alegerile care au suscitat un interes major în rândul membrilor organizației – de unde prezența însemnată a acestora – s-a dorit unanim, din pricina aglomerației, finalizarea lor în orice condiții, inclusiv prin încălcarea Regulamentului)”,
Din sentința Tribunalului Botoșani.
Interesant este și că, în aceeași sentință a instanței, magistratul notează că, ”probatoriul administrat în dosar conduce la ideea că, în realitate, în pofida mențiunilor din procesul-verbal indicat, în cadrul adunării generale nu s-a pus în discuție și nu s-a votat aspectul analizat”.
De altfel, scms.Otilia Ștefănică a susținut acest lucru încă din ziua alegerilor și anume că, atunci când se pregătea pentru al doilea tur de scrutin a fost informată că nu va mai avea loc fiindcă s-ar fi hotărât asta în cadrul aceleiași ședințe. Ori polițista a luat parte la întrunire și nu a auzit să se discute așa ceva.
Deși pare greu de crezut dat fiind faptul că în discuție sunt oameni ai legii, pe parcursul procesului a ieșit la iveală că doi membri ai comisiei de redactare a procesului-verbal au semnat actul în care se stipula că în cadrul adunării generale s-a hotărât să nu mai aibă loc un al doilea tur de scrutin pentru ca la audieri unul să declare că nici măcar nu se afla în sală, iar celălalt că a întocmit de fapt un proces-verbal olograf, altul decât documentul tipizat care cuprinde mențiunea privind desfășurarea alegerilor într-un singur tur.
Concluzia magistratului?
”Reținând așadar nelegalitatea alegerilor organizate pentru funcția de președinte al consiliului teritorial al CPN – Biroul Teritorial Botoșani, dată fiind încălcarea dispozițiilor art.22 din HG nr. 1.305/2002 și a art. 10 alin. 2 din Normele metodologice privind organizarea și desfășurarea alegerilor organelor de conducere ale consiliilor departamentale și teritoriale ale Corpului Național al Polițiștilor, instanța constată caracterul întemeiat al acțiunii deduse judecății și urmează a pronunța o soluție de admitere a acesteia, în sensul anulării alegerilor în discuție”.
Scms.Otilia Ștefănică este decisă să candideze din nou, însă pentru ultima oară:
”Ca o părere comună, a celor care am dorit revenirea la normalitate și la respectarea legii, vreau să subliniez că am avut încredere în justiție chiar dacă cei care aveau chiar obligația de a veghea la respectarea ei, au încălcat-o flagrant, la limită chiar cu penalul”,
Botoșăneanul a încercat să prezinte și punctul de vedere al chestorului Petre Stancu, președintele CNP, însă acesta nu a răspuns la apel și nici la SMS.
Pe de altă parte, după ce hotărârea Tribunalului a rămas definitivă, comisarul Cătălin Corneanu, vicepreședinte CNP Botoșani, a convocat consiliul, care a hotărât revenirea la situația anterioară, urmând să se organizeze alegeri cel mai probabil în ianuarie 2019.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
ALERTĂ meteo: Județul Botoșani, sub COD GALBEN
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Șoferi AMENDAȚI de polițiști cu 40.000 de lei după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
O biserică din Botoșani cu hramul „Sfântul Andrei” va fi în sărbătoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024