Întregul conflict politico-administrativ a pornit de la un proiect la modificarea regulamentului intern de funcționare, organigramei și statului de funcții din cadrul Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA).
Practic, modificările îl vizau pe medicul veterinar Mihai Maxim, pentru care s-a pregătit mutarea biroului din sediul din strada Codrului, în construcțiile metalice de la padocurile din zona Rediu.
Este deja un fapt cunoscut conflictul deschis dintre medic și directorul DSPSA, Eugen Țurcanu, care se consumă prin atacuri fizice, plângeri la poliție sau Parchet, comisii de disciplină și sesizarea oricăror alte structuri care ar putea tranșa acest scandal.
Mihai Maxim s-a prezentat așadar în plen, a așteptat zâteva zeci de minute pentru ca ordinea de zi să ajungă la punctul care-l viza, însă intervenția sa a fost supusă votului. În primă fază, cea mai mare parte a consilierilor au fost de acord să vorbească.
Doar că a existat o problemă.
La aparatul Ralucăi Curelariu, care era ieșită din sală, a votat colegul său, Marcel Gheorghiță, care a apăsat pe „abținere”. Colegii din plen s-au sesizat și au cerut repetarea votului, având în vedere că este ilegal să te exprimi chiar și pentru un alt coleg din același partid.
Raluca Curelariu a revenit în sală. A votat împotriva luării de cuvânt a lui Mihai Maxim, votul ei fiind decisiv pentru cel majoritar din plen.
Social-democrații s-au revoltat că medicul nu este lăsat să vorbească, liberalii și useriștii deopotrivă au format un scut în jurul lui Eugen Țurcanu.
Primul a intervenit Cătălin Flutur:
„Cunosc foarte bine situația. Nu se poate, în condițiile astea, cei care lucrează în nu știu ce serviciu, vor vrea toți să nu mai lucreze la Casa Cărții și vor în sediul Primăriei, să fie mai aproape de decizie, de primar sau viceprimari. Dle doctor, cu tot respectul, ne știm de-o viață, e meseria dv., toată viața ați auzit lătrând câini. Nu puteți să desfășurați, înțeleg, o activitate intelectuală în lătrat de câini, nu? Dv. ați spus-o, nu eu, am vrut doar să mai punctez o dată. Asta vă e meseria”,
Cătălin Flutur, consilier local PNL
„Proiectul prevede foarte clar că i se vor asigura condiții de muncă, deci nu-l lăsăm pe stradă pe dl. doctor. Vin cu un alt amendament, intervalul orar nu 8:00 – 12:00, intervalul orar 8:00 – 14:00. Înțeleg că e gălăgie, înțeleg că sunt câini care latră, în același timp fiecare dintre noi ne-am ales o meserie. Luați legătura cu cei care lucrează în șantier și sunt la o oarecare înălțime, își asumă niște riscuri. Polițiștii își asumă riscuri când ies pe stradă. Toată lumea își asumă meseria pe care o are, nu v-a rugat nimeni frumos să vă angajați”,
Raluca Curelariu, consilier local USR
„Stimați colegi, vreau să-i pun o întrebare dnei Raluca, care putea să fie eleva sau fiica mea. Am 32 de ani de învățământ și nu am reușit să am atât tupeu în fața cetățenilor încât să nu le permit să vină să ia cuvântul în CL. D-na Raluca, ce ați aplicat de aveți atâta forță și tupeu încât să faceți aici ce vreți din noi? Îmi este rușine de rușinea dv. Când o să ajungeți la vârsta mea, vreau să vă spun, o să vă mai numiți doamnă? O să învățați vreodată să fiți doamnă?”,
Daniela Vicol, consilier local PSD
„Înțeleg că există un conflict acolo, care din punctul meu este la nivel de direcție, faptul că sunt acorduri contractuale, e adevărat că s-a deschis o cutie a Pandorei, fiecare salariat nemulțumit din direcțiile primăriei sau societățile comerciale să vină să-și prezinte nemulțumirile aici. Pentru că există comisii la nivelul direcțiilor, așa cum știm cu toții, acolo unde se face o nedreptate și se încalcă legea sunt și alte instituții care pot să intervină, ITM-ul și altele”,
Liviu Toma, consilier local Pro România
„Au fost plângeri penale, sunt dosare penale în instanță, dar aceste lucruri au mai fost în CL și de fiecare dată i-am ascultat pe cei care au venit, indiferent de calitatea pe care au avut-o, de la simpli cetățeni la angajați. Total nepotrivit să avem un proiect privind transparența și să nu fiți de acord să-l ascultăm, repet, punând o limită de timp dacă doriți, pe dl Maxim care este colegul nostru. Iar dacă vreți să aplicăm regulamentul la litera lui, vedeți că sunt și fapte care se întorc împotriva dv. Când plecați închideți microfonul, poate votează altcineva pentru dv. Fiți un pic mai deschiși, nu mai puneți atâta patimă și mai gândiți un pic și sufletul”
Cosmin Andrei, primar
Disensiunile din plen au provocat o reacție și din partea secretarului Primăriei, Oana Georgescu, care a explicat că prin această atitudine a unor consilieri se ajunge la situații aproape fără ieșire, din punctul de vedere al legalității.
„Suntem din rău în mai rău. Adică eu acum ce aviz de legalitate dau? Dacă mă iau după toate discuțiile și interpelările... ne puneți în niște situații de... știți? Anulam votul dșoarei Curelariu și rămâneam 12, da? Am supus din nou la vot pe încrederea celor care au votat și a ieșit altă bazaconie și acum stăm și ne certăm. Să presupunem că aici trebuie să fim coerenți în decizii și le avem cumva și fundamentate când luăm o decizie asupra unui vot”,
Oana Georgescu, seecretarul general al Primăriei
Medicul Mihai Maxim a fost lăsat în cele din urmă să intervină, însă proiectul care-l viza a fost adoptat astfel că biroul său va fi mutat la padocurile municipalității.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
ACUM: „Te Deum” la Uspenia pentru marele poet Mihai Eminescu – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
ACUM: Jerbe de flori depuse la statuia lui Eminescu din curtea Bisericii Uspenia – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Un botoșănean și-a pierdut telefonul pe o trecere de pietoni: CINE l-a găsit
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Ministru premiat de Valeriu Iftime la Botoșani: Am contribuit mult mai puțin decât am primit – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile