Petre Liciu şi Nicolae Iorga s-au născut în acelaşi an, primul la Focşani, al doilea în judeţul Botoşani, ambii fiind absolvenţi ai Liceului Naţional din Iaşi, scrie Adevărul.
Între marele actor român Petre Liciu, născut la Focşani, şi istoricul Nicolae Iorga a existat o prietenie şi o rivalitate la învăţătură cum rar se mai întâlneşte. Deşi Iorga s-a născut în zona Botoşaniului, iar Liciu la Focşani, cei doi s-au întâlnit ca elevi ai Liceului Naţional din Iaşi.
"Amândoi s-au născut în anul 1871: Liciu, la 19 martie, la Focşani fiind al doilea din cei 10 copii ai lui Gheorghe şi Maria Liciu, iar Iorga, la 18 iunie, la Botoşani. Fiecare pierde, la o vârstă fragedă, pe unul din părinţi: Iorga, la 5 ani, tatăl, avocatul şi subprefectul Nicu (avea 39 de ani) iar Liciu, mama, pe Maria, născută Hociung, fiică de magistrat", spune istoricul focşănean Horia Dumitrescu.
După clasele primare la Focşani, Petre Liciu a absolvit două clase gimnaziale la Bucureşti, apoi s-a transferat la Iaşi, la Liceul Naţional, liceul pe care îl urmează până la final. Aici îl are coleg pe Nicolae Iorga, care se transferase de la Botoşani în urma unui conflict cu directorul liceului de acolo, pe care nu-l salutase. Ambii erau aplecaţi către studii, astfel că la orele de clasă cei doi erau într-o întrecere permanentă. În afara studiului, fiecare aveau pasiuni diferite, Iorga fiind preocupat permanent cu cititul, Liciu fiind tot mai atras de teatru.
La sfârşitul clasei a VI-a, Iorga reuşea să-l surclaseze la învăţătură pe colegul său, ceea ce i-a atras din partea lui Liciu o epigramă colegială: "Colo-n fund vezi o căpiţă De păr des, nepieptănat? De cinci ani incoace-ascunde Un cap mare de savant'" .
Apropierea celor doi a urmat unei scurte perioade de tatonări şi prietenia a fost cu atât mai trainică. „Examenul de bacalaureat susţinut în octombrie 1888 a însemnat revenirea lui Petre Liciu în fruntea absolventilor. Comisia de bacalaureat avusese ca preşedinte pe N.Culianu, rectorul Universităţii din laşi. Iorga şi Liciu au obţinut diploma de bacalaureat în litere şi ştiinţe, eliberată de Universitatea din Iaşi şi semnată de Titu Maiorescu, ministrul Instrucţiunii Publice şi al Cultelor”, menţionează Horia Dumitrescu.
orga scria peste ani: "Şi nu mi-a părut rău când, înlăturat şi de la premii, am auzit din mulţime strigându-se "intâiul cu cunună': Liciu, care revenea astfel la locul pe care, atâţia ani de zile inaintea intrusiunii mele, il meritase”. Drumurile celor doi s-au despărţit, Nicolae Iorga înscriindu-se la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi, pe care o absolvă în 1889, cu calificativul "magna cum laudae".
Nu ştim din ce motive, proaspătul licentiat a solicitat postul de profesor suplinitor la Liceul "Unirea" din Focşani, pentru limba română sau latină. Se pare că Iorga nu a functionat la această catedră, fiindcă pleacă în străinătate.
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024
ASTĂZI: Titlu onorific pentru o botoșăneancă, un nou tezaur uman viu la Botoșani
Gabriela Erdic
Nov 14, 2024