La sfârșitul acestei săptămâni, Varujan Vosganian îmbină cultura cu politica la Botoșani. A sosit în oraș sâmbătă dimineață și mai întâi a susținut o conferință de presă la Hotel Rapsodia alături de alți colegi din conducerea Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE).
Fără să fie întrebat, a deschis subiectul Zilelor Eminescu, învinovățind Primăria Botoșani pentru faptul că pe data de 15 ianuarie a acestui an nu se mai acordă Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu.
Când i s-a răspuns însă că Uniunea Scriitorilor din România și Fundația Culturală Hyperion Caiete Botoșănene s-au retras din parteneriatul cu municipalitatea cu doar 11 zile înainte de eveniment, a confirmat informația și a oferit câteva explicații.
”Acest premiu a fost o mândrie pentru Botoșani. Era un premiu în care lucrurile stăteau așa: Primăria municipiului Botoșani împreună cu Consiliul Local acorda titlul de cetățean de onoare unei personalități a poeziei românești, finanța în bună măsură festivitățile, iar Uniunea Scriitorilor propunea un număr de critici literari de reputație națională care în urma unei selecții riguroase să desemneze câștigătorul. A fost o procedură corectă, de prestigiu și care a funcționat aproape trei decenii”,
Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte Uniunea Scriitorilor din România.
Scurtcircuitul a intervenit în momentul în care Primăria Botoșani, instituția care finanțează de trei decenii majoritatea manifestărilor organizate în cadrul Zilelor Eminescu, a înregistrat Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărcii (OSIM).
”Deci Premiul Național Mihai Eminescu a devenit proprietatea Primăriei. Lucrul acesta ne-a lăsat complet surprinși, ca să nu spun consternați. A fost o inițiativă a Fundației Hyperion și a lui Gellu Dorian, nimeni nu și-a pus problema să înscrie la Oficiul pentru Mărci Premiul Național Eminescu, care este un premiu care nu aparține nimănui decât imaginii poetului național și laureaților”,
Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte Uniunea Scriitorilor din România.
Problema este însă că Primăria Botoșani a înregistrat premiul în luna aprilie a anului trecut, iar scriitorii au informat oficial că renunță la organizarea Zilelor Eminescu abia după nouă luni, lucru văzut de municipalitate drept o răzbunare și o încercare de blocare a manifestărilor plănuite de instituție.
Varujan Vosganian a replicat însă că hotărârea finală a fost luată după ce municipalitatea ar fi hotărât să nu mai acorde titlul de cetățean de onoare laureaului Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu și ar fi tăiat din finanțare.
I s-a răspuns că, în realitate, municipalitatea va decerna în continuare titlul de cetățean de onoare câștigătorului amintitului premiu și că diminuarea bugetară a constat de fapt în renunțarea finanțării seratei de la restaurant la care participau scriitorii din toată țara și în micșorarea la 25.000 de lei a valorii bănești a premiului.
Când a realizat că șeful său politic de la București nu este tocmai bine informat despre aceste lucruri, Bogdan Dăscălescu, președintele ALDE Botoșani, a încercat să pună capăt acestei teme, susținând că nu face obiectul conferinței de presă.
Aceasta în ciuda faptului că tocmai Varujan Vosganian fusese cel care deschisese discuția referitoare la Zilele Eminescu.
Totuși, la final, fostul parlamentar și ministru a arătat că, dacă se revine la condițiile din 2019, ”suntem dispuși să reluăm colaborarea cu Primăria”.
După ce Bogdan Dăscălescu s-a grăbit să oprească dialogul cu jurnaliștii, întrebat fiind ”unde este Eminescu în toată această luptă de orgolii?” Varujan Vosganian nu a mai dat vreun răspuns.
Tânără din Botoșani băgată la închisoare după o ditamai aventura în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Procesiune cu Sfinte Moaște în mai multe parohii din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
3 motive pentru a cumpăra centrala pe lemne Stropuva S40U
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Tânăr din Botoșani prăbușit sub ochii trecătorilor, ambulanța chemată urgent
Oana Sava
Nov 22, 2024