România și județul nostru deopotrivă traversează o perioadă de criză pentru care instituțiile cu atribuții în situații de urgență s-au pregătit cu tot felul de exerciții, an de an. Numai că acum nu mai vorbim de simulări. Și, în ciuda eforturilor depuse de autorități de a reduce spre minimum nivelul de panică, acest sentiment s-a impregnat deja în oraș.
În cursul dimineții de 9 martie 2020 oamenii de la ghetourile din Parcul Tineretului sunau disperați la 112 să anunțe faptul că au în bloc o femeie venită noaptea trecută din Italia. A ajuns cu ultimul avion permis să efectueze curse Italia – România, care a aterizat la ora 1:00 după miezul nopții pe Aeroportul Internațional Iași.
Printre călători, mai multe persoane din Botoșani. La aterizare, pasagerii au fost somați să rămână pe scaune. Mai mulți medici au urcat la bord și i-au testat. Abia mai apoi au fost lăsați să coboare din aeronavă. A urmat verificarea documentelor pentru a se stabili dacă vreo persoană vine din zone de risc din Italia, precum și completarea formularelor în acest sens.
Niciun pasager nu a ridicat suspiciune de infectare cu COVID – 19, nefiind impusă vreo restricție pentru cineva anume. În acest avion care a venit din Catania s-a aflat și tânăra de 23 de ani, de la ghetourile din Parcul Tineretului.
Numai că vecinii ei au înțeles că femeia e venită din Lombardia, iar panica s-a instalat rapid.
„Am anunțat și noi Poliția, au venit aici și le-am spus: luați-o, faceți ceva cu ea. Nu au luat-o și ea a fugit la deal. Și după aia a sunat altcineva de aici de la noi salvarea. Și au prins-o cu mașina în Grivița, i-am văzut când au luat-o. Acum ar trebui să vină să dezinfecteze cu ceva. Avem atâția copii aici, sunt și la școală, molipsesc toată școala”,
Dibu Manix, administrator blocurile sociale din Parcul Tineretului
Tânăra este de prin comuna Albești și oficial stătea în gazdă la cineva. Dimineață s-a trezit căutată de Poliție și echipaje de la spital. A fost luată în cele din urmă de pe stradă și transportată la Secția de Boli Infecțioase pentru analize medicale.
În urma ei, botoșănenii de la ghetouri erau extrem de speriați. Cu măști pe fețe au cerut ajutor pentru dezinfectarea locuințelor.
„Să nu vă gândiți că afectează doar ghetourile, se împânzește tot orașul. Ea era venită din Catania, nu e zonă de risc, dar oamenii se tem, sunt panicați. Noi nu suntem cu spitalele și noi de asta ne temem. Dacă nu vine din zona de risc, de ce a mai venit salvarea după ea?”,
spunea un botoșănean
Femeia venită din Italia nu prezenta simptome de gripă și a fost escortată la domiciliu unde va rămâne în izolare pentru o perioadă de 14 zile.
În urma deciziei Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, toate spitalele din ţară au intrat în carantină. Astfel, accesul aparţinătorilor este interzis până pe 31 martie, cel puţin.
Luni dimineață, pe ușile secțiilor Spitalului Județean Mavromati s-au lipit afișe prin care botoșănenii erau informați că unitatea medicală a intrat în carantină, iar accesul vizitatorilor este interzis.
Această măsură a dat peste cap pe zeci de persoane venite la spital pentru a le aduce cele necesare rudelor internate pe diferite secții ale spitalului.
În aceste condiții angajați ai firmei de pază au stat pe holul unității sanitare și le-au explicat botoșănenilor că accesul a fost restricționat.
Personalul de pe secție a ieșit și a luat pachetele aduse, explicându-le că ei nu au voie să urce.
Magistrații recomandă ca persoanele care au călătorit în zonele cunoscute cu număr mare de infectări cu coronavirus să evite prezentarea în instanță. Pe ușile Judecătoriei Botoșani sunt lipite mai multe afișe cu măsuri pentru combaterea coronavirusului.
Astfel, printre altele botoșănenilor li se recomandă să intre în instanță doar dacă prezența este strict necesară, să nu se apropie la o distanță mai mică de un metru de ceilalți participanți la proces, să își spele/dezinfecteze mâinile înainte de intrarea în instanță și după ce părăsesc incinta instanței.
Viceprimarul Cosmin Andrei a transmis mai multe adrese către societățile de transport public, dar și Direcția Servicii Edilitare.
„Am solicitat de dimineață celor două societăți care efectuează transportul public în municipiul Botoșani să ia măsuri pentru dotarea mijloacelor de transport cu recopiente cu dezinfectant și dezinfectarea mijloacelor de transport la capăt de linie. Le-am transmis să-mi comunice dacă au nevoie de sprijin pentru ducerea la îndeplinire a acestor măsuri, pentru că trebuie să fim pregătiți în contextul acesta în care pot apărea cazuri de coronavirus în municipiul Botoșani”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
La scurt timp, conducerea Eltrans i-a răspuns că în ședința operativă au fost luate măsuri de dezinfecție realizate cu personalul propriu, adică taxatorii și vatmanii, la capătul de linie. Măsurile constau în ștergerea cu substanțe dezinfectante a elementelor cu care călătorii vin în contact, respectiv scaune, bare de susținere sau ușile de îmbarcare și debarcare.
De asemenea, viceprimarul a solicitat întocmirea unui caiet de sarcini pentru sediile primăriei, respectiv cel central, Casa Cărții, incubatorul de Afaceri și Direcția de Impozite și Taxe Locale pentru achiziția de servicii de dezinfecție. În acest sens, printr-o rectificare bugetară, se va propune o sumă de 100.000 de lei la dispoziția primarului, pentru situații de urgență.
După suspendarea meciurilor cu public la FC Botoșani, și instituțiile de cultură ar putea apela la măsuri similare.
La Teatrul ”Mihai Eminescu” nu se atinge pragul de 1.000 de spectatori per prestație artistică. Însă, dacă de la nivel central se va lua decizia suspendării temporare a adunărilor cu public, atunci se vor conforma și actorii.
Ceea ce ar însemna…
„O pierdere financiară și pierderea unei ritmicități a contactului cu publicul pentru că de regulă acum este o perioadă optimă pentru reprezentații. Apoi încep sărbătorile pascale, perioadele de vară în care lumea iese la iarbă verde și de regulă numărul spectatorilor mai scade. Asta e, ne încadrăm și noi în ceea ce trebuie să facem ca să păstrăm mediul comunității potrivit”,
Traian Apetrei, director Teatrul ”Mihai Eminescu”
Deocamdată, directorul teatrului spune că a luat o serie de măsuri prin care s-a limitat activitatea la repetiții fără alte contacte din exterior.
La fel și la Teatrul pentru Copii și Tineret ”Vasilache”, unde directorul Marius Rogojinschi arată că va da curs deciziilor trasate la nivel de entitate a situațiilor de urgență.
„Sigur că ne conformăm. Vom suspenda orice activitate cu public atât în municipiu, cât și în deplasare. Vă dați seama, școlile dacă vor primi dispoziția de a-și închide activitățile, precum și de a nu participa la activități publice, este evident că nu fac decât să reducă și activitățile noastre”,
Marius Rogojinschi, director Teatrul pentru Copii și Tineret ”Vasilache”
La Primăria București, Gabriela Firea a decis ca în instituțiile de cultură să aibă loc doar activități administrative și repetiții. Ceea ce s-ar putea întâmpla și la Botoșani.
„Probabil că va exista o similititudine și atunci, luând ca termen 31 martie, cum văd că se dau toate termenele cu privire la restricțiile privind măsurile de protecție, ne vom conforma și vom continua activitatea administrativă și cea internă, de repetiții și de pregătire a evenimentelor ulterioare. Așteptăm și noi să vedem dacă se ia măsura suspendării activității cu publicul”,
Marius Rogojinschi, director Teatrul Vasilache
La Galați, spre exemplu, prin ordin de prefect s-a decis închiderea temporară a instituțiilor de cultură.
Oana SAVA
Gabriela ERDIC
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Bărbat prins FĂRĂ permis după un control al polițiștilor de frontieră
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Se schimbă vremea: ANM a actualizat PROGNOZA pentru următoarele patru săptămâni
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Atelier de pictat icoane pe sticlă la Centrul educațional al Protopopiatului Dorohoi
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Dronă misterioasă găsită pe malul Prutului: Un pescar a alertat Poliția de Frontieră
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024