Mai devreme decât elevii, profesorii şi părinţii s-au obişnuit, noul an de învăţământ a debutat luni dimineaţă şi la Botoşani. Dar, asemenea celorlalţi ani, şi de această dată oficialităţile au pornit în periplu la cele mai prestigioase unităţi.
Iar Şcoala 11 din municipiul reşedinţă a fost una dintre primele borne. La 8:30 curtea era deja plină ochi şi după intrarea preşedintelui Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, care a avut doar de traversat strada fiindcă locuieşte la blocul de peste drum, directoarele au dat startul ceremoniei, mai ales că inspectorul şcolar general se afla deja acolo.
„Şcoala 11, o şcoală importantă a municipiului Botoşani. Cred că una dintre cele mai bune şcoli, de aceea vă doresc să aveţi succes, să aveţi copii frumoşi şi deştepţi, mai puţin cuminţi că asta e vârsta când trebuie să mai facă şi obrăznicii. Aş vrea să mă adresez în special dascălilor, să le spun că au o misiune cu totul şi cu totul nobilă, cred că este cea mai titrată profesie din câte există la noi în ţară, sunteţi salutaţi de elevi şi foştii dvs. elevi până când bătrâneţile vă ţin acasă”,
Costică Macaleţi, preşedinte CJ Botoşani.
Microfonul a fost dat apoi şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), Gabriel Hârtie, care a citit mesajul ministrului Educaţiei, Liviu Pop. A început cu generalităţi precum, „orice început de an şcolar înseamnă speranţă şi emoţii” , a trecut prin axiome – „doar sub o atentă îndrumare a profesorilor, elevul poate atinge nivelul de pregătire optim, care să îi asigure succesul şcolar” şi a ajuns la angajamente ferme: „dragi elevi, noi, părinţi şi profesori, vă garantăm că sunteţi cei mai importanţi pentru noi, de aceea facem toate eforturile pentru a avea condiţii care să vă ajute să vă concentraţi forţele pentru a învăţa”.
Între timp la festivitate ajunsese şi senatorul Costel Şoptică, pe care directoarele şcolii l-au observat cu întârziere şi căruia i-au dat într-un final cuvântul, parlamentarul informându-i pe toţi cei prezenţi că la bază este profesor. Oricum, la final atât el cât şi preşedintele CJ au primit flori din partea a două eleve, lucru care la „Eminescu” i s-a întâmplat şi subprefectului.
Centrul de greutate al învăţământului s-a mutat apoi la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, acolo unde subprefectul Daniela Beclea, senatorul Doina Federovici şi, din nou, şeful IŞJ, au participat la ceremonie.
În lipsa prefectului, plecat în delegaţie, Daniela Beclea a vorbit doar 37 de seunde, Gabriel Hârtie a citit din nou mesajul mobilizator al ministrului, iar parlamentara a evitat să ia cuvântul întrucât printre elevi se afla şi fiica sa, care începe clasa a V – a la prestigioasa unitate de învăţământ. Aşa că discursul cel mai lung l-a avut Cristina Chiriac, directoarea Colegiului, care a reamintit rezultatele extraordinare obţinute de elevii de aici, prilej cu care l-a premiat pe „cel care ne-a umplut inimile de bucurie”, Ştefan Bălăucă, care în vacanţa de vară a obţinut medalia de aur la Olimpiadă Internațională de Științe ale Pământului. Acesta a primit „cupa succesului”, diploma de excelenţă şi „medalia de onoare” în aplauzele tuturor celor prezenţi.
Întreaga festivitate de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu a fost precedată de intonarea Imnului de Stat şi o slujbă religioasă, pentru ca la final să se difuzeze imnul unităţii de învăţământ.
DESCARCĂ GRATUIT APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL
ALERTĂ meteo: Județul Botoșani, sub COD GALBEN
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Șoferi AMENDAȚI de polițiști cu 40.000 de lei după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
O biserică din Botoșani cu hramul „Sfântul Andrei” va fi în sărbătoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024