Proiectul are o valoare de 665.000 lei şi va fi finanţat din taxa specială de salubrizare.
Primăria Municipiului Botoşani se află în etapa finală de evaluare a ofertelor privind achiziţia unui sistem modern de compostare a deşeurilor verzi generate în parcurile şi grădinile publice ale oraşului.
Soluţia, inovativă în România, va rezolva o parte din problemele ridicate de gestiunea deşeurilor municipale care nu au fost cuprinse în proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor implementatat de Consiliul Judetean.
Această investiţie reprezintă primul pas realizat în anul 2019 în modernizarea noului sistem de colectare şi reciclare a deşeurilor, bazat pe conceptul "Economiei circulare ", unica soluţie posibilă în acest domeniu pentru un viitor sustenabil.
“Acest proiect ne ajută să înţelegem că trebuie să trecem de la viziunea tradiţională despre deşeuri, la conceptul "deşeul este o resursă", în care spre exemplu eliminarea unor cheltuieli crează oportunitatea unor noi investiţii.
Implementarea acestei soluţii - prin care se obţin economii importante din reducerea costurilor de colectare, transport, depozitare şi de contribuţii penalizatoare ale firmei de salubrizare locală - este privită şi ca o alternativă a sistemului actual de colectare în amestec a deşeurilor municipal”, a declarat Primarul Cătălin Flutur.
Valoarea estimată a contractului este de 665.000 lei şi va fi finanţată din taxa specială de salubrizare.
Achiziţiile propuse în buget cuprind :
1. “Furnizare şi punere în funcţiune utilaj multifuncţional cu accesorii”
2.“Furnizare şi punere în funcţiune a unei unităţi mobile de compostare”
Utilajul multifuncţional va realiza activităţi de încărcare-descărcare, de tocare şi marunţire a deşeurilor verzi (crengi, frunze, iarbă, alte deşeuri biodegradabile), activităţi de cernere, depozitare şi de incărcare a compostului obţinut.
Unitatea mobilă de compostare reprezintă Soluţia aplicată printr-o tehnologie modernă prin care deşeurile verzi sunt tocate, marunţite şi introduse într-o “celulă de compostare” unde parcurg un proces controlat şi accelerat de descompunere, asistat de un program pe calculator, optimizat permanent.
Astfel se asigurară o eficienţă maximă a fluxului de prelucrare şi transformare a cca.200-250 mc deşeuri în compost, într-un interval de circa 2-3 luni, cu posibilitatea repetării operaţiunii în 4-5 etape anuale, în funcţie de cantităţile de deşeuri verzi generate de domeniul public.
Compostul astfel obţinut va fi utilizat ca un îngrăşământ valoros, bogat în elementele nutritive accesibile pentru plante, la lucrările de arhitectură peisajeră, la cultivarea plantelor ornamentale, cu ocazia lucărilor de întreţinere şi refacere a spaţiilor verzi din Municipiul Botoşani, poate chiar la înfiinţarea unui sistem de sere şi solarii de interes local.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024