Aproape opt luni au durat verificările efectuate în municipiul Botoșani de către o comisie mixtă constituită prin dispoziția primarului Cosmin Andrei. Botoșănenii care nu-și îngrijesc proprietățile sunt buni de plată.
Verificările din oraș au vizat terenuri sau clădiri care au aspect neîngrijit și știrbesc din imaginea urbanistică a Botoșaniului.
O Hotărâre de Consiliu Local adoptată de plenul municipal prevede supraimpozitarea clădirilor și terenurilor care prezintă aspect degradat.
Acolo unde au fost identificate, deja a fost calculat procentul de creștere a impozitului anual, fiind vorba despre 11 clădiri și 8 terenuri.
„Procentul de supraimpozitare în urma impozitării este de 300 și 400% pentru terenuri neîngrijite și terenuri afectate. O parte din ele sunt monumente istorice și proprietarii trebuie să înțeleagă: ori le conservă, ori le îngrijesc ori le vând. Dacă nu se întâmplă acest lucru, le supraimpozităm și dacă nu-și plătesc taxele și impozitele locale îi executăm silit”,
Cosmin Andrei, primar
Botoșănenii care dețin aceste bunuri au primit din partea municipalității termene de conformare de câteva luni. Cei mai mulți și-au curățat terenurile de deșeuri sau vegetație, alții au ignorat apelurile Primăriei.
„Sunt foste sedii de fabrici din Zona Industrială care prezintă un grad avansat de degradare și nu putem rămâne cu orașul în urmă din punctul de vedere al dezvoltării din cauza unor privați care nu își îngrijesc terenurile și clădirile”,
Cosmin Andrei, primar
Unul dintre obiectivele vizate ar fi și fosta fabrică Electrocontact din Zona Industrială care are mai multe corpuri de clădiri și care se prezintă într-o avansată stare de degradare, vizibilă din exterior. Mai mult, curtea este acoperită de vegetație și mașini abandonate.
O altă clădire se află pe bulevardul Mihai Eminescu, fațada fiind acoperită de graffiti și fără să existe gard împrejmuitor.
Și pe strada Dimitrie Ralet se află un imobil în curtea unui botoșănean, la care au tot fost efectuate lucrări ani la rând, fără să fie vreodată finalizate. Ba mai mult, cu o parte din construcție, respectivul aproape că-și depășește limita de proprietate.
Un alt imobil este o fostă cantină de pe strada Cornișa care prezintă aceeași imagine dezolantă, neavând nicio destinație.
La majoritatea clădirilor erau afectate acoperișurile, jgheaburile, fațadele, tâmplăria, elementele decorative și existau deficiențe structurale vizibile din exterior.
Aceste proprietăți urmează să fie supraimpozitate în următorul an fiscal, după ce în prealabil consilierii locali vor adopta o hotărâre privitoare la procentul aplicat, la propunerea Direcției de Impozite și Taxe Locale (DITL): „Fiecare caz se aprobă individual, în aceeași hotărâre dar sunt nominalizate situațiile individual”.
Comisia de vrificare își va continua activitatea de identificare a imobilelor care nu sunt îngrijite, iar conducerea Primăriei încurajează botoșănenii să sesizeze astfel de situații.
Valeriu Iftime: Am votat pentru o țară în care să fim mândri că trăim – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Doi tineri din Botoșani acuzați că au încercat să omoare un om în scara blocului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
LOCUL din Botoșani cu cea mai mare PREZENȚĂ la vot astăzi, în „împărăția” lui Iftime bate… pustiul
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024