Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.
Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Este vorba despre Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” din centrul orașului Botoșani. Teoretic este administrată de Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR), entitate care deține toate casele sindicatelor din orașele țării.
Aceste clădiri, 59 la număr în total, au fost preluate de la Uniunea Generală a Sindicatelor din România (UGSR), structură care a avut un patrimoniu bogat format inclusiv din hoteluri în stațiuni montane sau de pe litoralul românesc.
De-a lungul anilor, modul de obținere al acestor bunuri a fost contestat de diverse entități ale statului, în special primării. O decizie istorică ar fi notată în noiembrie 2022 când, după 32 de ani de luptă, Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti a decis desfiinţarea unui document prin care confederaţiile înfiinţate imediat după 1989, au preluat de la Uniunea Generală a Sindicatelor din România patrimoniu sindical. Iar în această categorie sunt incluse și casele de cultură a sindicatelor care au fost preluate de amintita ANCCSR.
Urmare a numeroaselor sesizări venite din partea botoșănenilor dar și a crizei acute de săli de spectacole decente într-un oraș care este leagăn al culturii, serviciile Primăriei Botoșani și-au început propriile demersuri de documentare.
La inițiativa primarului Cosmin Andrei primul pas a fost acela de a trece în domeniul privat al municipiului Botoșani terenul adiacent Casei Sindicatelor. Adică spațiile în care funcționează mai mulți operatori privați, care au închiriat suprafețe de interior sau exterior pentru activități de alimentație publică.
Pe terenuri pe care Primăria este proprietarul de drept.
„Era firesc să fie în patrimoniul nostru. Am înregistrat la OCPI și am trimis notificări celor care dețin terase pentru a perfecta contractele cu municipalitatea și nu cu Casa Sindicatelor care nu deține acel teren cu acte în regulă”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
Serviciul Patrimoniu al municipalității a transmis deja adrese către operatorii privați care se ocupă de activitatea pub-urilor sau teraselor ca în termen de 30 de zile să încheie contracte de concesiune, care implică și plata chiriei, cu Primăria.
În condițiile în care aveau contracte cu o entitate care nu deține act de proprietate pe clădire.
Ar fi acela de a prelua clădirea cu totul, cu scopul de a se interveni cu lucrări de reabilitare. Mai ales că acest imobil este un pol al spectacolelor desfășurate la Botoșani, cu cea mai mare afluență de public.
Contextul pare a fi unul favorabil Primăriei, având în vedere că și alți primari s-au dus în instanță pentru preluarea caselor sindicatelor. Alții, au solicitat ca aceste treceri să fie efectuate de către Guvern.
Unele procese au fost câștigate, altele pierdute.
„Au fost construite din banii românilor, a botoșănenilor. În acest moment această clădire nu este înregistrată la Cadastru ca având proprietar, nici asociația aceasta a sindicatelor, nici sindicatele propriu-zise. Și acest demers mă obligă să analizez inițiativa și din perspectiva noastră. Pentru că avem o clădire emblematică în centrul orașului care nu se prezintă în cele mai bune condiții”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
În cazul în care Primăria ar prelua Casa Sindicatelor, edilul șef a dat asigurări că infrastructura ar urma să fie îmbunătățită, mai ales în favoarea botoșănenilor care ocupă locurile din sala de spectacole, aproape săptămânal.
„Inclusiv din sală, cu scaunele comuniste pe care le avem, toaletele care au rămas încremenite în anii ’70 și în condiții insalubre pentru că probabil nu sunt resursele necesare pentru investiții. Și atunci este firesc ca municipalitatea să demareze acest demers pentru a investi în această clădire din centrul orașului”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
Cele mai multe spectacole care se bucură la acest moment de un succes răsunător în rândul publicului botoșănean sunt cele susținute de Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani. Instituție care achită chirie către Casa Sindicatelor.
Tot contracost sunt și spectacolele susținute de licee, de genul Miss Preuniversitaria sau Miss Boboc.
Inclusiv Primăria plătește chirie pentru propriile activități, atunci când este cazul. Și o face, spune primarul, către o entitate care nu ar avea documente de proprietate pe clădire.
„Clădirea nu are proprietar la OCPI (Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară n. red). Și, de exemplu, Primăria Alexandria a deschis proces considerând că este succesorul de drept al statului român îndreptățit să dețină acest imobil și a câștigat în instanță. Lucru pe care-l vom face și noi. Analizez împreună cu colegii juriști acest demers încurajat și de succesul altora, pentru că în acest moment avem o clădire fără proprietar construită de către români, de către botoșăneni”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
Mai mult, sumele colectate din închirierea sălii nu s-ar reflecta în modul în care arată clădirea pe exterior sau interior, și cel mai probabil sunt direcționate pentru partea de funcționare, adică de susținere a salariilor sau pentru plata utilităților.
Inclusiv pentru reabilitarea parcării municipalitatea a intervenit cu resurse proprii. Însă spațiul este folosit tot de către Casa Sindicatelor.
”A fost asfaltată în urma demersurilor pe care tot eu le-am făcut, în calitate de viceprimar, după ce am identificat terenul ca fiind al Primăriei. Am făcut această investiție, am reabilitat parcarea, dar în acest moment este folosită tot de către cei de acolo. Inclusiv această parcare trebuie folosită de către botoșăneni, cum am făcut și cu cele de la Vegastel. Adică vreau să redau orașului, bunurile pe care le dețin botoșănenii. Nu fac demers pe persoană fizică, nu mă interesează nimic pe persoană fizică. Vorbesc în calitate de reprezentant al botoșănenilor și vreau ca domeniul public să revină pentru a fi folosit de către botoșăneni”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
SEARA TRECUTĂ: Un botoșănean s-a blocat în casă și amenința că-și omoară copilul
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
Tragedie fără margini: Doi copii morți într-o casă făcută scrum
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
12 persoane REȚINUTE în dosarul buletinelor false pentru moldoveni, ruși sau ucraineni
Gabriela Erdic
Nov 21, 2024
Doina Federovici: Investiții majore pentru dezvoltarea sistemului sanitar
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024