Întruniți în ședință extraordinară pe data de 17 septembrie 2021, consilierii județeni au hotărât să aloce 219.000 de lei Primăriei Viișoara. Dacă la alte proiecte de hotărâre care vizează repartizarea unor fonduri unităților administrativ-teritoriale apar discuții aprinse cu acuzații privind atribuirea banilor pe criterii politice, de această dată proiectul propus de conducerea Consiliului Județean a fost aprobat în unanimitate.
Aleșii de la Județ au fost convinși să facă asta probabil datorită raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre în care se detalia necesitatea direcționării sumei menționate spre localitatea din nord-estul județului.
În actul respectiv se menționa că Primăria Viișoara a solicitat pe 8 august sprijinul CJ întrucât se afla în pericol de executare silită.
Cu o lună înainte, administrația comunei menționate a primit o somație de plată din partea Biroului Executorului Judecătoresc Sarmis Cîmpulungeanu pentru nici mai mult, nici mai puțin de 219.689,82 de lei.
Somația a fost emisă conform sentinței civile 1.038/2020 pronunțată de Judecătoria Suceava, care era executorie.
Și a hotărârii Judecătoriei Darabani din 30 iunie 2021 prin care s-a încuviințat executarea silită.
Hotărârea magistraților din județul vecin a fost emisă după un proces deschis în 2018 cu SC Rocredit IFN SA în calitate de creditor, cu SC Tehnoserv Foraj SRL drept debitor, și Primăria Viișoara ca terț poprit.
Administrația comunei botoșănene a fost obligată de instanță încă de la începutul judecății să depună o copie certificată după actul în baza căruia datora bani firmei specializată în foraj și sondaj pentru construcții. Judecătorul a mai cerut de încă trei ori să se aducă respectivul document, pentru ca la un moment dat să îi aplice două amenzi primarului de Viișoara de la acea dată.
Dinu Moroșanu a fost sancționat pecuniar cu 100, respectiv 200 de lei în baza Codului de Procedură Civilă pentru ”refuzul sau omisiunea unei autorități ori a altei persoane de a comunica, din motive imputabile ei, la cererea instanței și la termenul fixat în acest scop, datele care rezultă din actele și evidențele ei”.
Pe 19 martie 2020 Judecătoria Suceava, oraș în care își are sediul SC Tehnoserv Foraj SRL, s-a pronunțat.
”Admite în parte cererea de validare a popririi formulată de petenta – creditoare SC Rocredit IFN SA, în contradictoriu cu debitorul S.C. Tehnoserv Foraj SRL, terț poprit fiind Primăria Comunei Viișoara. Dispune validarea popririi”,
Hotărâre Judecătoria Suceava.
În cadrul aceluiași proces, SC Rocredit IFN SA a solicitat și amendarea Primăriei Viișoara, acțiune respinsă însă de instanță.
Administrația locală a comunei botoșănene a formulat apel, însă Tribunalul Suceava i-a respins pe 20 august 2020 acțiunea chiar de la primul termen.
Aceasta poate și pentru că instituția pur și simplu nu s-a mai apărat în apel, potrivit actualului edil șef.
Astfel, punerea în aplicare a sentinței care prevedea plata a peste 210.000 lei a devenit inevitabilă.
Dar cum s-a ajuns aici? În realitate, Primăria Viișoara nu a avut vreo datorie la SC Rocredit IFN SA, dar totuși a ajuns să fie executată silit de această companie cu sediul în Baia Mare.
Administrația comunei botoșănene avea de fapt un litigiu cu SC Tehnoserv Foraj SRL. Firma din Suceava contractase niște lucrări pe care le-a facturat, însă fostul primar Dinu Moroșanu a refuzat să le plătească, motivând că nu ar fi fost efectuate în întregime.
SC Tehnoserv Foraj SRL contractase un împrumut de la IFN-ul menționat pe care nu l-a mai achitat, iar pentru a-și recupera banii firma de creditare s-a îndreptat împotriva celor care înregistrau debite către societatea comercială din Suceava, printre datornici regăsindu-se și Primăria Viișoara.
Noul primar de la Viișoara a aflat abia în luna iulie a acestui an de litigiu astfel că în bugetul pe 2021 nu a fost inclusă vreo sumă pentru stingerea debitului. Și chiar dacă ar fi știut i-ar fi fost imposibil să plătească deoarece amintita sumă reprezintă aproximativ jumătate din totalul încasărilor pe care Primăria le are într-un an din taxe și impozite locale. Primarul Laurențiu Rîmbu s-a adresat Consiliului Județean și Administrației Județene a Finanțelor Publice, găsind înțelegere la CJ .
”Este un proces de pe timpul fostului primar. Noi am fost terță parte și am devenit debitori direcți către IFN-ul Rocredit de la Baia Mare. Raporturile contractuale erau între Primărie și o firmă de la Suceava pentru niște foraje executate în 2019. Firma trebuie să facă o anumită documentație și domnul fost primar a avut o divergență cu firma respectivă și s-a ajuns la proces. Iar la Suceava, pe 20 august 2020 am avut ultima cale de atac, apelul, și s-a pierdut. Nu s-a prezentat domnul fost primar. Și ne aflăm în situația de a ne bloca conturile. Am vorbit cu dl executor judecătoresc de la Suceava și el trebuie să urmeze procedura”,
Laurențiu Rîmbu, primar Viișoara.
”Noi ne-am trezit cu somația aceasta de plată, cu încuviințarea chiar de la instanță. Hotărârea este fără cale de atac (...) Ne-au dat toate planurile peste cap. Noi avem acum proiecte, trebuie să le implementăm, trebuie să plătim, iar o executare silită de genul acesta...”,
Laurențiu Rîmbu, primar Viișoara.
Primăria Viișoara este doar una dintre cele împotriva cărora s-au îndreptat creditorii SC Tehnoserv Foraj SRL.
Pe 24 septembrie 2021 Consiliul Local Viișoara a aprobat rectificarea bugetară în care a fost inclusă suma repartizată de Consiliul Județean.
IFN-urile sunt instituții financiare nebancare ce pot acorda, printre altele, credite de consum, credite ipotecare și credite imobiliare.
Pe propria pagină web, RoCredit IFN SA se prezintă drept o companie înființată în 2007, cu acționariat român, care în proporție de 92% este alcătuit din persoane fizice și 8% din persoane juridice. Are peste 2.000 de acționari și un capital social de peste 6,8 milioane de euro.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Angajări la Urgențe: POSTURILE scoase la concurs
Oana Sava
Nov 15, 2024
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024