Autorităţile care se ocupă de organizarea recensământului populaţiei au stabilit portretul robot al recenzorului pentru acţiunea ce se va desfăşura în toamna acestui an. Printre altele, acesta trebuie să aibă o ţinută decenţă, o vedere bună, să cunoască limba română, să ştie să efectueze câteva calcule şi să aibă capacitate de efort prelungit.
Marea problemă este că toate aceste calităţi, plus aceea de a cunoaşte limba romanes, trebuie să o aibă cel puţin câte un rom din fiecare localitate deoarece recomandarea este ca pentru comunităţile etnice numărătoarea să fie efectuată de un membru al etniei.
„Primarii care aveţi comunităţi de romi încercaţi să găsiţi oameni care vorbesc limba lor", a afirmat
prefectul Cristian Roman. Problema găsirii unor membri ai etniei capabili să joace rolul de recenzori vine după ce la precedentul recensământ, cel din 2002, o sumedenie de romi nu şi-au declarat apartenenţa etnică atunci când le-au intrat în case recenzori români. Cel mai elocvent exemplu este cel din satul Balta Arsă din comuna Corni, recunoscut ca fiind popular aproape în totalitate de romi, dar care în acte nu are nici un etnic.
“Eram viceprimar atunci. În actele de Stare Civilă, în certificatele de naştere, nu apare nici unul ca rom şi nici nu s-a declarat unul la recensământ", a menţionat
Dorel Dorneanu, primarul de Corni.
Prefectul cere cazier pemtru recenzori
Prefectul le-a transmis primarilor să solicite aspiranţilor la statutul de recenzor, indiferent dacă sunt romi sau nu, să prezinte şi un cazier judiciar. De ce?
“Pentru că aceşti oameni vor intra în casele cetăţenilor şi nu vrem să se întâmple ce vedeţi seara la televizor, deci, atenţie mare când recrutaţi personalul”, le-a mai transmis primarilor
primul reprezentant al Guvernului în judeţ. Recensământul general al populaţiei şi locuinţelor va avea loc în perioada 20 - 31 octombrie, iar primăriile sunt cele responsabile de recrutarea recenzorilor. Operaţiunea se desfăşoară în perioada 1 august – 15 septembrie.