Modificările fiscale anunţate de Guvern generează reacţii în lanţ. Odată cu scăderea impozitului pe venit, de la 16 la 10%, se vor diminua şi bugetele primăriilor.
Asta în condiţiile în care, unii edili au declarat deja că intră în faliment, pentru că au mărit prea mult lefurile pe baza noii legi a salarizării. Cum situaţia este disperată, primarii s-au întâlnit marţi cu premierul Mihai Tudose şi cu liderul PSD, Liviu Dragnea, şi au cerut bani ca să acopere golul de anul viitor apărut odată cu reducerea impozitului pe venit.
După o discuţie de două ore şi jumătate, primarii au ieşit de la întâlnirea cu premierul Mihai Tudose şi cu liderul PSD cu promisiunea că vor primi bani de la Guvern pentru acoperirea golurilor din bugetele locale. Insuficienţi spun unii.
În prezent, din banii colectaţi din impozitele de pe venit o cotă de 41,75% merge către bugetele locale. Aceşti bani plus taxele şi impozitele locale formează bugetul unei primarii.
Primarii estimează că, după scăderea impozitului pe venit, de la 16 la 10%, sumele care ajung la primarii din acest bir vor scădea cu 20-30 de procente în 2018, faţă de 2017. Aşa că au propus creşterea cotei până la 60%, ca să compenseze pierderea. Guvernul le va da însă doar 1,25% în plus, adică un total de 43%, care nu va acoperi toată gaura.
“Din păcate, taxele şi impozitele nu pot acoperi nici măcar partea de salarizare, nu mai vorbim de cea de dezvoltare. Toată speranţa noastră era ca cotă parte din impozit să ne echilibreze cheltuielile. Pierdem 35% din aceste venituri, iar compensarea e de doar 1,25%. Există un risc imens să nu putem funcţiona în 2018.” Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoşani
”Revoluția fiscală”, amânată de 2 ori până acum
Așa-numita ″revoluție fiscală″ a Guvernului a fost a doua oară amânată, luni, după ce premierul a anulat ședința care urma să decidă ce se va întâmplă cu salariile și pensiile românilor.
Surse din interiorul PSD vorbesc acum despre două scenarii posibile.
Fie Guvernul renunță la modificările la Codul Fiscal, adică uită de trecerea contribuțiilor sociale la angajator și de scăderea impozitului pe venit, fie modifică legea salarizării astfel încât creșterile salarile să fie de doar 5%, și nu de 25%, cum e prevăzut în programul de guvernare.
Luni, premierul Mihai Tudose a anunțat că amână ședința de Guvern pentru miercuri și că, mai mult, crede că nici nu se va discuta atunci despre trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. La câteva ore, însă, ministrul Finanțelor a venit în Parlament că să spună că totul e decis: ordonanța privind trecerea contribuțiilor are toate avizele și va fi adoptată miercuri. Mai mult, susține ministrul, salariații au numai de câștigat din această schimbare.
Versiunea ministrului este contrazisă atât de sindicate, care au protestat în stradă, cât și de patronate, care au criticat vehement măsurile fiscale care ar aduce, de fapt, creșteri salariale doar pe hartie.
Guvernul a anunțat acum o săptămână și jumătate o lista lungă de schimbări care îi vizează pe toți românii - salariați, angajatori și pensionari.
Măsurile - de la trecerea contribuțiilor sociale la angajatori până la reducerea impozitului la 10% și creșterea punctului de pensie și a salariului minim pe economie - sunt acum puse în așteptare, până când Executivul va decide dacă renunţă de tot la ele sau le ″revizuiește″, așa cum a făcut și în cazul altor promisiuni electorale. (Sursa: Pro Tv)
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Declarația zilei 27 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 27, 2024
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Șofer de 68 de ani AMENDAT la Botoșani: Polițiștii l-au lăsat fără „marfă”
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024