După cinci ani de zile de când nu s-a întâmplat mare lucru, în sensul obiectivelor noi de investiții care să ajute la dezvoltarea comunităților care se află incluse în Zona Metropolitană Botoșani, apar primele discuții de abandon.
Încă de la bun început Zona Metropolitană (ZM) a fost înființată cu scopul de a fi atrase fonduri care să acopere o arie mai largă de proiecte, iar comunele care fac parte din această stuctură, înconjoară din toate părțile municipiul reședință de județ.
Planurile cu această zonă erau multe și ambițioase însă de-a lungul anilor din aceste intenții nu a rămas decât o strategie care probabil, cândva, va deveni concretă.
Până atunci….
„Această ZM a fost înființată și cam atât. Mare lucru în afară de iluminatul public stradal nu s-a întâmplat, deși nu puseserăm speranțe pentru că dezvoltarea unei zone metropolitane din punctul meu de vedere înseamnă cu totul altceva. Au fost oportunități, nu știu de ce așa greu se derulează lucrurile, la conducere s-au mai schimbat persoane, nu s-a întâmplat nici o minune”,
Aneta Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu
Singurul lucru notabil petrecut în cinci ani de zile a fost cumpărarea de energie electrică prin Bursa Română de Mărfuri pentru comunele din Zona Metropolitană, facturile înregistrând o scădere cu 30% aproximativ.
Membrii ZM sunt arareori convocați la ședințe, iar Aneta Gireadă consideră că nu se știne cont de cerințele primarilor care reprezintă glasul comunității.
În pofida tuturor acestor lucruri niște oameni, care lucrează la această Zonă Metropolitană sunt plătiți. Și încă foarte bine. Însă, se justifică aceste lefuri?
„Sigur că nu le justifică, am avut uneori tentația de a ieși din ZM și la un moment dat voi ieși. Cotizația la ZM este cea mai mare pe care o plătim noi la vreo ADI, ca și sumă și nu se întâmplă nimic. Este păcat pentru că funcționalitatea Zonei Metropolitane înseamnă cu totul altceva”,
Aneta Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu
Directorul Zonei Metropolitane nu comentează poziția primarului comunei Mihai Eminescu.
„Eu aștept să mă întâlnesc un pic cu d-na primar și apoi voi face un comentariu. Nu am avut nici o discuție cu dumneaei. Nu mi-a spus mie niciodată, eu întâi discut cu dumeaei și apoi pot comenta”,
Florin Egner, director Zona Metropolitană
În schimb, ”părintele Zonei Metropolitane” s-a aflat în asentimentul primarului comunei Mihai Eminescu.
„Eu am înființat-o, dar nu s-a lucrat pe ea. Am pierdut niște timpi foarte importanți. Pentru că Zona Metropolitană era făcută pentru fondurile din exercițiul financiar 2014 – 2020, de asta am gândit-o în 2012 ca să depui proiecte pe zonă metropolitană. Că noi nu aveam terenuri. Dar dacă nu s-a întâmplat nimic…pot fi unii primari că nu se întâmplă nimic și eu sunt un pic supărat. Totuși acolo sunt niște bani, se iau niște salarii”,
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
Din Zona Metropolitană Botoșani fac parte: Mihai Eminescu, Bălușeni, Bucecea, Curtești, Răchiți, Roma, Stăuceni, Vlădeni și Consiliul Județean.
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:
Patroni amendați la Botoșani: Angajați fără echipamente de protecție și incidente ascunse sub preș
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Escrocii sparg conturile de WhatsApp: „Schema 1.800” este noua înșelătorie care face ravagii
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Avocat din Botoșani plătit cu peste 90.000 de euro de Consiliul Județean Suceava
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile