În această dimineață, Ilie Lungu, primarul de la Salcea, a fost adus la DNA Suceava, fiind audiat de procurori, cel mai probabil, în cazul notelor obținute de fiul său la Evaluarea Națională.
De asemenea, conform mai multor surse, in aceasta dimineata au avut loc perchezitii la domiciliul primarului precum si in mai multe locatii din Salcea. Procurorii au anuntat ca astazi vor fi aduse la audieri si alte persoane implicate in acest caz.
Reamintim ca elevul S. Lungu, fiul primarului din Salcea, cu media generala in gimnaziu 7,96, a luat nota 10 la proba de Limba romana a Evaluarii Nationale si nota 8,25 la Matematica. Media de admitere rezultata a fost 8,83, elevul fiind admis la Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Suceava, sectia Stiinte Sociale. Procurorii DNA au inceput cercetarile in acest caz la mijlocul lunii iulie, in urma sesizarilor facute de catre parintii mai multor elevi ai Scolii Gimnaziale Prelipca, orasul Salcea, care au reclamat faptul ca fiul primarului din localitate, S. Lungu, a luat nota 10 la proba de limba romana a Evaluarii Nationale, desi acesta ar fi fost un elev mediocru la scoala.
In urma primelor verificari, comisia de ancheta a constatat ca cele sesizate se confirma, in sensul ca S. Lungu a avut medii de 5 si 6 la limba romana si matematica in anii de studiu la gimnaziu. In consecinta, reprezentantii ISJ au continuat cercetarile in cadrul Comisiei Judetene de Examen a Evaluarii Nationale Suceava, solicitand inregistrarile video din timpul examenului sustinut de fiul primarului din Salcea.
“Membrul comisiei de examen care a fost in sala sustine ca acele camere video de supraveghere au functionat in timpul sustinerii lucrarilor de catre elevi, insa, s-a constatat ca inregistrarile nu au fost salvate pe computerul din centrul de examen. Am luat legatura cu reprezentantii ISJ Botosani, avand in vedere ca centrul de evaluare (n.r.-corectare) pentru lucrarile din Suceava a fost in judetul vecin. Din ceea ce ni s-a comunicat, scrisul din cele doua teze (n.r.-limba romana si matematica) ale elevului in cauza difera, motiv pentru care au fost sesizate organele abilitate”, declara atunci inspectorul general al ISJ Suceava, Gheorghe Lazar.
Initial au fost suspiciuni cu privire la inlocuirea tezei de la limba romana cu o lucrare perfecta, de 10, dar procurorii DNA Suceava au stabilit ca nici teza de la Matematica nu apartine elevului Ioan Stefan Lungu.
Lucrarile elevilor suceveni au fost corectate in judetul Botosani, unde a fost demarat o ancheta, potrivit jurnalistilor de la ziarul Obiectiv de Suceava.
DNA Suceava a transmis ca a constatat falsificarea “tezelor la disciplinele Limba si literatura romana si Matematica sustinute de un elev cu prilejul desfasurarii examenului de Evaluare Nationala, sesiunea iunie 2016, la Centrul de Examen – Scoala Gimnaziala “Aurel Stanciu” Salcea”. Procurorii DNA au sesizat Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice in vederea luarii masurilor legale care se impun. Sesizarea inaintata a fost insotita de documentatia legala care atesta comiterea falsurilor.
Reprezentantii DNA au anuntat, la inceputul lunii trecute, ca vor continua cercetarea penala in rem pentru presupuse fapte de coruptie in cazul elevului Stefan Lungu, fiul primarului orasului sucevean Salcea, dupa ce procurorii au constatat ca lucrarile sale la probele de Limba romana si Matematica de la examenul de Evaluare Nationala sunt falsificate.
Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) anunta pe 3 august ca a primit sesizarea DNA care confirma ca niciuna dintre cele doua lucrari de la Evaluarea Nationala ale fiului primarului din Salcea nu-i apartin adolescentului, tezele fiind falsificate. Elevul a primit nota 1 pentru fiecare lucrare si va fi redistribuit in functie de noua medie, precizeaza MENCS.
“Am primit sesizarea procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Suceava care au confirmat faptul ca niciuna dintre cele doua lucrari de la Evaluarea Nationala ale fiului primarului din Salcea nu-i apartin adolescentului. In acest context, lucrarile vor fi notate cu 1″, a explicat atunci, purtatorul de cuvant al MENCS, Mirabela Amarandei.
Dupa notarea cu nota 1 a ambelor lucrari va fi recalculata media de admitere in clasa a IX-a, iar elevul va fi redistribuit in functie de noua medie. Media de admitere se calculeaza ca medie ponderata intre media generala la Evaluarea Nationala, care are o pondere de 75% si media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 25% in calculul mediei de admitere.
Vezi și: Este oficial: Fiul primarului și-a falsificat lucrările de la Evaluarea Națională
Mașină a Poliției zdrobită de un tir la Vorona, trei oameni au fost răniți - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
A dispărut Larisa! A plecat dimineață la școală și nu a mai revenit acasă
Oana Sava
Jan 13, 2025
„Musica Ricercata”: Lansare de carte anunțată de Memorialul Ipotești cu invitați de seamă
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
FC Botoșani a făcut spectacol în ultimul amical din Antalya
Oana Sava
Jan 13, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile