Primarul comunei Ibănești a oferit explicații detaliate privitoare la dosarul instrumentat de Parchetul European.
A arătat că este vorba despre un contract de lucrări pentru reabilitarea unui drum, licitația fiind câștigată de o firmă din Italia.
„Primăria Ibănești este cea care a făcut sesizarea. Noi ne-am adresat instanței pentru că acea licitație pentru realizarea drumului a fost câștigată de o firmă din Italia și vorbind de o firmă din UE era normal să ne adresăm Parchetului European. Firma a făcut un contract pe un drum pentru modernizare. Acel drum este în lungime de 4,7 km, în jur de 5 milioane de lei cu tot cu TVA și a fost realizat și recepționat, banii fiind de la UE”,
Romică Magopeț, primarul comunei Ibănești
Mai departe primarul explică faptul că toate situațiile de lucrări intrate la plată pentru acest contract au fost înaintate către AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și avizate de către specialiști precum dirigintele de șantier și inspectori, inclusiv experții AFIR.
„Au trecut de toți factorii responsabili care au verificat proiectul și lucrarea și situațiile, totul fiind în regulă. S-a dat drumul la bani, s-a făcut recepția la drum iar la final drumul a fost realizat pentru o valoare mai mică decât a fost contractată, iar lungimea drumului a fost realizată. Și, din punct de vedere calitativ s-a făcut o expertiză care arată că drumul este conform din punct de vedere calitativ”,
Romică Magopeț, primarul comunei Ibănești
Problema a apărut la depunerea ultimei situații de lucrări la AFIR, după efectuarea recepției. Când au fost însumate cantitățile de lucrări realizate pe toată lungimea drumului s-a constatat că o parte dintre acestea sunt mai mari față de ceea ce era în teren.
„Sunt niște neconformități care apar de la ceea ce este pus în teren cu ceea ce este pus la plată. Chiar dacă se încadrează în valoarea contractată și chiar dacă este respectat proiectul”, a încheiat primarul.
Neregulile au fost constatate de experții AFIR și ca atare Primăria Ibănești prin primar s-a adresat instanței în ideea recuperării sumei de bani facturată în plus. Sesizările au fost depuse atât pe cale civilă cât și pe cale penală.
Parchetul European a sesizat Tribunalul Iași pentru dosarul în care a fost trimis în judecată constructorul italian.
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Escrocii sparg conturile de WhatsApp: „Schema 1.800” este noua înșelătorie care face ravagii
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Avocat din Botoșani plătit cu peste 90.000 de euro de Consiliul Județean Suceava
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile