Era 1 iulie 2022 când inspectorii Serviciului Control și Antifraudă de la Nova Apaserv dădeau de o conductă ilegală branșată la rețeaua de apă și care alimenta un iaz privat din localitatea Ipotești, comuna Mihai Eminescu.
Au urmat scene aproape incredibile prin care se încerca mușamalizarea presupusului furt prin care în iaz ajungea o cantitatea impresionantă de apă din rețeaua publică: Conform calculelor de atunci în jur de 650 de metri cubi de apă pe zi.
Iazul fantomă de la Ipotești a consumat într-o singură zi apa pe o lună de la 100 de apartamente
Iar asta pentru a se elimina suspiciunile că ar putea exista persoane favorizate, în condițiile în care s-a vorbit de anumite grade de rudenie cu polițiștii din comună.
Ancheta a stagnat aproximativ doi ani, în care nu s-a mai auzit ceva public despre stadiul cercetărilor. La momentul preluării Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) de către suceveanul Tudor Costîn, noul inspector șef ar fi solicitat finalizarea dosarului.
Iar în februarie, anul acesta dosarul a fost înaintat către procurori, cu propunere de soluție.
„Dosarul a fost înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, cu propunere de trimitere în judecată”, a declarat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani.
Faptele pentru care se propune trimiterea în judecată sunt „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, conform art. 301 din Codul Penal precum și „instigarea la furt”, conform art. 47 raportat la art. 228 din Codul Penal.
Și îl vizează pe primarul Verginel Gireadă care nu ar fi fost străin de rețeaua clandestină prin care era alimentat iazul de la Ipotești.
Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani susțin că la acest moment dosarul este în analiză la procuror, urmând a se propune soluție.
Există evident mai multe variante, respectiv trimiterea în judecată, retrimiterea la Poliție pentru reluarea cercetărilor sau clasarea.