La nivelul Colegiului Medicilor Botoșani a fost declanșată o anchetă disciplinară privitoare la situația ivitată la Secția de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Mavromati în cazul „Alexandra Ivanov” unul cu un puternic impact mediatic și comunitar.
Această structură a fost sesizată în data de 21 august 2023 (la trei zile de la decesul pacientei) de către Ministerul Sănătății cu privire la deschiderea unui dosar privitor la acest caz.
În solicitarea emisă de minister se face trimitere la un control efectuat de inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani care au constatat că „actul medical, respectiv acțiunea personalului mdical exercitată în relație directă cu pacientul privind acordarea de îngrijiri medicale, a fost efectuat cu încălcarea prevederilor legale în vigoare”.
În acest context, Ministerul Sănătății, în baza legii privind reforma în domeniul sănătății a solicitat Colegiului Medicilor Botoșani să analizeze dacă au existat abateri de la buna practică profesională și să dispună, conform competențelor, măsurile legale care se impun.
Colegiul Medicilor Botoșani a primit și raportul întocmit de inspectorii sanitari care va constitui probabil probă în ancheta disciplinară care este acum în plină desfășurare.
Președintele Colegiului Medicilor Botoșani, dr. Didi Constantin Moșneguțu a explicat pentru Botoșăneanul că asemenea anchetelor desfășurate de procurori sau polițiști, stadiul cercetărilor și eventuale elemente din cadrul anchetei proprii, nu pot fi făcute publice.
Procedural, ancheta privitoare la conduita personalului medical în evenimentul petrecut în noaptea de 17 spre 18 august 2023 se află în prezent în atenția comisiei de jurisdicție din cadrul Colegiului Medicilor.
O structură asimilată parchetului din sistemul judiciar care are rolul de a aduna dovezi, de a audia martori pentru întocmirea unui dosar care este transmis cu propunere de soluție către comisia de disciplină.
„La momentul actual dosarul este în comisia de juridiscție, de asta nu vă pot da foarte multe detalii pentru că nu sunt membru în acea comisie. Și până trag o concluzie nu știu ce se întâmplă acolo”,
Constantin Didi Moșneguțu, președintele Colegiului Medicilor Botoșani (foto jos)
Soluția propusă de membrii comisiei de jurisdicție poate fi acceptată sau respinsă de comisia de disciplină care are atribuții inclusiv de ridicare a dreptului de liberă practică în cazul medicilor, în funcție de gravitatea faptei.
La Botoșani această a doua comisie are o componență de șase membri printre care și Maria Olaru, unul dintre medicii șefi ai Maternității.
„Comisia de disciplină are un număr de membri din care face parte și dna doctor Maria Olaru. În comisia de disciplină fiind șase medici, cazul va fi judecat de un complet de trei medici. Clar doamna doctor nu va ajunge în completul respectiv pentru că președintele are o experiență de peste 12 ani și știe să nu o numească în completul respectiv. Dacă o numește există și o declarație de incompatibilitate care se semnează. În momentul în care pui mâna pe un document la un caz, se semnează o declarație de incompatibilitate, inclusiv dacă cunoști ceva despre situație”,
Constantin Didi Moșneguțu, președintele Colegiului Medicilor Botoșani
Mandatul membrilor comisiei de disciplină are o durată de 6 ani iar în cazul de față a ajuns la final, fiind declanșate alegeri la nivelul Colegiului Medicilor. Medicul Maria Olaru nu și-a mai depus candidatura pentru un nou mandat și astfel probabil că nu va mai face parte din această structură la momentul în care se va judeca cazul pacientei Alexandra Ivanov.
În istoria Colegiului Medicilor Botoșani, din aproximativ 600 de doctori activi la nivelul județului, într-un singur caz instanța a dispus ridicarea temporară a dreptului de liberă practică: „Din câte îmi aduc aminte a fost pentru o zi și un weekend. Pentru că a câștigat în contestație medicul la Judecătorie și i s-a ridicat pedeapsa respectivă”, a explicat dr. Didi Constantin Moșneguțu.
În schimb, la nivelul Colegiului Medicilor nu a existat vreo astfel de sancțiune:
„În funcție de gravitatea faptelor se poate merge până la ridicarea dreptului de liberă practică. Până acum nu a fost cazul, au fost medici sancționați dar nu au fost cazuri pentru sancțiuni atât de grave”,
Constantin Didi Moșneguțu, președintele Colegiului Medicilor Botoșani
Una dintre persoanele audiate de comisia de jurisdicție din cadrul Colegiului Medicilor Botoșani a fost Mariana Pitrop, doctorița care se afla de gardă în noaptea care a dus la decesul tinerei de 26 de ani.
Nu se cunosc detalii sau eventuale explicații din declarația oferită. Singurul lucru cert este faptul că medicul a contestat la Tribunal decizia de suspendare a contractului său de muncă. Iar instanța urmează să stabilească dacă mai poate profesa în Maternitate, până la finalizarea celorlalte anchete aflate în desfășurare.
Poliția în secțiile de votare: Bețivi și patroni de baruri plini de zel amendați în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
PREZENȚA la urne: CÂȚI botoșăneni au votat până la ora 12:30
Oana Sava
Nov 24, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Deputatul Marius Budăi a votat la Curtești alături de soție – LIVE
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024