Va fi amenajat în incinta SC Modern Calor SA, compania de termoficare a orașului, producătoare și de energie electrică.
Conducerea societății susține că a identificat un teren care poate fi degrevat de construcții și vegetație. Este zona în care se află cazanele unde era ținută păcura, tipul de combustibil care era utilizat în trecut pentru furnizarea de energie termică.
În prezent este folosit gazul ca sursă de tranziție, un combustibil cu grad redus de poluare, urmând a se încerca să se facă saltul către sursa regenerabilă.
Unul dintre pași este tocmai acest parc fotovoltaic care ar urma să aducă în rețeaua proprie a Modern Calor-ului în jur de 1.000 de megawatti într-un an. Privind altfel, această cantitate de energie verde ar asigura agent termic pentru 1.000 de locuințe.
„Ne-am gândit să facem un parc fotovoltaic mai ales că, în tot contextul acesta al «Green-Deal»-lui, se pune un accent foarte mare pe energia verde și în special pe energia fotovoltaică și eoliană. Noi ne confruntăm și noi la rândul nostru, la nivelul CET-ului din Botoșani, cu problema aceasta a creșterii certificatelor CO2. Am ajuns ca a doua mare cheltuială a noastră, după cea cu combustibilul tehnologic, să fie acest cost al certificatelor CO2. În acest an este undeva la 18 milioane de lei noi la un număr de 39.000 de certificate, din care doar 5.000 au fost alocări cu titlu gratuit”,
Bogdan Varasciuc, director general SC Modern Calor SA
”Green – Deal” sau pe românește Pactul Verde European, presupune o serie de obligații asumate de statele din Uniunea Europeană, precum și taxe suplimentare plătite de diverse entități care nu au făcut pasul către energia coregenerabilă.
Spre exemplu, pentru fiecare tonă de CO2 emisă în atmosferă, legea obligă la achiziția unui certificat verde care să fie înscris în registrul gazelor cu efect de seră. În 2021, la nivelul Modern Calor de la Botoșani au fost calculate în jur de 36.000 de certificate, însă prin racordarea unor noi consumatori s-a ajuns la 39.000 de certificate verzi care trebuie plătite de operator.
100 de euro
ar fi la acest moment prețul unui certificat verde. În schimb, o producție de energie verde este scutită de plata certificatelor.
3.000 de megawatti pe an
consumă societatea de termoficare a orașului, în contextul în care instalațiile Modern Calor sunt mari consumatoare de energie.
Acest parc fotovoltaic ar asigura peste un sfert din necesarul de energie.
Bogdan Varasciuc spune că se lucrează la dezmembrarea terenului unde se află și rețeaua principală către Zona Industrială, care trebuie protejată.
„Vom avea o putere instalată acolo de cel puțin un megawatt. Noi ne gândim să depunem acest proiect pe fonduri norvegiene în principal, am văzut că este call deschis acum pe 17 februarie, este o sesiune de depunere proiecte care expiră pe 31 mai. Ne dorim ca prin acest parc să asigurăm consumul nostru propriu într-o anumită măsură. Nu vom realiza în proporție de 100%, dar ne vom apropia de acoperirea consumului propriu, iar energia care va rezulta din economiile pe care le vom face, vom putea să o vindem. Practic, realizăm aceleași lucruri, dar respectăm și condițiile prevăzute de aceste granturi”,
Bogdan Varasciuc, director general SC Modern Calor SA
În cursul zilei de astăzi, 22 februarie 2022, membrii Consiliului de Administrație de la Modern Calor se întrunesc pentru stabilirea ultimelor detalii la proiectul de buget al societății care ar putea fi aprobat în ședința ordinară de Consiliu Local din data de 24 februarie.
Ulterior, va fi publicată în sistem electronic de achiziții publice licitația pentru studiul de fezabilitate al acestei investiții din care rezulta soluția tehnică și valoarea.
La un parc fotovoltaic care produce 1 megawatt energie, valoarea ar fi undeva la 1,5 – 1,7 milioane de euro, în funcție de tehnologia folosită, iar productivitatea diferă după panourile montate în parc.
Și Primăria Botoșani are incluse o serie de investiții în bugetul pe acest an, iar unul dintre acestea este achiziționarea unui nou modul de cogenerare și extinderea capacității de producere a energiei electrice și termice, din surse alternative, la Botoșani.
Investiția va duce mai aproape Botoșaniul de ținta prevăzută de legea eficienței energetice, ca Modern Calor să devină un sistem eficient de termoficare.
„Noi suntem la acest moment undeva la o producție de 40% în cogenerare, ținta este de 75% sau 50% din energie regenerabilă sau un mix de cele două. Prin parcul acesta și prin noul modul de cogenerare pe care ne dorim să-l achiziționăm, vom atinge această țintă de 75%, adică vom putea atrage fonduri și pe perioadele care vor urma”,
Bogdan Varasciuc, director general SC Modern Calor SA
În exercițiul financiar 2021 – 2027, Modern Calor poate atrage fonduri din două surse: Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) unde sunt deja lansate ghidurile de finanțare pentru investiții în sursă și în producere de energie, precum și Programul Operațional de Dezvoltare Durabilă, prin care sunt oferite fonduri pentru reabilitări de rețele.
Până în 2030, prin Pactul Verde European, nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră trebuie să fie un 55% din cel care era în 1990 care a fost stabilit ca an de referință. Iar în 2050 Europa să fie continent neutru din punct de vedere climatic.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Declarația zilei 18 noiembrie 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 18, 2024
Botoșănean lovit pe trecerea de pietoni, a rămas inconștient pe asfalt
Gabriela Erdic
Nov 17, 2024