Prinţul de Wales s-a adresat românilor într-un mesaj video, cu ocazia sărbătorilor pascale, prin care evocă actuala criză sanitară şi îşi exprimă dorinţa de a reveni în România, dar şi de a se întâlni din nou cu membri ai comunităţii româneşti din Marea Britanie.
Prințul Charles rostește în românește, la începutul mesajului, ”Doamnelor și domnilor”, iar la final urarea creștină ”Hristos a înviat!”.
Mesajul Prinţului Charles înregistrat vineri la Birkhall, reşedinţa sa din Scoţia, potrivit Clarence House (video jos):
„Doamnelor şi Domnilor,
Acum când românii de pretutindeni sărbătoresc Paştele Ortodox, doresc să vă spun cât de mult mă gândesc la dumneavoastră într-unul din cele mai sfinte momente ale anului. Paştile este de regulă momentul în care oamenii se adună, se roagă împreună şi reînnoiesc legăturile lor cu comunitatea şi religia din care fac parte. Ştiu că mulţi români din Marea Britanie au sperat să se întoarcă în România de Paşti şi să fie împreună cu familiile şi prietenii lor.
În acest an însă, în mijlocul acestei pandemii teribile care ne afectează pe noi toţi, lucrurile normale nu sunt posibile.
Ştiu că este foarte greu pentru noi toţi, dar mai ales pentru cei care sunt departe de cei dragi.
În acelaşi timp, ştiu că mulţi români din Marea Britanie joacă un rol indispensabil în sistemul naţional de sănătate, în căminele de bătrâni şi în alte roluri-cheie în această criză sanitară fără precedent. Le suntem profund recunoscători şi nu am suficiente cuvinte pentru eforturile lor remarcabile, care sunt apreciate de noi toţi.
În ceea ce mă priveşte, abia aştept ca la un moment dat, în viitor, să revin în România, o ţară care are un loc atât de special în inima mea, dar şi să mă întâlnesc din nou cu membri ai comunităţii româneşti din Marea Britanie. Până atunci nu pot decât să vă doresc Paşte Fericit şi să vă spun că sunteţi în gândurile şi rugăciunile mele.
Hristos a Înviat!”
Puțină lume știe că moștenitorul coroanei britanice a manifestat o adâncă smerenie, chiar ascultare, plecându-și fruntea în fața unui om simplu, născut în Botoșani.
S-a întâmplat după ce, impresionat de locurile din România, dar și de ortodoxismul românilor, Prințul Charles a mers la Muntele Athos. Era chiar în Săptămâna Luminată, după Sfintele Paști din anul 2000.
Prințul britanic a mers la Mănăstirea Vatopedu, unde stareț era Părintele Dionisie Ignat, "bătrânul și orbul", născut în urmă cu 110 ani, pe 22 septembrie 1909, în comuna Vorniceni, județul Botoșani.
Bătrânul duhovnic l-a primit pe prinț, despre care știa că nu este ortodox.
"Nu sunt ortodox, dar sunt creștin și respect cu sfințenie pe Domnul nostru Iisus Hristos, Dumnezeul tuturor. De când am vizitat Biserica Ortodoxă, în sufletul și în inima mea s-a instalat o adevărată bucurie sufletească, mai mult ca înainte de a cunoaște această Biserică", a rostit Prințul Charles în fața Părintelui Dionisie.
Bătrânul părinte i-a vorbit despre smerenie, despre lupta întru duhovnicie, între cei doi clădindu-se o legătură ce avea să dureze până la plecarea în veșnicie a duhovnicului născut în Vorniceni.
"Ca să putem fi biruitori, trebuie să avem în suflet și în inimă smerita cugetare. Aceasta este arma principală a noastră în lupta cu duhurile răutății", i-a spus Părintele Dionisie, iar Prințul a zâmbit și a zis: "Oare eu pot să am smerita cugetare?".
"Fie omul cât de simplu, fie cât de înaintat în înțelepciunea lumii acesteia, această patimă, mândria, este la fiecare. Dar dacă știm că suntem oameni și ne aducem aminte ce ne învață proorocul David, că «omul este ca iarba, zilele lui ca floarea câmpului», atunci vrând-nevrând se smerește", i-a răspuns cu pricepere duhovnicească Părintele.
Prințul Charles i-a povestit apoi bătrânului părinte despre România. "Am trecut pe la dumneavoastră și vreau să vă amintesc că am fost și am vizitat România și am rămas foarte mulțumit de frumusețile făpturii. De fel, am vizitat multe țări, dar de România am rămas mai mulțumit ca în alte părți. Am văzut frumoșii munți Carpați cu natura lor, minunatele râuri ce brăzdează toată țara și bogățiile pământului, dar, cu toate aceste mari frumuseți și bogății, pătura populației de jos nu este mulțumită, ci în suferință. Constatând acestea, sunt hotărât ca, în timp, să ajutăm ca toată suflarea de pe fața întregii Românii să fie mulțumită de viața sa. Trebuie ajutați oamenii și sunt hotărât ca în timpul cel mai apropiat posibil să le venim în ajutor".
Prințul Charles i-a cerut Părintelui Ignat să îi citească o rugăciune. A plecat capul, iar Părintele a pus mâna pe capul lui și a citit: "Doamne Dumnezeule a toată făptura, binecuvântează persoana aceasta, Charles, superior al Marii Britanii, care conduce un popor atât de numeros, cu sănătate și înțelepciunea Ta, ca să conducă spre pacea a toată lumea, că așa vom cânta și noi ca îngerii care au cântat la nașterea Ta: Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni binevoire".
Cei de față spun că Părintele Ignat nu vorbea engleza. A spus rugăciunea în românește și în înaltă duhovnicie. Părintelui care traducea i-a fost imposibil să dubleze în spirit rugăciunea, astfel că s-a retras. Cuprins de duhul cuvintelor sfinte, Prințul Charles a întrebat cu uimire: "Ce rugăciune ați zis?".
De la acea primă întâlnire, între cei doi s-a format o legătură aparte, o prietenie în duh creștin. Prințul a venit de la mai multe ori la Vatopedu pentru a-l vedea pe părintele, îngenunchind în fața bătrânului, pentru rugăciune și sfat.
În 11 mai 2004, Părintele Dionisie Ignat a plecat la Domnul, fiind înmormântat a doua zi (după obiceiul athonit).
La înmormântare a fost prezent și moștenitorul coroanei britanice, Prințul Charles, care în adâncă smerenie și-a luat rămas bun de la bătrânul părinte. Se spune că, datorită duhovnicului Dionisie, Prințul s-a apropiat de ortodoxie.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024