Cotidianul
Bună Ziua Iaşi îl acuză pe omul de afaceri Dănuţ Prisecariu, care la Botoşani controlează direct sau prin interpuşi Hotelul Rapsodia, postul Tele’M şi construcţia Uvertura Mall, de prejudicierea bugetului de stat cu circa 1,2 milioane de lei. Aceasta în baza unui control efectuat de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Vaslui.
Controale de la Iaşi şi Vaslui
Este vorba de un control de inspectie fiscala ce trebuia efectuat la Alimentara SA, societate la care actionar majoritar este Danut Prisecariu. Controlul viza activitatea in perioada 1 ianuarie 2005 - 31 decembrie 2009. ANAF a decis ca acest control sa fie facut si de o Directie Judeteana de Finante din alt judet, pentru ca, astfel, sa dispara orice suspiciune legata de influenta pe care ar putea să o exercita Danut Prisecariu asupra institutiilor de inspectie fiscala. Asa se face ca, in cele din urma, sarcina verificarii activitatii Alimentara SA a revenit si DGFPJ Vaslui. Cele doua controale, pornite de DGFP Iasi si DGFP Vaslui, s-au finalizat cu rapoarte aproape total diferite. Daca functionarii de la Iasi au concluzionat că statul are de recuperat numai cateva zeci de mii de lei, inspectorii de la Vaslui au descoperit altceva.
Unii au descoperit nereguli de zeci de mii de lei, alţii de milioane
Jurnaliştii de la
Bună Ziua Iaşi au comparat cele doua rapoarte de control şi au observat că diferentele sunt usor sesizabile. Raportul intocmit de functionarii ieseni are doar aproximativ 15 pagini, cu tot cu preambul, in vreme ce documentul inspectorilor din Vaslui este mult mai voluminos. Pe de alta parte, la fiecare aspect verificat, fie ca este vorba de plata contributiilor sociale sau de TVA, inspectorii de la DGFPJ Iasi fac precizari scurte si vagi, care se incheie de mai multe ori cu sintagma:
"Societatea a evidentiat corect baza impozabila a acestei contributii". Asa se face ca, dupa cum au intocmit raportul inspectorii de la DGFPJ Iasi, Alimentara SA ar mai trebui sa plateasca statului roman diferente din taxe si impozite de numai cateva zeci de mii de lei. Pe de alta parte, inspectorii de la DGFPJ Vaslui au facut constatari care arata ca, pe parcursul celor cinci ani supusi verificarilor, firma lui Danut Prisecariu ar fi „fentat” bugetul statului cu o suma de peste 1,2 milioane de lei. Aceasta reprezinta diferentele stabilite pentru neplata in totalitate a impozitului pe profit, dobanzi de intarziere la plata impozitului pe profit, penalitati, TVA, dobanzi de intarziere TVA, impozit, dobanzi si penalitati pentru dividende.
Prisacariu vinde terenuri firmei la care este acţionar
Finantele de la Vaslui au conturat metoda prin care acesta ar fi scos bani din Alimentara SA, evitand plata catre stat a impozitului pe dividende, dar si diminuand cuantumul impozitului pe profit. In anul 2008, persoana fizica Danut Prisecariu ar fi vandut catre Alimentara SA, firma la care este actionar majoritar, doua terenuri arabile, unul in satul Ciurea si altul in satul Lunca Cetatuii, pentru o suma echivalenta cu aproximativ 1,2 milioane euro, adică în jurul a 4,4 milioane de lei. Inspectorii din Vaslui si-au dat seama ca, de fapt, este vorba de o metoda prin care s-ar fi evitat plata către stat a unor taxe si impozite si prin care a bagat banii firmei in buzunarele sale. Angajatii DGFPJ Vaslui au stabilit pretul real al terenului. Au analizat tranzactiile imobiliare facute in aceeasi perioada in zone invecinate si au constatat ca diferenta este colosala. Practic, valoarea reala a terenurilor pe care Prisecariu le-a vandut societatii la care era actionar, Alimentara SA, ar fi fost de doar 530.000 de lei, fata de pretul declarat de 4,4 milioane.
Autorii susţin că au încercat să îl contacteze pe Prisecariu, dar acesta nu ar fi răspuns la telefon.