”Facem precizarea că cinci dintre agenții față de care s-au luat măsurile preventive și-au încetat activitatea prin pensionare, in luna mai a.c.”. Acesta este finalul unui foarte scurt comunicat de presă pe care Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) l-a trimis joi dimineață, după descinderile efectuate de Direcția Națională Anticorupție la Serviciul Rutier.
Structura menționată a IPJ Botoșani s-a confruntat în luna mai cu un val de treceri în rezervă, de parcă cineva ar fi dat un semnal pentru o asemenea operațiune.
Coincidență sau poate nu, pensionările au avut loc cu doar câteva zile înainte de perchezițiile efectuate de DNA Suceava cu sprijinul Direcției Generale Anticorupție și a Jandarmeriei.
Să fi fost oare vorba de o scurgere de informații?
Mai ales că zvonuri privind efectuarea unor cercetări de amploare la Serviciul Rutier se vehiculau deja în luna aprilie, în preajma vizitei la Botoșani a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.
”Îndeplineau condițiile legale, deci aveau vechimea și vârsta necesare pensionării de drept. Și-au dorit ei să înceteze activitatea. Întrucât îndeplineau condițiile, au depus raport”,
Ag. principal Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani.
La întrebarea reporterului Botoșăneanul, reprezentanta instituției a precizat că cei cinci ar mai fi putut rămâne în activitate dacă își doreau acest lucru.
Toți cei în cauză erau subofițeri. Neoficial, agenții pensionați ar fi: Viorel Anton, Ionel Bălan, Robert Fecioru, Mihai Romanescu, Virgil Podaru.
Cert este că primii trei au fost reținuți de DNA pentru 24 de ore, iar ceilalți doi se află sub control judiciar pentru 60 de zile.
Pensionarea în masă de la Serviciul Rutier capătă o cu totul altă însemnătate dacă ne raportăm la un act normativ care a fost adoptat de Senat chiar pe 2 iunie, în ziua perchezițiilor DNA.
Noua lege prevede că, printre alții, nu vor mai beneficia de pensie de serviciu militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, care au fost condamnați pentru infracțiuni de corupție.
Ori în comunicatul trimis joi de DNA se specifică negru pe alb că, atât polițiștii reținuți, cât și cei pentru care s-a dispus măsura controlului judiciar sunt cercetați pentru luare de mită, asta pe lângă alte fapte, precum abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite, în cazul unor agenți ori abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, în cazul altor agenți.
Sindicatul Europol a clarificat lucrurile:
”Această modificare adusă legii pensiilor militare de stat va da de gândit celor care vor încerca să comită fapte de corupție în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, situația nou creată fiind una de normalitate într-un stat de drept. Astfel, prin retragerea pensiei de serviciu, polițiștii corupți vor beneficia de pensie ca și civilii, iar vârsta de pensionare va fi de 65 ani, indiferent de grupa de muncă avută în activitate”.
Proiectul de lege adoptat de Senat chiar în ziua descinderii la Serviciul Rutier Botoșani a fost însă inițiat tocmai pe 2 septembrie 2019 și fusese deja adoptat de Camera Deputaților în urmă cu un an.
În dezbaterea Senatului a intrat pe 1 iulie 2020 astfel încât orice persoană interesată a putut urmări procesul obținerii avizelor de la comisii și întreg traseul legislativ, având astfel posibilitatea de a lua niște decizii în cunoștință de cauză.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Sergiu Bălășcău
Jan 15, 2025
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile