Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a deschis un proces la Judecătoria Botoșani împotriva SC Locativa SA pentru un spațiu din zona ultracentrală a orașului. Primul termen s-a judecat pe 5 octombrie, la cinci luni și jumătate de la înregistrarea dosarului, și scoate la iveală o încurcătură definitorie pentru politica botoșăneană.
Filiala ALDE deține două spații în clădirea de sticlă din Centrul Vechi, unul pentru organizația județeană, altul pentru cea municipală, și a notificat compania Consiliului Local că renunță la ambele dacă primește imobilul din strada Marchian nr.3, în care în urmă cu un deceniu își desfășura activitatea Partidul Poporului Dan Diaconescu. Spre sfârșitul lunii aprilie, între un șef birou de la SC Locativa SA și Roxana Țurcanu, președinte ALDE Botoșani, s-a perfectat un proces-verbal de predare primire a fostului sediu PP-DD. Numai că liberalii democrați nu s-au mutat efectiv acolo întrucât unitatea municipalității a refuzat să mai întocmească și să semneze contractul de închiriere.
Și aceasta pentru că pe fir a intrat Partidul Mișcarea Populară, care ocupă efectiv acel imobil. Iar de aici mai departe lucrurile se complică uluitor.
”Noi am avut tot și dintr-o dată s-au schimbat regulile. A venit Popescu pe acolo, a făcut revoluție și... Cătălin a făcut toate hârtiile s-a predat și spațiul și nu a mai vrut după aceea să semneze contractul, că asta mai urma, semnarea contractului. Cei de la Locativa nu au mai spus nimic (...). Acolo s-a mutat fără nici un act PMP și trebuia să scoată PMP-ul ca să intrăm noi. Și când l-a chemat pe Popescu să spună că trebuie să părăsească spațiul, ce i-o fi spus Popescu directorului de la Locativa nu știu. S-a blocat, nu a mai semnat contractul”,
Florin Țurcanu, vicepreședinte ALDE Botoșani.
PMP nu are perfectat un contract de închiriere cu SC Locativa SA. Formațiunea condusă la Botoșani de Corneliu Popescu a intrat în acel spațiu după ce la București s-a hotărât ca partidul să fuzioneze cu Uniunea Națională pentru Progresul României, condusă de Gabriel Oprea, partid care l-a rândul său se unificase cu PP-DD, ajungând astfel chiriaș în respectivul imobil.
Deci, chiriașul inițial era PP-DD, care a fuzionat cu UNPR, care mai departe s-a unit cu PMP. Numai că procesul de fuziune dintre UNPR și PMP a fost denunțat ulterior de ambele formațiuni și situația s-a complicat.
Liderul județean de la Mișcarea Populară vorbește de fals și uz de fals și intenționează să devină cu partidul intervenient în proces.
”Acolo au încercat să facă acel schimb pe baza unui fals. Pentru UNPR a semnat consilierul local PMP Constantinică. Deci ei sunt total falși. Dacă intervin eu în proces o să pățească cam ce a pățit Țurcanu pentru fals și uz de fals. Eu i-am spus directorului de la Locativa să ne cheme în proces ca intervenient pentru că noi am ajuns în sediul acela când era pe rol fuziunea PMP cu UNPR. Am fost de bună credință, am plătit toate cheltuielile, am plătit chirie, am plătit tot și ei au încercat să facă o mizerie. Așa s-a ajuns la chestia aceasta”,
Corneliu Popescu, președinte PMP Botoșani.
Aceasta a adăugat că chiria pentru respectivul spațiu este aceeași pe care o plătesc și celelalte partide pentru spațiile din oraș întrucât este fixă prin lege pe metru pătrat pentru formațiunile politice.
Ex-senatorul a amintit că, pe vremea când făcea parte din PP-DD, împreună cu deputata de atunci Liliana Mincă, a instalat centrală termică și a făcut și alte investiții în acel sediu.
”Ei își rup picioarele, nu știu cum au îndrăznit să deschidă acest proces (...). Ei deschizând un proces, când se va veni cu toate documentele cred că va fi răsunător”,
Corneliu Popescu, președinte PMP Botoșani.
Dan Constantinică, fostul președinte al UNPR Botoșani, susține că despărțirea celor două formațiuni politice a fost deja înfăptuită și că la Botoșani mai rămăsese doar el și încă doi membri și că ajunsese să suporte din propriul buzunar cheltuielile cu chiria și utilitățile astfel încât a hotărât să renunțe la spațiu, pe care l-a predat la SC Locativa SA.
Societatea l-a preluat de la UNPR și l-a predat mai departe la ALDE, numai că, înainte de a semna contractul cu liberalii-democrați, liderul PMP Botoșani a contestat întreaga procedură, invocând că Dan Constantinică nu are cum să semneze renunțarea la spațiu ca reprezentant al UNPR Botoșani întrucât la alegerile locale de anul trecut a candidat pe lista PMP, obținând și un mandat de consilier local la Gorbănești. Ori legea este foarte clară, nu poți să fii în același timp membru în două partide diferite. Când te înscrii într-un partid se consideră automat că ai plecat din precedentul, chiar dacă efectiv nu ai semnat o demisie.
”Ei confundă capra cu varza”, spune Dan Constantinică, Acesta susține că, în realitate, nu ar fi semnat vreo adeziune la PMP și că la scrutinul din 2020 Corneliu Popescu ar fi insistat ca el să intre în cursă și l-ar fi trecut pe listă chiar dacă el l-a informat că nu va depune vreo adeziune. În plus, susține că avea numire ca președinte al UNPR Botoșani încă din 2019 și că la data la care a semnat predarea-primirea spațiului era șef al filialei cu acte în regulă și deci avea toate prerogativele legale pentru a iscăli un astfel de act.
De asemenea, arată că facturile pe care le primea de la SC Locativa SA erau pe UNPR, ceea ce în opinia sa demonstrează foarte clar că spațiul nu era și nu este închiriat de PMP și deci a procedat cât se poate de corect.
”Spațiul a fost al UNPR-ului și probabil că este și în continuare. Pe mine a avut grijă tovarășul Popescu să mă radă de acolo, să se ducă la Oprea (Gabriel Oprea – președinte UNPR – n.r.) și să mă scoată ca să poată obține el spațiul, dar de figurat, figurează pe UNPR, că facturile până luna trecută îmi veneau mie, că le-am trimis la București și le-am spus că, dacă tot v-ați cununat sau nu știu ce înțelegere a făcut Oprea cu Popescu ca să rămână acolo în spațiu, e problema voastră. Deci ei pur și simplu au fost băgați abuziv acolo sub pretextul că PMP-ul a fost cândva cununat cu UNPR-ul. Asta a fost cândva, dar de atunci și până acum...”,
Dan Constantinică, fost președinte UNPR Botoșani.
Acesta susține că ajunsese la un moment dat să suporte el cheltuielile pentru sediul în care își desfășura de fapt activitatea PMP.
”Eu le-am spus: predau spațiul la Locativa și n-aveți decât. M-am dus și am făcut un proces verbal de predare și el (Corneliu Popescu – n.r.) între timp s-a dus la București și a vorbit cu Oprea și cu Diaconescu și mi-a venit decizie că nu mai sunt președinte. Foarte bine! Mi-ați făcut un bine de fapt și de drept pentru că, până la urmă, eu nu făceam altceva decât susțineam un spațiu pe banii mei, că doar UNPR-ul nu mai are consilieri, nu mai are parlamentari, nu are nici un om politic pe nicăieri, nu are directori ca să spună cineva că mai vine și aduce o cotizație. Cheltuielile erau pe banii mei, pe barba mea, deci eu scoteam practic din buzunar în fiecare lună: plătește chirie, plătește apă, plătește lumină și ce se mai consuma pe acolo”,
Dan Constantinică, fost președinte UNPR Botoșani.
Spațiul disputat de cele două-trei partide este unul cât se poate de ofertant. Are două birouri și o sală de ședințe, o magazie, două toalete.
Pe lângă faptul că se află în zona zero a orașului, chiria este una mai mult simbolică, de-a dreptul jignitoare pentru agenții economici botoșăneni, care nici măcar la marginea orașului nu plătesc în jur de 230 de lei, atât cât achită politicienii pentru acest spațiu.
Reprezentanții firmei municipalității evită să facă prea multe considerații pe marginea acestui litigiu.
”E o întreagă poveste, nu știu ce a fost pe 5 octombrie la proces. Dacă a rămas în pronunțare, așa rămâne, să vedem ce hotărăște Judecătoria. Noi spunem că avem noi dreptate, ei zic că au ei dreptate”,
Florin Gornea, director adjunct SC Locativa SA.
Acesta a precizat că nu dorește să comenteze prea mult pe marginea acestui subiect tocmai pentru a nu fi acuzat că se politizează dosarul.
Pentru instanță lucrurile par a fi însă cât se poate de clare deoarece la primul termen s-a amânat pronunțarea pentru cel de-al doilea care ar putea fi și ultimul.
ALDE nu cere doar intrarea în spațiul ocupat de PMP, ci și daune zilnice de 100 de lei de la SC Locativa SA, ceea ce însemnă că din ziua semnării procesului verbal de predare-primire, care nu a mai fost pus în aplicare, și până la primul termen suma disputată se ridică deja la circa 16.500 de lei.
Potrivit ex-președintelui Consiliului Județean, Florin Țurcanu, invocarea calității de membru a PMP a lui Dan Constantinică nu poate reprezenta un argument pentru blocarea perfectării contractului. În opinia sa, ”nu are nici o treabă una cu alta” și cel mult, poate fi vorba de o problemă internă a PMP dacă a păstrat în partid un președinte de la altă formațiune politică.
Culmea ironiei, PMP are de mai mulți ani închiriat un spațiu de la SC Locativa SA tocmai în clădirea de sticlă de lângă Biserica Uspenia, ușă în ușă cu sediul ALDE Botoșani (foto jos).
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024