Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga a deschis proces împotriva Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani după ce instituţia condusă de Silvana Tudorache a lăsat-o fără autorizaţie sanitară de funcţionare din primăvara şi până în vara acestui an. Unitatea subordonată Consiliului Judeţean Botoşani solicită plata unor despăgubiri egale cu suma pierdută de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) în perioada în care a fost neautorizată de către DSP.
8.030 lei/zi cer reprezentanţii Sanatoriului prin acţiunea deschisă la Tribunalul Botoşani. Cum fostul spital de la Podriga a rămas fără autorizaţia sanitară de funcţionare începând cu data de 19 mai 2016 şi a reprimit-o abia pe 30 iunie, înseamnă că prejudiciul invocat se ridică la circa 340.000 de lei. În acţiunea depusă la instanţă reprezentanţii unităţii CJ Botoşani susţin că pierderea a fost cauzată de „refuzul nejustificat de emitere a autorizaţiei sanitare, refuz care s-a soldat cu suspendarea contractului de furnizare de serviciile medicale (…) cu Casa de Asigurări de Sănătate”.
Plângerea cuprinde şi o dezvăluire, în sensul în care DSP Botoşani a cerut pentru prima dată Sanatoriului să efectueze anumite analize.
„Pe data de 10.05.2016 s-au prelevat probe din apa furnizată prin sistemul centralizat din 3 zone ale sanatoriului de către reprezentanţii DSP Botoşani, pentru analiza fizico-chimică – oxidabilitate şi turbiditate şi analiza microbiologică – e.coli şi enterococi. Menţionăm că este pentru prima dată când s-a solicitat de către DSP Botoşani efectuarea analizei fizico-chimice pentru apă”,
Acţiune depusă de Sanatoriu la Tribunalul Botoşani.
De asemenea, acţiunea înaintată instanţei botoşănene confirmă ceea ce de fapt ştia toată lumea şi anume că unitatea de la Podriga este alimentată cu aceeaşi apă ca şi şcolile, grădiniţele, instituţiile şi blocurile din Săveni.
„Unitatea este alimentată cu apă de la reţeaua centralizată a judeţului, precum şi din sursa proprie – două puţuri de apă. Are instalaţie de canalizare şi staţie de epurare proprie”,
Acţiune depusă de Sanatoriu la Tribunalul Botoşani.
Cu toate acestea, aşa cum am arătat în numeroase rânduri, DSP Botoşani a făcut parcă o obsesie din apa de la Sanatoriul Podriga, ignorând că un oraş întreg este alimentat cu exact aceeaşi apă.
Astfel, pe data de 17 mai, Felicia Beleca, şefa departamentului de supraveghere în sănătate publică din cadrul DSP Botoşani, a comunicat unităţii din comuna Drăguşeni că, „apa nu este bună de băut, fiind neconformă la parametrii analizaţi”, ceea ce se ştia de fapt de ani de zile şi care este valabil pentru tot oraşul Săveni. Cu toate acestea, reprezentanţii DSP Botoşani au refuzat să emită o nouă autorizaţie sanitară de funcţionare, cu toate că în anii precedenţi o făcuseră, deşi apa tot nu era potabilă. Nu au fost înduplecaţi nici de adresa trimisă de SC Nova Apaserv SA, prin care se aducea la cunoştinţă că la finele lunii august 2016, odată cu terminarea lucrărilor la conducta de aducţiune de la Ştefăneşti, oraşul Săveni şi Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga vor primi apă corespunzătoare din toate punctele de vedere.
Mai mult sau mai puţin oficial, reprezentanţii Sanatoriului au aflat de la DSP Botoşani că trebuie să monteze nişte filtre cu osmoză inversă şi, culmea, au ajuns să le cumpere de la o firmă cu care a avut contract Dinu Beleca, nimeni altul decât soţul Feliciei Beleca. Aceasta a omis să specifice în declaraţia de avere veniturile soţului, lucru semnalat de Botoşăneanul în luna iunie a acestui an, când scandalul era în plină desfăşurare.
Disputele pe seama autorizaţiei sanitare de funcţionare a unităţii de la Podriga au ajuns până la Ministerul Sănătăţii, care şi-a trimis corpul de control în judeţ, solicitând la final introducerea Feliciei Beleca în comisia de disciplină. Mai departe lucrurile au evoluat la fel de ciudat. Deşi probabil că a fost principalul angajat al DSP Botoşani vizat de control, cei de la corpul de control parcă nu au ştiut că Felicia Beleca NU este funcţionar public, ori comisia de disciplină se convoacă doar pentru această categorie de salariaţi. DSP Botoşani a constituit totuşi o comisie de cercetare disciplinară într-o secretomanie de zile mari. Botoşăneanul a solicitat Silvanei Tudorache, directorul DSP Botoşani, componenţa amintitei comisii, însă aceasta a refuzat timp de două zile să ofere orice amănunt. Ne-a îndrumat spre purtătorul de cuvânt, care la rândul său nu ne-a răspuns. Ni s-a cerut o adresă oficială şi după ce am trimis-o ni s-a răspuns că… nu ni se poate răspunde. Justificarea este una incredibilă: ar fi vorba de date personale, ori Botoşăneanul nu a cerut CNP-ul, data angajării sau alte chestiuni de acest fel, ci doar, pur şi simplu, componenţa comisiei.
„În ceea ce priveşte comisia de disciplină, conform legii 544/2001, date despre membrii acesteia nu sunt informaţii de interes public (datele personale se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor)”,
Silvana Tudorache, director DSP Botoşani.
Aşadar, ne-am deplasat din nou la sediul DSP Botoşani, însă, pentru ca tacâmul să fie complet, când să îşi înceapă treaba şi comisia, directoarea Silvana Tudorache plecase în concediu de odihnă, astfel încât singurul lucru pe care l-am putut afla este că această structură este formată din trei membri. Care sunt aceştia este un secret. Bine păzit!
„DSP nu finanţează Sanatoriul. Ei trebuie să ceară bani de la Casă. Într-adevăr, aveam o acţiune pe rol, ei ne-au dat în judecată, noi am răspuns, instanţa va dovedi că noi ne-am făcut treaba”,
Teodor Ferariu, director economic DSP Botoşani.
Acesta a recunoscut că, dată fiindu-i calitatea de economist, nu se poate pronunţa asupra problemelor de ordin medical, dar şi-a exprimat convingerea că analizele invocate de Sanatoriu, despre care susţin în plângerea înaintată instanţei că au fost pentru prima dată cerute în acest an, au mai fost totuşi solicitate şi în anii precedenţi.
VEDEŢI MAI JOS CUM ÎN DECLARAŢIA DE AVERE NU APAR VENITURILE SOŢULUI:
Declaraţie de avere Felicia BelecaManifestări culturale la Casa Memorială „Nicolae Iorga” - PROGRAMUL
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Declarația zilei 27 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 27, 2024
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024