Cel de-al doilea termen din procesul „Uvertura Mall” în care sunt judecați șefi importanți din Primăria Botoșani s-a consumat cu audierea a trei martori.
La această înfățișare ca și la celelalte de altfel s-au prezentat toate persoanele inculpate în dosar de la primarul Cătălin Flutur la administratorul public Adriana Zăiceanu, secretarul suspendat Ioan Apostu sau Cezar Puiu, șeful suspendat de la serviciul patrimoniu al Primăriei.
A deschis seria audierilor de martori Monica Sandu, administratorul SC Uvertura City Mall, cea care administrează complexul comercial. Avocatul Vasile Tudor a luat cuvântul și a arătat că martorul se poate prevala de un articol din Codul Penal prin care se poate recuza de la declarații, având în primă fază calitatea de suspect în dosar și existând astfel riscul de a se auto-acuza în fața instanței.
Judecătorul a decis audierea martorului și astfel Monica Sandu a început să povestească modul de desfășurare al lucrărilor la construcție de la prima săpătură până la darea în folosință a Uvertura Mall.
Monica Sandu a declarat că s-a angajat la SC Moldova Universal Iași în anul 2007 ca manager de proiect pentru obiectivul Uvertura Mall iar mai apoi a devenit, un an mai târziu, administratorul firmei care a administrat mall-ul după darea în folosință.
Ea a recunoscut și că este apropiată de familia Flutur din campania electorală din 2004 pentru ca după mulți ani, din 2011 să lucreze la Rapsodia unde administrator a fost Gabriela Flutur, soția primarului.
Monica Sandu a fost întrebată și despre redevența plătită de constructor către Primăria Botoșani care a ajuns în prezent la suma de 120 de lei/mp/an în prezent, după ce din 2013 a fost 110 lei. Redevența se indexează cu indicele din inflație și astfel nu este în cuantum fix.
Administratorul Uvertura Mall a arătat că pe perioada derulării construcției redevența a fost de 4 lei/mp/an și ulterior 6 lei/mp/an. Nu a știut să precizeze cum s-a ajuns la aceste sume.
De asemenea, judecătorul Mihaela Mihalache a adresat întrebări și la termenul de executare al construcției care a fost în primă fază de doi ani de zile iar ulterior prelungit prin act adițional încă 18 luni, pe considerații de ordin financiar din cauza crizei financiare din 2008.
La partea de întrebări adresate de părțile prezente în sală, procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a cerut detalii despre scrisoarea de garanție depusă de investitor.
”A existat o scrisoare de garanție emisă în 2008 undeva la 1 milion 50 de mii de euro. În cazul în care nu se finalizau lucrările, scrisoarea de garanție putea fi executată. Scrisoarea de garanție nu a fost încasată deși nu s-a respectat termenul inițial, întrucât am solicitat prelungirea autorizației de construcție”,
Monica Sandu, administrator SC Uvertura City Mall
Avocatul Cristian Popovici a vrut să știe dacă la încheierea actelor adiționale de prelungire a autorizației de construcție, reprezentanții investitorului au avut contact direct cu Adriana Zăiceanu, Cezar Puiu sau juristul Mihaela Gontiniac, lucru infirmat de Monica Sandu. De asemenea, urmare a întrebărilor adresate de fostul prim procuror s-a consemnat și faptul că societatea care administrează Uvertura Mall nu avea și alte activități generatoare de venituri.
Asta pentru a se demonstra faptul că mall-ul până la darea în folosință și implicit închirierea de spații comerciale nu ar fi avut venituri pentru a susține o redevență mai mare.
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Plimbarea pe capotă sancționată de Poliție, la volan era o... ea – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 18, 2024
Bărbat căzut de pe bicicletă: Polițiștii locali au chemat ambulanța
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Angajări la Ambulanța Botoșani: CINCI posturi scoase la concurs
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024