Spirijin ilegal pentru fermierii agreați
Astfel, un grup compus din Gheorghe Faraon - şef Serviciu Control, Gabriel Tincu - şef Serviciu Măsuri Speciale şi IT, Ovidiu Epuraş, şef Serviciu Inspecţie, oferă sprijin ilegal și cointeresat unor fermieri agreaţi, între care figurează şi Ilie-Iulian Merticariu, administrator al S.C. AGROMER S.R.L. Sadoveni, judeţul Botoşani.
Un alt grup, condus de Zaharia Liviu-Stelian - director executiv şi alţi funcţionari ai APIA Botoşani, oferă sprijin ilegal și cointeresat altor fermieri agreaţi .
În acest sens, din actele dosarului rezultă că au fost desfășurate activități cu încălcarea atribuțiunilor de serviciu, în scopul acordării de subvenții în afara cadrului legal, unor fermieri aflați în sfera de interese a funcționarilor APIA Botoşani, de către angajaţii cu funcții de conducere și control ai instituţiei sus menţionaţi, fiind utilizate următoarele mecanisme ilicite:
Obținerea ilagală de fonduri europene și subvenții
1.Derularea unor demersuri având ca efect majorarea cuantumului subvenţiei pe suprafaţă încasată de persoane apropiate, precum și obținerea ilegală de fonduri europene în legătură cu accesarea unor proiecte finanțate din acest buget.
În acest sens, a reieşit că Tincu Gabriel, ar fi intermediar în tranzacţii cu terenuri pe raza județului Botoșani, un număr însemnat de persoane apelând la acesta pentru identificarea de posibili cumpărători. Utilizând datele de identitate ale proprietarilor de teren şi specimenele de semnături olografe, acesta întocmeşte, în fals, contracte de arendă pentru suprafeţele de teren pe care proprietarii ar fi dispuşi să le vândă, arendaş fiind o persoană din familia lui Tincu Gabriel. Contractele de arendă sunt înregistrate apoi la primăriile localităţilor pe raza cărora sunt situate terenurile, cu complicitatea unor angajaţi din cadrul instituţiilor respective, fără ca deţinătorii de drept, care sunt menţionaţi în contract ca şi arendatori, să fie înştiinţaţi despre încheierea acestora.
13.000 de euro, bani încasați din subvenții
Ele ar fi fost tehnoredactate personal de Tincu Gabriel, folosind calculatorul său de serviciu de la
Centrul Judeţean Botoşani al APIA în respectivul sistem informatic fiind stocate copii ale acestora în format electronic.
Suprafaţa totală pentru care persoana din familia funcţionarului APIA Botoşani a solicitat subvenţii în campania 2013 este de aproximativ 100 ha teren, din care exploatează efectiv doar 20 ha. În acest context, suma încasată ilicit este de aproximativ 13.000 euro, iar pentru anul 2014, în contextul majorării cuantumului subvenţiilor, suma ar fi de aproximativ 17.000 euro.
2. Pe parcursul derulării campaniei de depunere a dosarelor pentru solicitarea subvenţiei pe suprafaţă, funcţionarii APIA Botoşani au derulat şi derulează activităţi în beneficiul ilicit al fermierilor agreaţi, astfel încât aceştia să poată beneficia de subvenţii cât mai mari, fără îndeplinirea condiţiilor legale.
Adreverințe tipizate ”în alb” obținute de la primării
Beneficiind de acces la hărţile în format digital pe care sunt poziţionate parcelele pentru care s-au solicitat subvenţii aferente anului 2013, Tincu Gabriel a recurs la identificarea, în baza de date a instituţiei, a suprafeţelor de teren neincluse în cererile de acordare a subvenţiei şi comunicarea poziţiei parcelelor către fermierii agreaţi pentru a le include în cererile depuse de aceştia din urmă.
Unul dintre fermierii care au inclus în cererea de solicitare a subvenţiei aproximativ 300 de ha de teren identificate în acest mod de Tincu Gabriel, este Merticariu Ilie-Iulian, administrator al
S.C. AGROMER S.R.L. Sadoveni, judeţul Botoşani.
Pentru a putea include în cererea depusă, terenurile aflate în situaţia prezentată anterior, Merticariu Ilie-Iulian a obţinut de la primăriile pe raza cărora sunt situate terenurile adeverinţe tipizate, „în alb", care atestă dreptul de folosinţă asupra terenurilor agricole pentru care solicită subvenţii. Documentele menţionate au fost completate la sediul A.P.I.A. Botoşani de către Tincu Gabriel şi Merticariu Ilie-Iulian cu datele referitoare la poziţia terenurilor, în urma identificării acestora de către Tincu Gabriel în baza de date a instituţiei.
3. În contextul desfăşurării unor controale de către APIA Botoşani, în vederea verificării dacă terenurile pentru care s-au solicitat subvenţii au şi fost cultivate corespunzător, persoane din conducerea APIA au întreprins demersuri, inclusiv prin accesarea și modificarea ilegală a unor date din sistemul informatic, pentru a proteja interesele anumitor fermieri
CITEȘTE:
Descinderi APIA Botoșani, mită, abuz în serviciu, declarații fales – LISTA REȚINUȚILOR și INFRACȚIUNILE