Este unul dintre cei mai cunoscuți profesori și autori de psihologie clinică ai lumii și provine dintr-o familie cu rădăcini botoșănene.
„A-i discredita munca sau a-i invalida perspectiva asupra propriei afecțiuni și asupra realității lumii ar fi o dovadă că suntem orbi în fața unei adevărate surse de inspirație, că abandonăm o introspecție cu adevărat profundă în numele bigotismului”, a scris Andrew Solomon, profesorul de 59 de ani de la Universitatea Columbia din New York.
Andrew Solomon a scris astfel despre semnificațiile cazului Iuliei Marin, jurnalista care a murit la 32 de ani.
Autorul susține într-un editorial pentru Libertatea că, făcându-și în același timp meseria și relatând despre propriile suferințe psihice, Iulia Marin „a ajutat astfel, nu puțini dintre români să iasă din închisoarea rușinii și a stigmatizării, să își recunoască dificultățile, să caute ajutor și să găsească înțelegere din partea mai multor oameni care au aflat doar de puțin timp despre afecțiunile psihice”.
”Nu doar în ceea ce privește felul în care ne tratăm semenii cu suferințe psihice, ci, în general, rareori a fost oglindit, în doar o filă de text, cu obiectivitate locul unde suntem și unde putem ajunge, ca societate. Ca jurnalist care am suferit eu însumi de depresie severă, aș vrea să îi aduc un omagiu Iuliei Marin, care și-a expus cu atâta curaj propria luptă cu suferința, documentând, în același timp, problemele acestei lumi, dezvăluind prin investigațiile sale corupția și greutățile care ne înconjoară. Or, iată că un grup de jurnaliști de la România TV au pus la îndoială capacitatea ei de a relata obiectiv, spunând că dizabilitățile ei o descalificau pentru a-și face meseria.
(...)
A privi doar din perspectiva așa-numitei „sănătăți mintale” într-o lume tot mai haotică, în care oamenii „sănătoși” distrug ecosistemul sau cad pradă autocrației, pare aproape absurd, dar tot e mai puțin absurd decât să presupunem că o persoană care se confruntă cu propriile greutăți nu poate avea o părere validă, valoroasă despre lume. Despre persoanele cu dizabilități Hitler susținea că nu pot aduce nicio contribuție și că ar trebui eliminate. Trebuie totuși să sperăm că înțelegerea noastră asupra umanității a evoluat de atunci. Iulia Marin ar trebui plânsă ca o adevărată eroină”, scrie Andrew Solomon, profesor de psihologie clinică - Universitatea Columbia, lector în psihiatrie - Universitatea Yale.
În vârstă de 59 de ani, Andrew Solomon este unul dintre cei mai apreciați jurnaliști, scriitori și activiști americani.
Provenit dintr-o familie care a emigrat din Dorohoi, România, în 1900, Andrew Solomon a scris de-a lungul timpului în The New York Times, The New Yorker, The Guardian, Travel and Leisure.
Solomon este autorul mai multor cărți despre sănătatea mintală, traduse, printre altele, și în limba română și apărute la Editura Humanitas. Publicat în 2001, volumul autobiografic „Demonul amiezii, anatomia unei depresii” redă povestea luptei sale cu depresia. Este cea mai cunoscută scriere despre depresie din spațiul anglo-saxon. Cartea a fost inclusă în lista publicaţiei The Times a celor mai bune o sută de cărţi ale deceniului. O altă carte, „Departe de trunchi. Douăsprezece feluri de dragoste. Părinți, copii și căutarea identității”, a fost descrisă de NPR (radioul public american) „o operă de geniu”, iar revista Vanity Fair a spus: „Empatia, inima și inteligența vastă a lui Andrew Solomon sunt din belșug în Far from the Tree”. Alte volume apărute și în română sunt „Undeva, departe. Călătorie pe meleagurile schimbării: șase continente și un sfert de veac”, respectiv „Reconstituirea. Tatăl criminalului de la şcoala Sandy Hook caută răspunsuri”.
Absolvent al prestigioaselor universități americane Yale și Cambridge (unde şi-a obținut doctoratul în psihologie), Solomon este în prezent profesor de psihologie medicală clinică (în psihiatrie) la Centrul Medical al Universității Columbia, conferențiar în psihiatrie la Universitatea Yale și fost președinte al PEN American Center.
(Foto: libertatea.ro)
Marcel Ciolacu și-a anunțat DEMISIA după pierderea alegerilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Dintr-o „joacă”: Copii prinși pe camerele de supraveghere că au dat foc unui container
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Incendiu într-o gospodărie din județ: O femeie a fost transportată la spital cu arsuri
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Gabriela Erdic
Nov 25, 2024
MARȚI: Mai mulți botoșăneni din municipiu rămân fără apă din cauza unei avarii
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024