A fost eleva renumitului artist Ioan Bocșa.
Cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului-concurs de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de Argint”, care s-a desfășurat în perioada 20-22 februarie la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, s-a încheiat sâmbătă seara, 22 februarie, cu Gala Laureaților.
La ediția din acest an, la secțiunea creație au fost în competiție opt lucrări, iar la secțiunea interpretare au participat nouă concurenți din Republica Moldova și România. Artiștii au fost acompaniați de Orchestra de muzică populară a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, conducător artistic și prim dirijor Petre Neamțu.
Potrivit președintelui juriului, Mihail Munteanu, este îmbucurător faptul că Festivalul-concurs ”Crizantema de argint” a revenit după o pauză de câțiva ani.
”Romanța este sufletul nostru și este bine că a revenit. Ea ne aduce multă căldură sufletească. Au fost voci foarte bune, poate mai puțin atașate de romanțe, însă ne punem mari speranțe în ele pentru viitor. Caruso spunea că un cântăreț trebuie să aibă cap deștept, inimă fierbinte și un pic de voce. Din păcate, la noi e invers – vocea merge înainte, și mai puțin – sufletul. Dar eu mă bucur că sunt interpreți destul de buni și că romanța trăiește, fiindcă noi avem nevoie de cultură”, a precizat Mihail Munteanu.
La secțiunea interpretare, în posesia Marelui Premiu a intrat Ana-Felicia Caraji. Premiul I a fost obținut de Ana-Maria Donose (Iași, România), premiul II – de Alina Huțu Călinescu (Botoșani, România) și premiul III – de Stelian Curcă (R. Moldova).
(Alina Huțu-Călinescu)
Evenimentul a fost organizat de Direcția cultură a Primăriei municipiului Chișinău, Consiliul Municipal Chișinău, în parteneriat cu Uniunea Muzicienilor din Moldova, Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”, IPNA Compania ”Teleradio-Moldova” și alte instituții de cultură.
Festivalul de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de Argint” a fost lansat în anul 1992, după modelul și cu susținerea Festivalului „Crizantema de Aur” din Târgoviște, România.
Alina Huțu Călinescu este absolventă a Liceului de Arte „Ştefan Luchian” Botoşani, promoţia 1999, secţia pian, precum şi a Academiei de Muzică „Gh. Dima” - Cluj Napoca, promoţia 2004, secţia Pedagogie muzicală cu modul de cânt popular - catedra prof.univ.dr. Ioan Bocşa.
Între 2004 şi 2006 a fost profesor de educaţie muzicală în Cluj Napoca. Perioada 2006-2009 și-a petrecut-o pe tărâm sicilian-Italia, iar din toamna lui 2009 a dat concurs şi s-a angajat ca profesor la catedra de Canto - muzică populară a Şcolii Populare de Arte şi Meserii Botoşani.
Paralel cu activitatea didactică, desfăşoară şi o activitate ca solist de muzică populară.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Adio, colega de bancă: Elevii vor trebui să se rotească periodic în sălile de curs
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 11, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile