Fiscul a publicat recent un comunicat de presă prin care reamintea cadrelor didactice că, pentru banii din meditații, trebuie să achite impozit pe venit și eventuale contribuții.
Și cea mai practică soluție în acest sens ar fi înregistrarea ca persoană fizică autorizată (PFA) sau ca întreprindere individuală (II) ori, de ce nu, se poate lua în calcul inclusiv înființarea unui SRL, spun specialiștii.
De asemenea, profesorii pot încheia un contract de prestări servicii și, dacă încasează contravaloarea meditațiilor în numerar sau cu cardul, trebuie să dețină casă de marcat, condiție care nu este valabilă însă dacă încasările se fac în mod exclusiv prin transfer bancar.
Mai exact, scrie Avocatnet.ro, cu privire la fiscalizarea veniturilor din meditații, prestarea serviciilor de acest fel de către profesori este încadrată, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), din punct de vedere fiscal, în categoria veniturilor din activități independente pentru care cei care desfășoară asemenea activități trebuie să se supună autorizării potrivit ANAF.
Astfel, soluția cea mai practică pentru profesorii care dau meditații ar fi înființarea unui PFA cu acest obiect de activitate, sau a unui II, întrucât obligațiile declarative sunt similare, ori chiar a unui SRL, a subliniat, pentru avocatnet.ro, Elena Radulescu, expert contabil în cadrul Conta Rădulescu.
Concret, potrivit Codului fiscal, veniturile din activități independente cuprind “veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente."
După cum spuneam, nu este exclusă nici desfășurarea activității de meditații sub umbrela unui SRL, astfel cum a menționat Elena Rădulescu, dacă profesorul respectiv dorește acest lucru, cu mențiunea că evidența financiar-contabilă se va ține după cum s-a optat pentru înființarea unui PFA ori a unui II sau, după caz, a unui SRL.
În plus, mai trebuie punctat și că un PFA permite o imediată gestionare a disponibilului bănesc, într-o formă simplificată, dar, din punct de vedere al cheltuielilor asociate, microîntreprinderea pare să fie forma de organizare cea mai avantajoasă, a evidențiat specialista.
De asemenea, conform legii, profesorii care dau meditații nu au obligația de a avea casă de marcat în condițiile în care încasează banii aferenți exclusiv prin transfer bancar.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Bucuria copiilor: S-a deschis parcul de distracții din centrul orașului
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
ATENȚIE la furturile din genți și buzunare pe perioada sărbătorilor
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Produs UNIC lansat astăzi la Farmacia Anca: Cu toții ne dorim să arătăm mai bine – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Sergiu Bălășcău
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile