Urmare a unui caz înregistrat la o şcoală din Pomârla unde o profesoară de limba franceză îşi desfăşura activitatea ca urmare a depunerii unei diplome de licenţă falsificată, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a trimis o solicitare către toate unităţile de învăţământ din teritoriu pentru a fi scoase la iveală eventuale situaţii la indigo.
Respectivul cadru didactic ar fi predat timp de patru ani de zile fără ca cineva să-şi dea seama de faptul că avea depusă la dosar un act falsificat. Acest aspect ar fi reieşit la momentul în care s-a încercat introducerea datelor cadrului didactic într-o bază de date electronică. Au deschis o anchetă poliţiştii şi procurorii care vor lua măsurile care se impun în privinţa profesoarei.
Măsuri similare sunt luate şi de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani care a cerut ca toate cadrele didactice să depună la secretariatele şcolilor actele doveditoare absolvirii studiilor, iar în cazul în care acestea lipsesc, note explicative. Termenul anunţat ar fi fost data de 14 februarie 2014.
Decizia pare să stârnească o serie de reacţii în rândul sindicaliştilor din educaţie.
„Nu cunosc conţinutul acestei note, faptul că se verifică actele de studii nu ar fi un lucru rău dar pot fi cazuri în care cineva să nu aibă originalul. Poate l-a rătăcit între timp. Ca măsură poate nu e rău însă s-ar cam încălca aici un principiu de drept, adică toată lumea este considerată infractoare şi trebuie să dovedească că nu este aşa. Ceea ce nu e tocmai…proverbul acesta că, cine s-a fript cu ciorbă suflă şi în iaurt, îl văd aplicat şi aici dar eu nu prea văd în regulă”, a declarat
Liviu Axinte, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI) de la Botoşani.
Liderul sindicale este convins de faptul că situaţia de la Pomârla a fost unul singular iar adresa emisă de IŞJ este puţin forţată.
(G.E.)
CITEŞTE:
Profesori făcuţi „infractori” de elevi prin lege cu contestaţii la Poliţie
[[banner]]