Profesorul Grigore Luisian a creat o adevărată fabrică de puşti geniali la Palatul Copiilor din Botoşani. Şi-a creat propriul laborator de robotică, unde „antrenează“ echipe care, an de an, câştigă premii naţionale şi internaţionale la concursurile de tehnică şi de inventică. O invenţie creată în laboratoarele profesorului Luisian i-a uimit până şi pe specialiştii de la NASA, scrie Adevărul.
La Palatul Copiilor din Botoşani, zeci de puşti geniali creează pe bandă rulantă invenţii care uimesc lumea ştiinţifică internaţională. În două cămăruţe care servesc drept laborator, cu aparatură improvizată, au luat naştere în ultimii cinci ani: braţul robotic – premiat cu locul I şi cu 7.000 de euro la „Tech School“, o competiţie internaţională la care au partipat specialişti de la NASA –, roboţi de luptă câştigători la concursuri studenţeşti universitare internaţionale, precum Infomatrix, invenţii practice care fac an de an senzaţie la Salonul Naţional de Inventică din Capitală.
În 2015, în laboratorul de tehnologie de la Palatul Copiilor din Botoşani, a fost creat primul robot umanoid din România. În spatele „minunii“ stau pasiunea pentru ştiinţă a elevilor, care preferă să lipească circuite şi să inventeze tot felul de lucruri ingenioase, sacrificându-şi timpul liber, dar şi dăruirea celui care a dat naştere, de fapt, acestui fenomen la Botoşani: profesorul de matematică şi fizică Grigore Luisian (46 de ani).
Povestea a început în urmă cu 20 de ani. În 1994, profesorul de matematică Grigore Luisian a construit un club de electronică şi informatică la Palatul Copiilor, pe care l-a denumit PACO (n.r. – abreviere de la Palatul Copiilor). În jurul lui, îi strângea pe toţi puştii pasionaţi de circuite, tehnică şi mai ales de informatică, o disciplină nouă la acea vreme în programa şcolară. „Eram profesor de matematică, fizică şi informatică. Aveam studii în domeniile astea şi puteam să-i învăţ. Oricine dorea să afle lucruri noi, să înveţe pe toată lumea lucruri noi era binevenit“, îşi aminteşte Luisian. La cercul său avea elevi de la primele clase de gimnaziu până la cei de liceu, în an terminal.
„Eu nu am preconcepţia că nu avem ce învăţa de la cei mici. Învăţăm de la oricine. Mai ales în acea perioadă în care acest domeniu al informaticii era la faza de pionierat la noi. Căutam articole, soluţii, încercam să le aplicăm şi să facem ştiinţă aici, la Palatul Copiilor“, precizează Grigore Luisian, despre începuturile cercului. Profesorul spune că acest proiect a fost visul său din copilărie, când, pasionat de circuite, visa să inoveze în domeniul tehnicii. Împreună cu elevii săi a avut ocazia să lucreze în acest domeniu şi să colaboreze cu nişte copii cu minţi strălucite. Ajutaţi şi de conducerea instituţiei, profesorul Luisian şi gaşca sa de copii pasionaţi de tehnică s-au apucat de treabă. Improvizau, luau piese de la mai multe calculatoare şi încercau să facă unul mai puternic, improvizau piese şi circuite.
„Învăţam din mers şi, mai ales, încercam măcar teoretic, că practic era imposibil, să fim în pas cu cele mai noi tehnologii. Studiam cot la cot. Ceea ce făceam noi era puţin cunoscut în oraş. Nu era ca astăzi, fiecare copil să aibă un calculator“, adaugă profesorul.
Cea mai mare provocare şi cea mai mare dorinţă în acelaşi timp a grupului PACO era conectarea la internet. În acea perioadă, 1994-1997, Botoşaniul nu avea internet. Singurele servere importante erau la Bucureşti. Pentru a studia şi pentru a fi în pas cu tehnologia, conexiunea la cea mai mare bază de date virtuală din lume era esenţială. După ore de simulări, documentare şi teste, profesorul Luisian, împreună cu nişte copii cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani, a realizat aproape imposibilul: a „păcălit“ sistemul şi a simulat o conexiune la internet pentru a realiza primul site web din Botoşani şi unul dintre cele mai bune din ţară. Profesorul a primit felicitări din toată ţara, inclusiv de la marile universităţi tehnice, uimite de performanţele copiilor din nordul Moldovei, locul unde nici măcar nu exista conexiune la internet.
„Cert este că am realizat primul site din Botoşani, dar a fost găzduit gratuit de un server din Franţa. Simulam internetul şi ne conectam cu minutul la un server din Bucureşti prin linia telefonică. Mai târziu, am făcut prima pagină despre Botoşani“, precizează Grigore Luisian.
Odată cu pătrunderea internetului în Botoşani, mai ales în 1997-1998, noi orizonturi s-au deschis pentru gaşca-minune de la Palatul Copiilor. La doi ani după simularea conexiunii şi realizarea primei pagini web din Botoşani, Luisian şi elevii săi au uimit din nou ţara. Au realizat ceea ce încă nu făcuseră nici specialiştii şi nici studenţii de la universităţile de profil: au realizat prima transmisiune live pe internet din ţară.
„A fost o muncă susţinută, de cercetare, testări şi aplicaţii. Era ceva nou pentru noi şi nu numai pentru noi. Era în 1998“, spune cu modestie profesorul botoşănean.
Reţea în şcoli şi server educaţional Progresele elevilor de la Palatul Copiilor au continuat an după an. Primeau mereu felicitări din mediul universitar, de la specialişti uimiţi de ceea ce putea realiza un profesor cu o mână de copii, într-un minilaborator improvizat.
[[galerie-foto]]
Avertizare DNSC: O nouă fraudă online cu „promoții” primite prin mesagerie
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Burger King deschide primul restaurant din Suceava, în Iulius Mall
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Bărbat din Botoșani dispărut misterios de luni întregi
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024