La Direcția Agricolă Județeană Botoșani se derulează un program guvernamental dar care însă nu a avut și probabil că nu avea avea vreun beneficiar din județ.
Programul numit ”Mangalița” nu are deloc succes la Botoșani.
”Nu am avut furnizori de purcei de mangalița și nu am avut procesatori. Nici un procesator de la noi din județ nu a vrut să încheie acel contract care este necesar pentru derularea programului, de a prelua porcii. La programul mangalița nu am avut nici o solicitare, adică solicitări am avut, dar nu am avut cum să derulăm programul,”
Stelică Trofin – director adjunct Direcția Agricolă
Foarte puțini fermieri botoșăneni cresc porci mangaliță, cunoscuți și ca porcul - somon. În spatele acestei decizii stau motive ce țin de condițiile în care trebuie îngrijite aceste animale, mai pretențioase decât la porcii autohtoni.
”Au nevoie de o durată mai mare ca să ajungă la 130 de kg, greutatea care ar trebui. Deci durează cel puțin un an jumătate în condițiile unor furajări corespunzătoare și carnea de mangalița are acea grăsime valoroasă, dar în schimb procesatorilor nu le trebuie. Dânșii vor macră. Această carne se pretează pentru produse tradiționale,”
Stelică Trofin – director adjunct Direcția Agricolă
Porcul mangaliţa a apărut în prima parte a secolului XIX, din combinarea raselor ungureşti Bakonyi şi Szalontai cu mistreţul. Este cunoscut mai ales în zona Transilvaniei.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Tânără din Botoșani băgată la închisoare după o ditamai aventura în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Procesiune cu Sfinte Moaște în mai multe parohii din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
3 motive pentru a cumpăra centrala pe lemne Stropuva S40U
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Tânăr din Botoșani prăbușit sub ochii trecătorilor, ambulanța chemată urgent
Oana Sava
Nov 22, 2024