Fundația Nektarios - Filiala Cristinești anunță finalizarea unui proiect comunitar de amploare ce a adus schimbări semnificative în viața comunității din Cristinești.
Co-finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, proiectul "Școala mai aproape de tine" a adus o nouă ofertă educațională pentru copiii din comunitățile dezavantajate, transport accesibil și coeziune socială, în acord cu obiectivul general propus - asigurarea dezvoltării comunitare prin introducerea unor oportunităţi clare de prevenire a abandonului şcolar şi asigurarea accesului cetăţenilor la serviciile comunitare.
Pentru funcționarea centrului social, au fost procurate dotări IT (copiator, laptopuri, videoproiectoare cu ecrane de proiecţie şi suporţi pentru ecran, scaune, table magnetice whiteboard, seturi magnetice cu numere și cuvinte, truse cu instrumente magnetice pentru trasat pe tablă, flipchart-uri şi panouri de plută. Echipa de proiect și-a desfasurat activitatea într-un birou dotat cu mobilier și echipamente IT, inclusiv camera video și foto pentru a surprinde aspect din activitățile desfășurate. Activitățile socio-educaționale s-au desfășurat pe parcursul a trei ani, iar personalul din sfera socială și educațională a desfășurat activitatea pe bază de voluntariat. S-au realizat acorduri de parteneriat cu școlile din comună pentru buna desfășurare a activităților, iar Primăria Comunei Cristinești a pus la dispoziție un spațiu pentru funcționarea centrului social.
În cadrul proiectului, 32 de copii de pe teritoriul deservit de Grupul de Acțiune Locală "Codrii Herței" au participat la activități socio-educative care au inclus sesiuni de alfabetizare, recuperare școlară, socializare și dezvoltare a abilităților de viață. Voluntarii au creat o atmosferă de învățare plăcută și interactivă, iar copiii au avut oportunitatea să participe la evenimente educaționale care au contribuit la extinderea cunoștințelor lor.
Prin proiect a fost asigurat transport gratuit pentru comunităţie din Poiana, Baranca şi Fundu Herţii din comuna Cristineşti, care la momentul elaborării proiectului nu beneficiau de transport local către centrul de comună.
Achiziționarea microbuzului a reprezentat nu doar soluția de transport de care comunitate avea atâta nevoie, ci și o poartă către noi experiențe pentru grupul țintă al proiectului. Astfel, 60 copii din comuna Cristinești au avut șansa de a participa la excursii, beneficiind astfel de oportunități educaționale și recreative la care nu ar fi avut acces în mod obișnuit.
Pe lângă activitățile educaționale, centrul social a fost gazda unor evenimente speciale. Excursiile tematice și tabăra le-au lărgit orizonturile copiilor, aplicând conceptul de învățare experiențială. Organizată în parteneriat cu Școala Gimnazială ,,Ioan Murariu” Cristinești; Școala Gimnazială Nr. 4 Fundu Herții; Școala Primară Nr. 3 Dragalina; Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Cristinești, excursia "Micul creștin pe drumuri de munte" a avut un impact semnificativ asupra copiilor, combinând elemente de cultură, religie și natură, prin vizitarea unor obiective precum Cetatea de Scaun a Sucevei; Observatorul astonomic Suceava; plimbare cu mocănița pe Valea Moldoviței; Mănăstirea Moldovița; monumentul La Palma; Mănăstirea Voronet; atelierul de olărit de la Marginea; Parcul zoologic Rădăuți.
O altă excursie le-a oferit posibilitatea copiilor din zonele defavorizate să cunoască Iașul, capitala regională a Moldovei.
La rândul său, Tabăra din Pridvorul Satului, organizată la Oneaga, o zonă pitorească din inima naturii, le-a oferit copiilor o experiență de explorare a mediului înconjurător și i-a învățat să aprecieze frumusețea și importanța menținerii unui ecosistem sustenabil.
Oneaga este de altfel localitatea din Județul Botoșani unde Fundația Nektarios construiește Așezământului Social Educațional Sfântul Efrem cel Nou, în colaborare cu Asociația "Salvează o Inimă". În cadrul taberei, copiii din proiect au avut ocazia să lege prietenii cu semenii lor din comuna Cristești, însă au avut parte de o întâlnire deosebită cu Pompierul Sam, mascota ce îi ajută pe salvatorii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) din Botoșani să îi învețe pe cei mici cum trebuie să se comporte pentru a fi în siguranță acasă.
Au avut ocazia să li se prezinte autospeciala de descarcerare și au participat la un traseu aplicativ asemănător cu cel din concursul „Cel mai puternic pompier”
Având un impact semnificativ în domenii cheie precum educația, transportul și coeziunea socială, proiectul a evidențiat importanța investițiilor europene în comunitățile locale, facilitând dezvoltarea durabilă și incluziunea socială și poate fi oricând replicat în alte comunități cu nevoi similare de dezvoltare.
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024