Este de fapt o finanțare europeană, o sumă consistentă care va avea un impact direct asupra locuitorilor municipiului reședință, prin asigurarea unui grad ridicat de confort pentru unități esențiale. În același timp, și vistieria municipală va fi degrevată de o serie de cheltuieli substanțiale.
Proiectul urmează să fie implementat de Primăria Botoșani prin compania Modern Calor, printr-o axă de finanțare europeană. Săptămâna precedentă Primăria a primit notificare că respectivul proiectul a fost selectat pentru finanțare și urmează a fi adresată invitație pentru semnarea contractului de finanțare care se ridică la o valoare de aproximativ 9 milioane de euro.
Despre ce este vorba în acest proiect, explică directorul interimar al companiei de termoficare a orașului, Bogdan Varasciuc.
„În momentul în care am venit eu pe 24 iunie, Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru care era depusă cerere de finanțare încă din 2017 trena în etapa de verificare a eligibilității și admisibilității proiectului care se desfășoară la autoritatea de management, în speță Ministerul Dezvoltării. Am reușit, cu ajutorul dlui primar care a insistat de foarte multe ori la consultantul de la Iași care trebuia să facă documentația respectivă și am reușit să depunem după vreo 3,4 termene consecutive, am reușit să trecem de această etapă”.
Potrivit noului șef al societății, un specilist în domeniul termoficării, a fost epuizată și etapa de verificare tehnică, fiind aprobată finanțarea.
Principală componentă este de racordare a unui număr de 21 de noi consumatori mari la rețeaua de termoficare a orașului, cu precădere unități de stat, printre care Spitalul de Copii, Sala Polivalentă Elisabeta Lipă, Maternitatea, Creșa Municipală, Cantina de Ajutor Social, Liceul de Artă precum și alte unități de învățământ mai mici.
„Pentru noi este important să extindem rețeaua primară pentru că suntem mai competitivi ca preț. Acolo este prețul cel mai mic, în zona de rețea primară. Noi avem prețuri diferențiate în funcție de localizarea geografică a consumatorilor. De exemplu, tot ceea înseamnă populație din rețeaua de distribuție prin puncte termice, prețul este mai mare. Bine, este subvenționat, dar total, prețul de producție este mai mare, pentru că este componenta de transport care crește cu circa 130 de lei”,
Bogdan Varasciuc, director interimar SC Modern Calor SA
Abonații alimentați din zona primară plătesc doar tariful de producție precum și cel de furnizare, ceea ce înseamnă 199 de lei plus TVA. Față de 403 lei cât este inclusiv TVA, tariful către populație nesubvenționat, din care 203 subvenția și 300 plătește populația, unde este inclus și transportul de la puncte termice.
„La fel, agenții economici care sunt în rețeaua secundară plătesc mai mult, 383 de lei, este ultima actualizare de preț. Ar crește încasările și acolo vom fi competitivi, adică prețul pe care-l oferim noi este sub cel pe care-l oferă furnizorii de gaz. De asta este zona în care ne axăm foarte mult, să extindem rețeaua primară. Acesta este unul dintre motive”, explică mai departe directorul de la compania de termoficare.
Fiecare iarnă presupune pentru instituțiile din Piața Revoluției furnizarea căldurii în lanț, în sensul în care sursa principală este Prefectura care deține centrală termică și care asigură acest serviciu mai departe către Primărie și chiar pentru colegii vecini din clădire, cei de la Consiliul Județean.
Așa se face că, în fiecare sezon rece, cel care decide momentul furnizării căldurii este prefectul. Iar dacă centrala Prefecturii întâmpină probleme, trei instituții la rând rămân la temperaturi necorespunzătoare.
În centrul orașului există rețea primară însă este nevoie să fie extinsă pentru a ajunge la consumatori.
Modern Calor ar avea la dispoziție un alt program, guvernamental de această dată pentru a se rezolva și acest aspect.
„Și aici la teatru, noi avem rețeaua undeva prin zona spitalului, mai jos de Centrul de Transfuzii. De acolo trebuie adusă rețeaua până la teatru. Inclusiv Teatrul Mihai Eminescu, după ce începem să implementăm acest proiect, eu am discutat deja cu dl primar, cu dna președinte de CJ, ANAF și CEC și vreau să prindem pe un proiect, cred că pe „Căldură și confort” care este un program guvernamental derulat prin Ministerul Dezvoltării, să extindem și zona asta, să racordăm inclusiv zona asta, Primărie, CJ, Prefectură, ANAF, bancă, pentru că investiția nu este foarte mare”,
Bogdan Varasciuc, director interimar SC Modern Calor SA
Centrala în Palatul Administrativ are deja peste un deceniu de viață, și se apropie de revizie ceea ce ar însemna o eventuală înlocuire. Însă, prin racordarea la sistemul de termoficare a tuturor instituțiilor din centrul orașului, nu ar mai fi necesară respectiva revizie.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Expoziție de fotografie organizată de Centrul de Creație
Oana Sava
Jan 08, 2025
Centru medical de la Botoșani ÎNCHIS din această lună
Oana Sava
Jan 08, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 08, 2025
Tipuri de debitmetre industriale
Redacția Botoșăneanul
Jan 08, 2025
APEL pentru un botoșănean internat la Terapie Intensivă care are nevoie de sânge
Oana Sava
Jan 08, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile