Conferința de închidere a unui proiect social european a anunțat rezultate remarcabile privind incluziunea socială pentru comunitățile marginalizate din municipiu.
Miercuri după-amiază, în sala de şedinţe a Primăriei Botoşani a avut loc conferinţa de închidere a proiectului ZUM BT PLUS- Un plus de incluziune pentru comunitățile marginalizate din Municipiul Botoșani”, Cod MySMIS 155550, proiect care a fost co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.
Conferința de final a fost prezentată de managerul de proiect, Raluca Bălăşcău, care a relatat în detaliu toate activităţile susţinute prin proiect pentru beneficiarii acestuia.
,,Îmi aduc aminte de conferința de lansare, anul trecut în februarie, când toţi vedeam ca o provocare faptul că aveam nişte indicatori foarte greu de atins, foarte multe persoane care trebuiau să intre în grupul nostru ţintă şi cu atât mai mult suntem fericiți că ne-am apropiat foarte mult de țintele stabilite, ba chiar unele dintre ele au fost şi depășite. Vreau să încep prin a mulțumi întregii echipe, tuturor partenerilor şi colaboratorilor noştri care s-au implicat în activități necondiționat şi care ne-au răspuns pozitiv la fiecare solicitare a noastră. Pentru noi, contează foarte mult să vedem că ne-a ajutat comunitatea şi ne-au ajutat şi instituțiile, dar şi oamenii care au participat la proiectul nostru.”
Raluca Bălăşcău, manager de proiect
Obiectivul general al proiectului a fost reprezentat de creșterea coeziunii sociale în zona municipiului vizată de proiect prin măsuri integrate socio-medico-educaționale ce conduc la un plus de incluziune pentru comunitatea marginalizată.
Partenerii care au ajutat ca acest proiect să fie pus în practică la Botoşani au fost Direcţia de Asistenţă Socială (DAS), Direcţia Generală de Asistență Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Botoşani.
Proiectul a presupus desfășurarea mai multor activități, precum servicii care includ asigurarea de analize medicale gratuite, servicii sociale şi medico-sociale, acțiuni de implicare activă a comunității în combaterea discriminării şi segregării.
Beneficiarii serviciilor, care au constituit grupul țintă al proiectului, au trebuit să îndeplinească două criterii legate de zona municipiului acoperită de proiect și poziționarea în situația unui risc de sărăcie sau excluziune socială.
Proiectul a fost compus dintr-o serie de servicii care să ajute comunităţile marginalizate cu ajutorul partenerilor.
Peste 400 de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială au beneficiat de servicii sociale și/sau medico-sociale prin intermediul Centrului Comunitar Integrat (CCI) Botoșani.
CCI Botoșani va funcționa în sediul fostei Grădinițe nr. 10 după finalizarea lucrărilor şi a fost creat ca structură a DAS.
Cu sprijinul DAS Botoşani, aproximativ 500 de persoane care fac parte din grupul ţintă al proiectului au beneficiat de analize medicale gratuite.
Un aspect important de menţionat este că 98 de copii din comunitățile marginalizate aflați în situații de risc de abandon școlar au beneficiat de organizarea unui program de tip Școală după Școală. Programul a fost suţinut în Școlile Gimnaziale nr. 2 și nr. 8 și în cadrul Liceului Pedagogic "Nicolae Iorga". De asemenea, Primăria Botoșani a acordat mese calde, rechizite gratuite și ajutoare în bani (subvenții a câte 500 lei/ copil).
Un număr de 20 de absolvenți de școală primară vor beneficia de organizarea unui program de tip A Doua Șansă- nivel secundar inferior. Şi aceștia vor primi subvenții în bani acordate din bugetul proiectului.
50 de copii au participat la concursuri de desene pe asfalt şi la activităţi de educaţie rutieră. Primăria a oferit premii în bani.
S-a organizat un concurs al celor mai activi seniori în sesizarea faptelor sociale, iar zece pensionari din zona acoperită de proiect au fost selectați într-o structură informală de inovare socială, Poliția Seniorilor, înființată printr-un parteneriat cu Poliția Locală Botoșani și Sindicatul Județean al Pensionarilor Botoșani.
Au fost implicate în activități voluntare de colectare a gunoiului 100 de persoane din Zona Urbană Marginalizată Parcul Tineretului.
O inițiativă demnă de menţionat a fost înființarea unui magazin social, de unde 100 de persoane au putut achiziţiona produse contra unui număr de ore de muncă în folosul comunităţii.
S-au desfăşurat activităţi de voluntariat cu 100 de elevi cazaţi în internatele de la liceele de pe teritoriul Grupului de Acțiune Locală: Liceul Tehnologic "Petru Rareș", Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga", Liceul Tehnologic "Elie Radu".
Acţiuni de sprijin reciproc între 60 de copii şi tineri şi 30 de seniori.
În cadrul campaniei de promovare a multiculturalității și combaterii a segregării şi discriminării s-au desfășurat doua workshop-uri şi un spectacol la care au luat parte 400 de persoane.
La finalul conferinţei, la îndemnul managerului de proiect au luat cuvântul reprezentanţii instituţiilor care au fost parteneri în proiect şi profesori,
Aceştia au transmis felicitări tuturor celor implicaţi şi au mulţumit totodată pentru această oportunitate care oferă astfel rezultate remarcabile.
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Mașină cu roțile-n sus seara trecută, doi copii duși urgent la spital
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Zeci de sancțiuni și mai multe permise reținute de polițiștii botoșăneni în ultimele 24 de ore
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile