Anunțul a fost făcut pe una dintre paginile de socializare de către deputatul Daniel Toda.
Potrivit unei propuneri legislative care vizează modificarea şi completarea Ordonanței de Urgență (OUG) nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a animalelor fără stăpân, ordonanţă care se referă la gestionarea câinilor fără stăpân, pisicile considerate a fi fără stăpân ar putea fi capturate, duse în adăposturi şi, după caz, eutanasiate.
În schimb, deputatul Daniel Toda a anunțat pe pagina de Facebook că retrage proiectul de lege care prevede ca pisicile nesupravegheate să fie incluse în categoria „animal fără stăpân”.
Daniel Toda, deputat
„Am trei pisici şi un câine. Pisicile sunt toate de rasă comună și nu le-am cumpărat, le-am adoptat. Mi-e greu să văd pisici murdare, slabe sau bolnave alergând printre maşini, sperând să găsească o bucăţică de mâncare. Dar, astăzi, am primit mesaje în care am fost numit "ucigaș de pisici", psihopat, amenințat în fel și chip. De ce? Pentru că am inițiat un proiect legislativ pentru a reglementa situația pisicilor fără stăpân. Fiindcă este reglementată doar situația câinilor fără stăpân, unităţile administrativ-teritoriale nu pot aloca fondurile necesare adăpostirii, tratamentului şi sterilizării lor. Mai mult, nu există nici obligația microcipării lor, ceea ce permite mai uşor abandonarea lor de către proprietari fiindcă nimeni nu îi poate sancţiona. Asimilând pisicile câinilor se poate ajunge ca și acestea să fie eutanasiate după o vreme, dacă suferă de boli incurabile sau nimeni nu le adoptă. Reprezintă ele un pericol pentru oameni pentru a li se întâmpla asta? Evident că nu. Dar, la fel, nici câinii de talie mică nu sunt, mi-ați putea replica. Ce ar trebui să facem atunci? Aceasta trebuie lămurit de către opinia publică. Noi trebuie să creăm cadrul legislativ pentru ca orașele și comunele să poată aloca fonduri pentru construirea unor spații pentru cazarea lor, sterilizare și tratament. Pe urmă, trebuie să avem o dezbatere dacă le repunem în teritoriu sau le eutanasiem. Personal, nu sunt de acord nici cu eutanasierea câinilor, cu atât mai puțin a pisicilor. Însă, având în vedere reacțiile de astăzi, pentru a pune punct mesajelor oribile pe care le primesc, voi retrage propunerea legislativă. O fac cu inima strânsă fiindcă trebuie să ne preocupăm și de pisici. Așa că voi lansa săptămânile viitoare o dezbatere publică pe tema aceasta,”
De asemenea, Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, au obligaţia de a amenaja şi de a suplimenta din fonduri proprii în funcţie de necesităţi, în anumite condiţii prevăzute de proiect, adăposturile publice pentru animale fără stăpân şi au totodată obligaţia de a încadra în serviciile specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân cel puţin un tehnician veterinar pentru evidenţă şi supraveghere, informează digi24.ro.
Animalele fără stăpân vor fi cazate în adăposturile serviciilor pentru gestionarea lor pentru o perioadă de 30 zile lucrătoare. Populaţia trebuie informată despre existenţa adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopţie sau revendicare, prin afişare la sediul adăpostului şi al serviciului specializat.
Animalele bolnave incurabil, declarate ca atare, în urma unui examen medical, efectuat de medicul veterinar, examen la care pot asista reprezentanţi din partea organizaţiilor neguvernamentale pentru protecţia animalelor, în baza fişei de observaţie, vor putea fi eutanasiate de îndată, prevede propunerea legislativă.
Proiectul de lege
"Totodată, animalele nerevendicate sau neadoptate vor fi eutanasiate, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie, dar nu mai mic decât 30 de zile, cu excepţia motivelor medicale justificate de medicul veterinar. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare animal în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă",
Până la îndeplinirea procedurii de eutanasiere, animalele pot fi revendicate sau adoptate. Cheltuielile necesare aducerii la îndeplinire a procedurilor prevăzute de actul normativ se suportă din bugetul local sau din alte surse.
Acţiunile de capturare, adăpostire, deparazitare, vaccinare, sterilizare, revendicare/adopţie se realizează cu respectarea normelor şi măsurilor sanitar-veterinare referitoare la protecţia animalelor, iar la acestea vor participa şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor.
Citește articolul integral AICI
(Sursă foto: depositphotos)
Iarna se instalează în forță: Ninsori abundente și viscol în toată țara
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Alegeri Prezidențiale 2024 – Diaspora română se mobilizează
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024