Măsura ar putea intra în vigoare de la 1 aprilie 2025 și ar urma să aibă o perioadă de tranziție de un an.
În condițiile în care pandemia și războiul dintre Rusia și Ucraina au dus la creșterea inflației, și facturile românilor s-au scumpit. Pentru a nu-i aduce în impas financiar pe cetățeni, autoritățile au decis, de aproximativ 2 ani, să stabilească un plafon pentru consumul de energie și de curent electric.
Diferența dintre ce vine ce plată și sumele reale cerute de distribuitor au fost achitate de către stat, dar Ministerul Energiei vrea să renunțe la forma de ajutor, potrivit bugetul.ro.
Reprezentanții ministerului într-un comunicat de presă
„A fost clarificată prevederea referitoare la preţul din ofertele-tip de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale elaborate şi publicate de către furnizori, în sensul că acesta nu poate depăşi valoarea preţului final facturat doar pentru perioada de aplicare a preţurilor maxime plafonate, respectiv 1 ianuarie 2023-31 martie 2025, precum şi prevederea referitoare la modalitatea de stabilire a preţului final facturat, în sensul că aceasta se aplică tuturor clienţilor finali până la data de 31 martie 2025, fiind cuprinse şi contribuţiile aferente schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă, precum şi contravaloarea certificatelor verzi aferente sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile”
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a intervenit, propunând ca renunțarea la plafonarea prețurilor să se facă treptat.
Dorește implementarea unei perioade de tranziție de un an, de la 1 aprilie 2025 la 31 martie 2026. În baza unei reforme, s-ar putea stabili varianta în care să fie stabilită o valoare maximă.
În baza evoluției înregistrate în ultimele luni la prețurile de energie electrică, se va propune o scădere a valorii maxime a prețului ponderat. ANRE va calcula sumele decontate de la bugetul de stat, de la 900 de lei/MWh la 700 de lei/MWh.
Rămâne de văzut la ce consens vor ajunge guvernanții și dacă proiectul se va materializa.
(Foto: depositphotos)
Alertă de ultimă oră: COD GALBEN de vreme rea emis pentru mai multe localități din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Mailat a dat cu flit Botoșaniului: Eu nu pot obliga pe nimeni
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Din ianuarie: O companie renunță la toate zborurile de pe Aeroportul Suceava
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Două familii din Botoșani, la un pas să rămână fără casă de Crăciun
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile