100 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, dar și ai Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră, ies astăzi în stradă.
Acțiunea de protest a fost autorizată pentru maximul de persoane prevăzut pentru astfel de manifestații, cu respectarea tuturor măsurilor impuse de pandemia cu Covid.
„Este un protest în fața Prefecturii Botoșani organizat de SNPPC, protest care se va întinde probabil pe mai multe zile, în funcție de evoluția discuțiilor care se vor purta între reprezentanții Guvernului, prefect, șeful Inspectoratului. În funcție de discuții, ori vor continua, ori se va ajunge la o înțelegere, la urma urmei este o negociere”,
Iulian Buciuleac, președinte Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) – Filiala Botoșani
Principalelele revendicări ale polițiștilor sunt privitoare la partea de salarizare, dar și la completarea schemei de personal, în condițiile în care unitățile de Poliție se confruntă cu deficit de personal.
Liderul SNPPC de la Botoșani a subliniat că polițiștii NU solicită măriri de salarii, ci doar să le fie acordate cele care sunt prevăzute de legislația în vigoare.
„Noi nu solicităm decât să se respecte legea. Nimic în plus, doar atât, respectarea legii. Nu cerem nimic în plus. Atât timp cât noi cerem populației să respecte legea, așa cerem și noi ca alții să facă la fel, pentru noi. Plus că MAI ne-a „furat” la bani timp de 10 zile, lucru pe care noi l-am solicitat în instanță și am câștigat procese”,
Iulian Buciuleac, președinte Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) – Filiala Botoșani
De altfel, ar exista o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție care s-ar fi pronunțat în favoarea polițiștilor care ar fi fost păgubiți de-a lungul anilor la acordarea drepturilor financiare care le revin prin lege.
Mai mult, sindicaliștii susțin că nu s-au așezat deloc la masa negocierilor cu factorii de decizii, respectiv Ministerului Afacerilor Interne sau conducerile inspectoratelor județene care au refuzat dialogul social.
„Nici asta nu ar fi durerea cea mai mare, noi suntem obișnuiți de acum ca să ne dea toți în cap. Dar mai intervine și deficitul de personal. Pe lângă faptul că suntem prost salarizați și volumul de muncă s-a dublat. Gândiți-vă, să vă dau un exemplu, la secția unde activez eu, suntem 58% personal, din efectivul care și așa a fost diminuat pe schemă. Gândiți-vă cam ce volum de muncă este, oamenii sunt obosiți mai ales și pe fondul acesta al pandemiei, se fac ore suplimentare foarte multe și nu există posibilitatea de a da liber și nu se plătesc”,
Iulian Buciuleac, președinte Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) – Filiala Botoșani
Iar dacă pentru prestarea de ore suplimentare, conform legii se pot acorda zile libere, în teritoriu, la secțiile rurale, plecarea personalului înseamnă închiderea postului cu totul, o astfel de situație fiind înregistrată la Sulița unde sunt rezolvate doar urgențele.
Iulian Buciuleac a concluzionat că populația trebuie să știe neajunsurile la care sunt supuși polițiștii, una dintre cele mai expuse categorii profesionale din România.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Misterul locului blestemat din Botoșani unde se află masa tâlharilor, s-ar ascunde comori fabuloase
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
ASTĂZI la Botoșani: O mașină a luat foc din mers, șoferul abia a apucat să sune la 112
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
SEARA TRECUTĂ: Razii de proporții în zonele din Botoșani considerate periculoase
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile