Imaginați-vă că așteptați ani de zile un copil. Că nouă luni aveți grijă de sarcină mai ceva ca de ochii din cap și că, la doar câteva ore după ce vine în sfârșit pe lume, pleacă... Și nu fiindcă ar fi fost bolnav, ci pentru că salonul în care se afla a ars într-un incendiu mistuitor. Și odată cu el și bebelușul.
Acesta este subiectul lungmetrajului ”Scurtcircuit”, difuzat în avanpremieră la Botoșani, duminică seară, la Cinema Unirea. Și nu oricum, ci în prezența regizorului Cătălin Saizescu și a actorilor Magda Catone, Georgiana Saizescu și Măruca Băiașu, primiți cu aplauze furtunoase de sutele de botoșănenii care au umplut până la refuz sala de spectacole. Aceasta după ce protagoniștii au pășit pe covor roșu și au fost întâmpinați cu flori și urale de către Viorel Hrițcu, directorul instituției botoșănene și elevii de la ”Drama Club”, trupa de teatru de la Colegiul Național AT Laurian.
”Am făcut filmul acesta cu mai puțini bani, dar cu inima și avem un mesaj care pentru mulți poate părea un limbaj de lemn referitor la responsabilitate și responsabilizare. Sper că o să vă atingă acest film pentru că asta a fost și intenția noastră. Plecăm de la o tragedie, un lucru rău... Am încercat să fac un altfel de film”, a spus regizorul Cătălin Saizescu înainte de proiecție.
Și cuvintele sale s-au adeverit. ”Scurtcircuit” este un film bazat pe evenimente reale, mai exact pe tragedia care a avut loc în vara anului 2010, la Maternitatea Giulești, acolo unde șase bebeluși au murit într-un incendiu produs chiar în salonul de terapie intensivă. Alți cinci au supraviețuit aproape printr-o minune, fiind salvați tocmai pentru că erau născuți prematur.
Filmul, un protest la adresa unei țări bolnave și a unui sistem medical așijderea, scoate în relief întreaga hidoșenie a unei Românii care pare să nu se mai însănătoșească vreodată. Deși trebuiau să existe șase asistente pe tură, nu erau decât două deoarece Guvernul tocmai tăiase cheltuielile bugetare și angajările erau blocate. Instalația electrică era improvizată pentru că spitalul se plimbase între primării și Ministerul Sănătății și era subfinanțat. Nu existau bani pentru aer condiționat performant. În schimb, se găsiseră fonduri pentru un sistem de acces în saloane pe bază de cartele, care a făcut ca după izbucnirea incendiului să se poate pătrundă cu mare greutate la terapia intensivă. Și pentru că trăim în România, singurul om care a plătit cu adevărat pentru tragedie a fost o asistentă medicală care a ”îndrăznit” ca după 12 ore de program să meargă a doua oară la baie. A fost singura persoană care a intrat după gratii. Pentru doi ani și jumătate.
În rest, pedepse cu suspendare, amenzi, achitări. Bineînțeles că nu a plătit vreun oficial ministerial. De altfel, ministrul Sănătății de la acea dată a refuzat să demisioneze, motivând că dorește să mai salveze ce se mai poate salva.
Și peste numai cinci ani s-a văzut ce a ”salvat”, când peste 60 de români și-au găsit sfârșitul arși în Club Colectiv.
A fost anul în care s-a și turnat ”Scurtcircuit”. Neagră ironie a sorții, în incendiul de la ”Colectiv”, produs la două luni de la terminarea filmărilor, și-a pierdut viața și un membru al echipei care a dat viață filmului.
”Noi, eu și Georgiana Saizescu, am născut doi copii, zic «am născut» pentru că și eu am fost prezent la naștere și m-am implicat foarte mult, în aceeași maternitate, în Giulești și am ajuns chiar la o relație de prietenie sinceră cu obstetricianul care între timp a devenit și managerul actual al maternității și văzând catastrofa respectivă la televizor mă simțeam ca unul dintre cei cărora li se întâmplă și am empatizat foarte mult cu părinții copiilor acelora”,
Cătălin Saizescu, regizor.
Filmul, care a produs o emoție profundă, existând spectatori care nu și-au putut ascunde lacrimile, este de un românism dureros. Are partea sa de ficțiune, în care părinții unei eleve rămase însărcinată la 15 ani decid să vândă bebelușul unui cocălar îmbogățit în Spania. Acesta apucă să plătească avansul de 15.000 de euro, datorită căruia părinții liceenei se mută într-un apartament nou, însă nu își mai primește copilul pentru că moare ars în incendiu. Câtă ficțiune este și aici nu se poate însă ști pentru că, în realitate, a existat un bebeluș născut de o fată de 15 ani. Bebeluș care a murit are în incendiu. Cine poate ști ce hotărâse mama elevei?
”Am avut senzația că nu sunt pregătită pentru rolul acesta, pentru că diferența de vârstă dintre mine și tânăra interpretă este destul de mare, dar se pare că pe imagine, cum se întâmplă în arta filmului, diferența aceasta matematică n-a contat și mi-a dat ocazia să înțeleg ce înseamnă să fii împietrit de durere și uitându-mă la imaginile pe care le-a redat filmul, în măsura în care personajul era ceea ce trebuia, m-am văzut ca un sfinx, o construcție de piatră, ceva care se solidifică, se întărește, se durifică în fața necazului”,
Magda Catone, actriță.
La final, timp de zeci de minute regizorul și actorii au acordat autografe pe afișul oficial al filmului, care are în centrul său un fluture în flăcări. Fluturele trăiește totuși o zi, unii copii de la Maternitatea Giulești au murit după două-trei ore, tații neapucând să îi vadă măcar o clipă în viață. Iar asta a scos la iveală o altă Românie absurdă: bebelușii morți nu au avut parte de o slujbă de înmormântare fiindcă nu fuseseră botezați. Iar doi părinți au fost anunțați că al lor nou-născut a murit în incendiu, pentru ca, ajunși la maternitate, să afle totuși că al lor copil a supraviețuit, Și au aflat asta de la un preot, care și-a dat seama de confuzie. Medicii, asistentele, infirmierele nu realizaseră asta.
"Scurtcircuit", primul film românesc selectat în competiția oficială a Shanghai International Film Festival, a câștigat anul trecut premiul pentru realizări artistice remarcabile la cea de-a XX-a ediție a celebrului eveniment. Organizatorii au acordat premiul pentru curajul "de a atinge drame contemporane delicate și abilitatea de a combina perspective diferite asupra aceluiași adevăr".
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Tragedie fără margini: A plecat la ceruri directoarea unui liceu din Botoșani
Oana Sava
Nov 27, 2024
Șofer scos din trafic de polițiști și dus direct la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
ACUM: Liderii PSD în fața botoșănenilor, ultima sută de metri până la parlamentare – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
ALERTĂ meteo: Județul Botoșani, sub COD GALBEN
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024