Astăzi, 2 aprilie 2024, consilierii de probatiune din toată țara protestează la guvern pentru primirea salariilor datorate pentru munca prestată.
Astfel, aceștia nu și- au primit salariile integral pe ultimele patru luni, muncind pe datorie. Un procent semnificativ din efectivul de consilieri din Botoșani sunt astăzi prezenți la guvern, reprezentând-și colegii care au rămas să asigure activitatea serviciului și care la rândul lor au ales să protesteze "prin munca".
Consilierii de probațiune din România prin Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune din România, consilieri afiliați și neafiliați sindicali, protestează marți, 2 aprilie 2024, între orele 11:30 – 13:30 în fața Palatului Victoria din București față de situația creată de angajator, Ministerul Justiției prin Direcția Națională de Probațiune, respectiv neplata integrală a salariilor începând cu luna ianuarie 2024.
Și-au anunțat intenția de a participa la protest un număr de aproximativ 300 de persoane, jumătate din totalul consilierilor de probațiune activi din România. De asemenea, alte persoane susțin protestul de la locul de muncă, din localitățile de domiciliu, potrivit oradeaindirect.ro.
Contextul în care a apărut această problemă la nivelul sistemului, care înregistrează deja probleme din punct de vedere al infrastructurii, s-a creat prin faptul că deși au fost corectate salariile în anul 2023 acestea nu au mai fost plătite integral în anul 2024. Astfel, în luna august 2023 prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 1407/C/03.08.2023 și mai apoi în luna decembrie 2023, prin Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 115 din 14 decembrie 2023, privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, s-a stabilit un nivel de salarizare superior lunii iulie 2023 pentru personalul de probațiune din România.
Aşadar, legiuitorul a avut în vedere şi a reglementat în mod expres situaţia subsemnaţilor, care facem parte din personalul din sistemul de justiţie şi pentru care în cursul anului 2023, au fost stabilite majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare prin acte administrative ale ordonatorului de credite, respectiv Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 1407/C/03.08.2023.
Cu toate că s-a recunoscut prin Ordinul Ministrului Justiției și mai apoi prin OUG creșterea salarială produsă ca urmare a situației extrem de dificile a consilierilor de probațiune din România, începând cu luna ianuarie 2024, respectiv salariul aferent lunii decembrie 2023, nu s-au plătit salariile stabilite prin ultimele acte normative ci salariile din luna iulie 2023, deși pentru perioada august – noiembrie 2023 ele au fost achitate integral.
Motivul invocat de angajator este acela că în bugetul instituției nu există banii necesari pentru plata salariilor integral până la finele anului 2024 și s-a luat decizia de a nu se plăti salariile integral. Suma necesară, până la finale anului, pentru acoperirea integrală a salariilor este de aproximativ 30.000.000 lei (30.000 mii lei).
O soluție pentru rezolvarea acestei situații ar fi alocarea din fondul de rezervă bugetară a sumei de 30.000 mii lei către Ministerul Justiției pentru plata integrală a salariilor personalului de probațiune în anul 2024.
Citește mai departe AICI
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024