Importurile de cereale din Ucraina şi Republica Moldova vor fi permise doar fermierilor şi procesatorilor români şi vor fi posibile doar pe bază de licenţă, a anunţat miercuri ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Mecanismul de autorizare a operatorilor economici români pentru importul de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi rapiţă din Ucraina şi din Republica Moldova a fost publicat marţi în transparenţă decizională pe site-ul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Proiectul de act normativ prevede că pot fi autorizaţi pentru operaţiuni de import produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova exclusiv operatorii economici români care desfăşoară activităţi în următoarele sectoare economice: fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă şi creşterea animalelor.
Potrivit MADR, produsele agricole care pot face obiectul importului, în condiţiile actului normativ supus dezbaterii publice sunt: grâu, porumb, seminţe de rapiţă sau de rapiţă sălbatică, chiar sfărâmate, şi seminţe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate.
Procedura de autorizare presupune ca operatorul economic cu sediul şi punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care intenţionează să importe produse agricole origine Ucraina sau Republica Moldova, să solicite la MADR eliberarea autorizaţiei de import, pe baza prezentării unui document din care să reiasă necesitatea de completare stocuri, precum şi a altor acte necesare menţionate în proiect.
MADR, pe baza raportului emis de o comisie de autorizare, eliberează autorizaţia de import, după validarea de către autorităţile române a informaţiilor prezentate de operatorii care solicită autorizarea.
„Aşa cum am promis, protejăm producţia românească şi munca fermierilor români. Actul normativ este gata şi va fi aprobat de Guvernul României",
Florin Barbu, ministrul Agriculturii
Potrivit proiectului, instituirea acestor măsuri de reglementare a importurilor de produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova a fost necesară având în vedere faptul că războiul de agresiune din Ucraina a generat un impact major asupra operaţiunilor de transport maritim în porturile ucrainene de la Marea Neagră, de unde se efectuau aproximativ 90% din exporturile de cereale şi seminţe oleaginoase ale Ucrainei, context în care România a facilitat importul şi tranzitul la nivelul UE a 65% din produsele agricole de origine Ucraina.
Acestea, cumulat cu efectele indirecte, respectiv creşterea substanţială a preţurilor inputurilor, au dus în prezent la situaţia în care circa 45% dintre fermierii romani să fie în imposibilitatea de a-şi achita datoriile pentru inputuri şi rate scadente în septembrie, respectiv octombrie 2023, din cauza preţurilor foarte mici încasate pe produsele agricole (grâu, orz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb), care nu au acoperit costurile de producţie foarte mari.
Comisia Europeană a pus punct, în septembrie, interdicţiei introduse de cinci state membre UE din Europa de Est, printre care şi România, cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine. Însă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat că vor păstra propriile lor restricţii cu privire la importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei.
FOTO. stirileprotv.ro
Noi angajări la Spitalul Județean, se caută o persoană cunoscătoare la bani
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Imagini superbe surprinse de un fotograf profesionist la parada de la Botoșani
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Sebastian Mailat, dorit de patru echipe din Superligă
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Un copil din Botoșani s-a rătăcit în Ajun după ce a plecat cu colinda
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Kiev: Racheta rusească a zburat două minute prin Botoșani, sistemele românești NU au detectat-o
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile