”Democraţia înseamnă doi lupi şi un miel care votează meniul pe care îl vor servi la masă, iar libertatea este un miel bine înarmat care contestă votul”. Cu siguranță că Benjamin Franklin nu se gândea la România când a rostit aceste vorbe și nici într-un caz la Botoșani. La PSD Botoșani.
Pentru că acesta pare să fie principiul democrației aplicat în interiorul partidului de către persoanele care au preluat conducerea.
Iar ziua de sâmbătă, în care sediul PSD Botoșani a răsunat de voci ridicate și iritate, a demonstrat din plin acest lucru. Atunci s-a întrunit un Birou Politic Județean (BPJ), iar scopul acestei ședințe a fost acela de înființare al unui departament de resurse umane.
Noua structură urma să analizeze solicitările de la membrii de partid care doresc susținere politică pentru o anumită funcție publică. Surse din interior susțin că și acest departament a fost înființat cu dedicație, pentru a se pune un căluș zdravăn celor care mai deschid gura.
Scandalul ar fi pornit de fapt de la oportunitatea ca Botoșaniul să fi avut un secretar de stat în Cabinetul Grindeanu. Iar pentru această funcție a avut nevoie de sprijinul organizației, Cosmin Andrei, sprijin pe care, în cele din urmă nu l-a obținut, iar motivele par să țină mai degrabă de răutate decât de logică.
Actualul viceprimar ar fi fost recomandat la București, la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, condus de Augustin Jianu, de către Ovidiu Portariuc care este în prezent consilierul ministrului de finanțe.
Recomandarea ar fi avut la bază mai degrabăCV-ul lui Cosmin Andrei, el fiind absolvent al Facultății de Comunicații, care se plia perfect pe funcția de secretar de stat și mai puțin partea politică. Ministrul ar fi fost de acord cu desemnarea botoșăneanului pe funcția de secretar de stat, însă următorul pas a fost acela de rezolvare și a părții politice.
Adică să se obțină și sprijinul Organizației PSD Botoșani.
Și aici s-ar fi rupt totul.
Iar motivul pentru care PSD Botoșani nu și-a dat acordul pentru această numire a fost faptul că recomandarea ar fi venit din partea lui Ovidiu Portariuc și nu din cea a actualului lider.
Iar sâmbătă scandalul ar fi izbucnit tocmai pe aceste discuții, fiind ridicate acuze că acest departament ar fi fost constituit special pentru Cosmin Andrei întrucât, în cazul lui Angel Gheorghiu, care a plecat subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, numirea nu s-ar fi supus la vot, însă în cazul de față, da.
11 voturi au fost înregistrate împotrivă și 9 pentru. Și ceva abțineri.
Votul arată extrem de clar că deja în partid s-au format două tabere, iar gândirea actualei conduceri nu este pe deplin acceptată în interiorul formațiunii.
Ar fi fost extrem de multe voci care ar fi criticat modul în care a abordat această problemă lidera PSD Botoșani, Doina Federovici, fiind pronunțate cuvinte precum ”comuniști” sau ”răutate și ură”.
Deputatul Răzvan Rotaru ar fi fost unul dintre cei care ar fi susținut numirea lui Cosmin Andrei, în condițiile în care ”ar fi fost o bună oportunitate pentru un tânăr aflat la început de carieră”.
Cosmin Andrei a refuzat să comenteze ceea ce s-a întâmplat în condițiile în care oricum numirea pe postul de secretar de stat nu mai este valabilă, cu largul sprijin al pesediștilor botoșăneni.
”A fost într-adevăr o ședință BPJ, dar nu aş vrea să comentez ceea ce s-a întâmplat în cadrul acestui organism politic, consider că sunt discuții de partid și ar trebui să rămână în partid”,
Prezent, la ședință, Costică Macaleți, președintele organizației de la municipiu a catalogat discuțiile ca fiind… constructive.
”Eu am și spus în intervenția mea extrem de scurtă pentru că nu îmi place să vorbesc mult, dacă ne întâlneam peste o lună, sigur ne băteam. Așa că ne întâlnim acolo săptămânal, conform statutului”.
Întrebat dacă nu ar fi fost normal ca și Botoșaniul să aibă o persoană la București, liderul PSD a răspuns că:
”Ba da, dacă am putea să avem vreo cinci, șase secretari de stat de la Botoșani, sigur aveam la cine bate la ușă. Dar nu mă puneți să comentez pro și contra, dar opinia mea este că, da, cu cât mai mulți botoșăneni, cu atât mai bine. Nu îmi mai amintesc când l-am avut pe ultimul. Aaa, l-am avut pe Cozmâncă ministru, dar el trăgea mai mult pentru Suceava, chiar dacă e din Botoșani. Dar și cu asemenea situații, aveai la cine să te adresezi, se mai deschidea o ușă”.
Și astfel se explică de ce Botoșaniul, deși votează încăpățânat cu PSD la fiecare scutin, nu a avut cel puțin în ultimii 15 ani vreun secretar de stat, ministru sau șef al unei agenții guvernamentale. Iar la alegerile parlamentare PSD Botoșani s-a poziționat pe locul 6 la nivel național. Însă a obținut doar un subsecretar de stat.
Poate aşa se explică și situația Lidiei Onofrei care a avut unul dintre cele mai scurte mandate din istoria recentă, pe o funcție în capitală.
Iar la PSD Botoșani, de când partidul a fost preluat de Doina Federovici, a fost organizată o singură conferință de presă şi aceea pentru prezentarea candidaților la alegerile parlamentare. Asta în condițiile în care în trecut, ieșirile publice să făceau săptămânal.
Și nu se aude nimic nici despre eventuale alegeri interne pentru funcția de președinte, deși perioada de interimat se întinde deja de vreo opt luni de zile.
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024